Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ntolmadakia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ντολμαδάκια | Dreamstime.com

Πιάτα με... υποκοριστικά

Ταβέρνα με αυλή κάπου στου Γκύζη, πρώτα βήματα του 21ου. Η κυρία που παίρνει παραγγελία, χαμογελαστή και πολύ… τρυφερή: «Από σαλατούλες έχουμε την ντοματούλα, το μαρουλάκι, το τζατζικάκι…» και πάει λέγοντας. Προφητική η… κυριούλα, αν σκεφτείς ότι τώρα λέμε το ψωμί ψωμάκι και το λάδι λαδάκι. Ετοίμασα κι εγώ μερικά πιάτα με κολοκυθάκι, φασολάκι, κρεμμυδάκι και για το τέλος ένα γλυκάκι…

♦ Η καλή μας κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει, οσονούπω, να πούμε και το νερό νεράκι.

Φασολάκια σαλάτα

Dreamstime.com
500 γραμμ. φασολάκια
100 γραμμ. αρακά
100 γραμμ. καλαμπόκι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
4-5 αγγουράκια τουρσί
μαϊντανό + άνηθο
αλάτι, πιπέρι
● Για το ντρέσινγκ:
5 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά ξίδι βαλσάμικο

Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να παραμείνουν και λίγο τραγανά. Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε μπολ με παγωμένο νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Βράζουμε και τον αρακά και το καλαμπόκι να μαλακώσουν τα κρυώνουμε και τα προσθέτουμε. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και κόβουμε τα αγγουράκια σε λεπτές φέτες. Τα ρίχνουμε στη σαλάτα μαζί με άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε τα υλικά για το ντρέσινγκ στο μπλέντερ και τα χτυπάμε 1 λεπτά. Περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε.

Κολοκυθάκια ογκρατέν

Dreamstime.com
1 κιλό κολοκυθάκια
2-3 πατάτες
100 γραμμ. βούτυρο
400 γραμμ. κίτρινα τυριά τριμμένα
500 γραμμ. κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι

 

Καθαρίζουμε και βράζουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες, περίπου 15 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα κόβουμε φέτες. Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά. Σε μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Στρώνουμε ένα πυρέξ με τις πατάτες, πασπαλίζουμε με τυρί και συνεχίζουμε με τα κολοκύθια σε 2-3 δόσεις, ανάλογα με το μέγεθος τους σκεύους. Ενδιάμεσα πασπαλίζουμε με τυρί. Τελειώνουμε τις στρώσεις με τυρί τριμμένο. Ανακατεύουμε το υγρό μείγμα και περιχύνουμε το φαγητό. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Ντολμαδάκια

500 γραμμ. αμπελόφυλλα
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
8-10 φρέσκα κρεμμυδάκια
350 γραμμ. ρύζι καρολίνα
1 1/4 φλιτζάνι λάδι
1 1/2 φλιτζάνι νερό
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι

 

Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα σε αλατισμένο νερό 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τους κόβουμε το κοτσάνι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη τα κρεμμύδια και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια. Τα βάζουμε σε τηγάνι με λίγο νερό και τα βράζουμε μέχρι να εξατμισθεί. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι λάδι και τα σοτάρουμε 2-3 λεπτά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι, πλυμένο και στραγγισμένο, τον άνηθο, τον δυόσμο, 3-4 κουταλιές χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Βάζουμε σε κάθε φύλλο ένα κουταλάκι γέμιση και τα τυλίγουμε ρολάκια. Στρώνουμε τον πάτο κατσαρόλας με τα φύλλα που μας έχουν σπάσει και τοποθετούμε σε στρώσεις τα ντολμαδάκια. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και χυμό λεμονιού, το νερό και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο. Τα βράζουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα σιγοβράζουμε μέχρι να γίνουν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή και περισσότερο χυμό λεμονιού αν μας αρέσει.

Κανταϊφάκια

Dreamstime.com
500 γραμμ. κανταΐφι
250 γραμμ. βούτυρο
● Για τη γέμιση:
350 γραμμ. ψίχα φιστίκι Αιγίνης
50 γραμμ. ζάχαρη
2-3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
1/2 κουταλάκι κανέλα
● Για το σιρόπι:
700 γραμμ. ζάχαρη
600 γραμμ. νερό
χυμό μισού λεμονιού

 

Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει. Θρυμματίζουμε τα φιστίκια στο μπλέντερ, κρατάμε 2 κουταλιές, το βάζουμε σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε. Παίρνουμε μία ποσότητα φύλλο το απλώνουμε σε λωρίδα και βάζουμε στην άκρη μία κουταλιά γέμιση. Το τυλίγουμε σε τρίγωνο. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί το ένα κολλητά στο άλλο. Λιώνουμε το βούτυρο και τα περιχύνουμε. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς 45 λεπτά. Τα περιχύνουμε με το σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με το φιστίκι που κρατήσαμε. Τα σερβίρουμε την επόμενη ημέρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πιάτα με... υποκοριστικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας