Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
aginares ala polita
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Αγκινάρες α λα πολίτα | Dreamstime.com

Μια τρελή τρελή άνοιξη

Η άνοιξη τρελάθηκε και, σα να μην έφτανε αυτό, ανέβασε και πυρετό. Τι Απρίλης, τι Μάης, τι άνοιξη και καλοκαίρι, όλα έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια. Μην ακούτε αυτά που λένε για υπερθέρμανση του πλανήτη. Κάτι… διαολεμένα αγγελάκια κάνουν πλάκα κι έχουν αφήσει ανοιχτό τον θερμοσίφωνα στον ουρανό. Το μόνο που κάνουμε εμείς είναι να δοκιμάζουμε συνταγές για λίγη γευστική δροσιά…

♦ Απρίλη μου ξανθέ και Μάη μυρωδάτε, καρδιά μου πώς αντέχεις…
(…την αφρικανική σκόνη;)

Σαλάτα με παντζάρια

Dreamstime.com
100 γραμμ. καπνιστό σολομό
3 παντζάρια
300-400 γραμμ. ανάμικτα λαχανικά (σπανάκι, ρόκα, ραντίτσιο, φύλλα παντζαριού)
1 ώριμο αβοκάντο
2 ντομάτες
1/4 φλιτζανιού λάδι
2 κουταλιές κρέμα βαλσάμικου
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι

 

Πλένουμε και τρίβουμε τα παντζάρια με σφουγγάρι και τα βράζουμε, χωρίς τα φύλλα, μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε τα φύλλα τους σε μεγάλη σαλατιέρα μαζί με σπανάκι, ρόκα ή ό,τι άλλο θέλουμε. Καθαρίζουμε το αβοκάντο, το κόβουμε κομμάτια καθώς επίσης και τις ντομάτες και τα παντζάρια και τα προσθέτουμε. Αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε τον σολομό και τον βάζουμε πάνω στα λαχανικά. Χτυπάμε σε σέικερ το λάδι με το βαλσάμικο και τον χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.


Τάρτα με αρακά

Dreamstime.com
1 φύλλο κουρού
4 κουταλιές λάδι
2 φλιτζάνια αρακά
4-5 φέτες μπέικον
1 πράσο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 αυγά
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
150 γραμμ. γραβιέρα
150 γραμμ. ρεγκάτο
αλάτι, πιπέρι

 

Βράζουμε τον αρακά σε αλατισμένο νερό 15 λεπτά. Τον σουρώνουμε και τον αφήνουμε να κρυώσει. Λαδώνουμε με μία κουταλιά λάδι μια ταρτιέρα και στρώνουμε το φύλλο κουρού, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Με πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε διάφορα σημεία, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και ρίχνουμε το μπέικον κομμένο κομματάκια. Το γυρίζουμε 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο ψιλοκομμένα. Τα σοτάρουμε να γυαλίσουν, ρίχνουμε τον αρακά, ανακατεύουμε και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα τυριά τριμμένα, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο, αδειάζουμε το μείγμα, το ισιώνουμε και ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 45 λεπτά.

Αγκινάρες α λα πολίτα

8 αγκινάρες
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 κρεμμύδι
4-5 κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο
2-3 πατάτες
4 καρότα
500 γραμμ. αρακά
1 ματσάκι άνηθο
αλάτι, πιπέρι
χυμό από 1 λεμόνι

 

Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Τα ανακατεύουμε να γυαλίσουν και προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες στα τέσσερα και τα καρότα κομμένα χοντρές ροδέλες. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Βράζουμε για 10 λεπτά, ρίχνουμε τον αρακά και τον μισό άνηθο ψιλοκομμένο. Συνεχίζουμε τον βρασμό μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και ο αρακάς και μείνει το φαγητό με το λάδι του. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει βράση και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σερβίρουμε τις αγκινάρες α λα πολίτα σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο άνηθο.

Γίγαντες με σπανάκι

Dreamstime.com
400 γραμμ. γίγαντες
300 γραμμ. σπανάκι
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 μάτσο άνηθο
1/2 φλιτζάνι λάδι
χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
αλάτι, πιπέρι

 

Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τους στραγγίζουμε και κρατάμε 1/2 φλιτζάνι από το νερό όπου έβρασαν. Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε το σπανάκι χοντροκομμένο και τον άνηθο ψιλοκομμένο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Βάζουμε τους γίγαντες σε πιρέξ, προσθέτουμε το σπανάκι, λίγο νερό από αυτό που κετήσαμε, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να δέσουν οι γεύσεις του για μία ώρα πριν το σερβίρουμε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μια τρελή τρελή άνοιξη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας