Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
kotopoulo me ryzi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κοτόπουλο με ρύζι | Dreamstime.com

Το τραπέζι της Κυριακής

Μεσημέρι Κυριακής στο πατρικό μου, με την... ευγενική χορηγία του παππού Μανωλάκη και της θείας Γιωργίας, πριν «αποκατασταθεί» και φύγει, συμπληρώναμε τον μαγικό αριθμό «εφτά» τριγύρω στο τραπέζι. Οσοι μεγάλωσαν σε πολυμελή οικογένεια μπορούν, νομίζω, να το κάνουν εικόνα. Πειράγματα, αστεία και γέλια, σωστή γιορτή, με την κουζίνα της μαμάς στα καλύτερά της. Ας πάρουμε μια γεύση...

Παντζαροσαλάτα

400 γραμμ. πατάτες
400 γραμμ. παντζάρια
2 καρότα
1 φλιτζάνι καλαμπόκι
1 κουταλιά μουστάρδα
4 κουταλιές μαγιονέζα
3 κουταλιές γιαούρτι
3 κουταλιές ξίδι βαλσάμικο
αλάτι, πιπέρι
2 αυγά βρασμένα
μαϊντανό ή άνηθο ψιλοκομμένο
1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

 

Βράζουμε τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τα κόβουμε μικρούς κύβους, τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και τα αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα, το γιαούρτι και το βαλσάμικο και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε για 1-2 ώρες στο ψυγείο. Πριν τη σερβίρουμε κόβουμε τα αυγά, τα βάζουμε πάνω στη σαλάτα, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο και κρεμμυδάκι.

Μοσχαράκι ψητό κατσαρόλας

Dreamstime.com
1 1/2 κιλό μοσχάρι ποντίκι
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
2 φύλλα δάφνη
1/3 φλιτζανιού λάδι
αλάτι, πιπέρι

 

Σε πλατιά κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρέας κομμένο μερίδες. Το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές να ροδίσει. Προς το τέλος του σοταρίσματος προσθέτουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και το σκόρδο κομμένο φετάκια. Τα αφήνουμε να ροδίσουν ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για να κρατήσουμε τα αρώματά του. Μετά από 2-3 λεπτά ρίχνουμε ζεστό νερό να καλύπτει το κρέας και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 2 ώρες τουλάχιστον ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στο τέλος ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε αλάτι, δυναμώνουμε τη φωτιά, προσέχουμε να μην κολλήσει το φαγητό, και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά για να δέσει λίγο η σάλτσα.

Κοτόπουλο με ρύζι

1 κοτόπουλο, σε μερίδες
1/4 φλιτζανιού λάδι
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
250 γραμμ. μανιτάρια
2 πράσα
2 καρότα
1 1/2 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

 

Σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ροδίζουμε το κοτόπουλο. Το βγάζουμε και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα πράσα και τα καρότα κομμένα ροδέλες, τα γυρίζουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο, τα μανιτάρια, πιπέρι και πάπρικα. Ανακατεύουμε και ξαναβάζουμε το κοτόπουλο και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό. Στη συνέχεια βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ρύζι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε 3 φλιτζάνια ζεστό νερό. Βράζουμε για 5-6 λεπτά και μεταφέρουμε το φαγητό σε ταψί. Βάζουμε από πάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να ροδίσει το κοτόπουλο.

Μπουγάτσα

Dreamstime.com
150 γραμμ. βούτυρο
1 λίτρο γάλα
200 γραμμ. ζάχαρη
100 γραμμ. αλεύρι
20 γραμμ. κορν φλάουρ
3 αυγά
1 βανίλια
16 φύλλα κρούστας
άχνη ζάχαρη και κανέλα

 

Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μπολ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη βανίλια και τα χτυπάμε με σύρμα. Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Αφαιρούμε ένα φλιτζάνι πριν βράσει και το ρίχνουμε ανακατεύοντας στο μείγμα των αυγών. Το προσθέτουμε στο γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντάς τη συχνά. Βουτυρώνουμε με πινέλο ένα παραλληλόγραμμο ταψί και στρώνουμε 8 φύλλα βουτυρωμένα, φροντίζοντας να εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού. Ρίχνουμε την κρέμα και γυρνάμε προς το κέντρο όλα τα φύλλα. Στρώνουμε και τα υπόλοιπα, όλα βουτυρωμένα. Τα γυρίζουμε προσεκτικά προς τα μέσα. Ψήνουμε την μπουγάτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, περίπου 45 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει 15-20 λεπτά, πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα και τη σερβίρουμε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το τραπέζι της Κυριακής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας