Μπορεί λόγω εποχής να φθίνουν οι οπώρες, ο Οκτώβρης όμως έχει τους δικούς του καρπούς που δεν τους λες ανάξιους λόγου. Κάθε μέρα στολίζει τον πάγκο του με όμορφα ρόδια, κυδώνια και φρέσκα καρύδια και μας καλεί να διαλέξουμε ό,τι χρειαζόμαστε για νόστιμα πιάτα και λαχταριστά γλυκά. Φέρνει και τα κάστανα βεβαίως, αλλά αυτά είναι ξεχωριστό κεφάλαιο της γεύσης…
● Καρποί με μεγάλη διατροφική αξία και απολαυστικοί στην κατανάλωσή τους.
—
Χοιρινό με κυδώνια
1 κιλό χοιρινή σπάλα
4-5 κυδώνια
2 κουταλιές ρίγανη
5-6 κουταλιές λάδι
1 κόκκινη πιπερίτσα
αλάτι, πιπέρι
● Για τη μαρινάδα:
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/3 φλιτζανιού λάδι
2 κουταλιές μουστάρδα
1 κουταλιά μέλι
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
Χτυπάμε με σύρμα σε μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας και προσθέτουμε το κρέας κομμένο μερίδες. Το γυρίζουμε να «βραχεί», σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε ένα βράδυ στο ψυγείο. Το βγάζουμε μία ώρα πριν το μαγειρέψουμε με τρυπητή κουτάλα και κρατάμε τη μαρινάδα. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κυδώνια, κομμένα σε μεγάλους κύβους. Τα μεταφέρουμε σε γάστρα. Σοτάρουμε στο ίδιο λάδι και το κρέας. Το βάζουμε στη γάστρα, προσθέτουμε την πιπεριά, ρίγανη αλάτι και πιπέρι. Το περιχύνουμε με τη μαρινάδα και σκεπάζουμε τη γάστρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 1 1/2 ώρα. Ανοίγουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει το φαγητό. Το βγάζουμε από τον φούρνο, βάζουμε το καπάκι και μετά από 20 λεπτά το σερβίρουμε.
—
Φασόλια με σκορδαλιά
250 γραμμ. ξερά φασόλια μπαρμπούνια
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
4 κουταλιές λάδι
● Για τη σκορδαλιά:
1 φλιτζάνι ψίχα καρυδιού
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
4-5 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές ξίδι
2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού
4 σκελίδες σκόρδο
5 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια. Την επομένη τα βράζουμε με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το λάδι, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Φυλάμε το νερό τους. Φτιάχνουμε τη σκορδαλιά: μουλιάζουμε το ψωμί και το στραγγίζουμε πολύ καλά με τα χέρια. Το βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το ξίδι, τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και τα πολτοποιούμε. Αν είναι πολύ πηχτό το μείγμα, προσθέτουμε λίγο νερό από αυτό που έβρασαν τα φασόλια. Προσθέτουμε τα καρύδια, λίγο λίγο το λάδι, ενώ χτυπάμε το μείγμα, μέχρι να έχουμε αφράτο αποτέλεσμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη χλιαρό νερό. Ρίχνουμε τη σκορδαλιά και τον μαϊντανό πάνω στα φασόλια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
—
Κέικ με ρόδια
2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 αυγά
200 γραμμ. γιαούρτι
150 γραμμ. ζάχαρη
1 βανίλια
5 κουταλιές μαργαρίνη ή λάδι
120 γραμμ. χυμό ροδιού
1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού
● Για το γλάσο:
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές χυμό ροδιού
σπόρους ροδιού
Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη. Σε άλλο μπολ χτυπάμε το γιαούρτι, τον χυμό ροδιού, τη μαργαρίνη ή το λάδι και τα αυγά με σύρμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αλευρώνουμε τους σπόρους και τους προσθέτουμε, ανακατεύοντας με σπάτουλα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 26 εκατ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει. Φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας τη ζάχαρη με τον χυμό ροδιού. Περιχύνουμε το κέικ και πασπαλίζουμε με τους σπόρους ροδιού.
—
Καρυδάτο
750 γραμμ. καρύδια ψιλοτριμμένα
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
5-6 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
1 βανίλια
50 γραμμ. κουβερτούρα, τριμμένη
● Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι νερό
3 κουταλιές κακάο
● Για το γλάσο:
300 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
150 γραμμ. γάλα
καρύδια
Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε. Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 3 λεπτά. Ρίχνουμε το κακάο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το σιρόπι στο μείγμα σιγά σιγά, μέχρι να απορροφηθεί. Φτιάχνουμε το γλάσο ψιλοκόβοντας την κουβερτούρα μέσα σε μπολ. Ζεσταίνουμε το γάλα και πριν βράσει το ρίχνουμε στη σοκολάτα. Αφήνουμε 2-3 λεπτά και μετά ανακατεύουμε. Βάζουμε γάντια και πλάθουμε το μείγμα σε σχήμα κεφτέδων και τα βουτάμε στο γλάσο. Τα ακουμπάμε πάνω σε πιατέλα. Διακοσμούμε με καρύδια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας