Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ριζότο με μανιτάρια | Dreamstime.com

Οχι άλλο ρύζι λαπά

Από τότε που «στο Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζι», κύλησε πολύ νερό στα αυλάκια των ορυζώνων και ο τροβαδούρος μας βρήκε την υγειά του σε έναν… παραβρασμένο λαπά, όνομα και μη χωριό, που μας έχει πέσει βαρύς και ασήκωτος στο στομάχι. Ελπίζω να απολαύσουμε σύντομα καινούργιες συνταγές που θα αποδειχθούν νοστιμότερες και ευκολοχώνευτες, αλλιώς, κατά το κοινώς λεγόμενο, βράσε ρύζι…

● Το ρύζι, όπως και να το μαγειρέψουμε, μαζί με το γιαούρτι αποτελεί ένα πλήρες, νόστιμο και εύπεπτο γεύμα.


Ρυζοκροκέτες

Dreamstime.com
3 φλιτζάνια βρασμένο ρύζι Καρολίνα

100 γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα

2 αυγά

● Για τη γέμιση:

150 γραμμ. ψαχνό βρασμένου κοτόπουλου

3 κουταλιές μαγιονέζα

αλάτι, πιπέρι, κάρι

● Για το πανάρισμα:

1 φλιτζάνι αλεύρι

1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα

2 αυγά

λάδι για το τηγάνι

Σε μπολ βάζουμε το ρύζι και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το τυρί και τα ανακατεύουμε καλά. Σε άλλο μπολ βάζουμε το κοτόπουλο που έχουμε «ψιλομαδήσει», προσθέτουμε τη μαγιονέζα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και κάρι και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε στην παλάμη μας 1 κουταλιά από το μείγμα ρυζιού και το πιέζουμε να πλατύνει. Τοποθετούμε στη μέση ένα κοφτό κουταλάκι από το μείγμα κοτόπουλου. Το κλείνουμε με το ρύζι και το πλάθουμε σε μπάλα. Τα τοποθετούμε σε 2-3 δίσκους και τα βάζουμε τουλάχιστον για 1 ώρα στην κατάψυξη. Σε τρία πιάτα βάζουμε στο πρώτο τα 2 αυγά χτυπημένα, στο δεύτερο τη φρυγανιά με την παρμεζάνα ανακατεμένα και στο τρίτο το αλεύρι. Τα βουτάμε πρώτα στο αλεύρι, μετά στο χτυπημένο αυγό και τέλος τα ρολάρουμε στη φρυγανιά. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε 4-5 ρυζοκροκέτες, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και τα γυρίζουμε να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, περίπου 2-3 λεπτά. Τα ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία δυναμώνοντας κάθε φορά τη φωτιά πριν ρίξουμε τις κροκέτες στο λάδι.


Ριζότο με μανιτάρια

400 γραμμ. ρύζι arborio

350 γραμμ. μανιτάρια σε φέτες

1 κρεμμύδι

2 σελίδες σκόρδο

1 φλιτζάνι λευκό κρασί

1 λίτρο ζεστό ζωμό κότας

1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα

4 κουταλιές λάδι

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

αλάτι, πιπέρι

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το ρύζι ώσπου να γυαλίσουν. Ρίχνουμε το σκόρδο λιωμένο και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις απορροφηθεί αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο τον ζωμό (που έχουμε φτιάξει βράζοντας κοτόπουλο ή με κύβο), ανακατεύοντας συνεχώς. Στο τέλος ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και πριν στεγνώσει τελείως κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.


Πιλάφι με γαρίδες

Dreamstime.com
250 γραμμ. ρύζι μακρύκοκκο

1/2 κιλό γαρίδες, καθαρισμένες

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο

ξύσμα 1 λεμονιού

2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

5 κουταλιές λάδι

2-3 κλαδάκια θυμάρι

αλάτι, πιπέρι

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες. Βράζουμε 750 ml νερό με τα κεφάλια και το κέλυφος από τις γαρίδες για 10 λεπτά. Σουρώνουμε τον ζωμό (περίπου 600 ml). Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε το ρύζι, το ξύσμα, το θυμάρι, το σκόρδο και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τον ζωμό, αφήνουμε να πάρει μια βράση και μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο ταψί. Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί, κάνοντας μια τρύπα στη μέση. Ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Προσθέτουμε τις γαρίδες, ξανασκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 5-7 λεπτά. Βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο, το αφήνουμε σκεπασμένο για άλλα 5 λεπτά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.


Φακόρυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια

Dreamstime.com
250 γραμμ. φακές

1 1/2 φλιτζάνι ρύζι

2 κουταλιές βούτυρο

1 κρεμμύδι

4-5 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών

αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

● Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

2-3 μεγάλα κρεμμύδια

2 κουταλιές λάδι

2 κουταλιές βούτυρο

1 κουταλιά ζάχαρη

αλάτι

1 κουταλιά βαλσαμικό ξίδι

Μουλιάζουμε τις φακές για 2-3 ώρες και μετά τις βράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σ’ αυτόν τον χρόνο φτιάχνουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε για 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το καραμέλωμα ανακατεύοντας για 5-6 λεπτά. Οταν κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά ρίχνουμε το ξίδι, ανακατεύουμε και διατηρούμε τα κρεμμύδια ζεστά. Σουρώνουμε τις φακές. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τις φακές και 2 κουτάλες από τον ζωμό. Υστερα από 10 λεπτά ρίχνουμε το ρύζι, αλάτι και σταδιακά τον υπόλοιπο ζωμό μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας το κάθε πιάτο με τα κρεμμύδια.


Kοτόπουλο με ρύζι στον φούρνο

Dreamstime.com
1 κοτόπουλο κομμένο μερίδες

1 κουταλιά σκόνη κάρι

6 κουταλιές λάδι

1 κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

2 καρότα

250 γραμμ. μανιτάρια

2 φλιτζάνια μακρύκοκκο ρύζι

1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου

αλάτι, πιπέρι

Βάζουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου, 3-4 κάθε φορά και τα ροδίζουμε. Τα βγάζουμε, τα αλατοπιπερώνουμε και τα διατηρούμε ζεστά σε μπολ. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ρίχνουμε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Το γυρίζουμε να γυαλίσει και προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα καρότα κομμένα φετάκια. Τα σοτάρουμε 4-5 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και το ρύζι. Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και μεταφέρουμε το μείγμα σε πυρίμαχο ταψί. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το κάρι. Τοποθετούμε από πάνω τα σοταρισμένα κομμάτια κοτόπουλο, πιέζοντάς τα λίγο πάνω στο ρύζι. Περιχύνουμε το φαγητό με τον ζωμό, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε σε φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά ή μέχρι να βράσει το ρύζι και να ψηθεί καλά το κοτόπουλο. Δέκα λεπτά πριν το βγάλουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, για να ροδίσει το φαγητό.


Παέγια

Dreamstime.com
500 γραμμ. φιλέτο κοτόπουλο

5 κουταλιές λάδι

1 δαφνόφυλλο

1 φλιτζάνι λευκό κρασί

200 γραμμ. λουκάνικο, σε φέτες

1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο

1 κόκκινη πιπεριά, σε φετάκια

100 γραμμ. αρακά

100 γραμμ. φασολάκια

λίγες ίνες σαφράν

10-12 γαρίδες

300 γραμμ. μύδια

1 1/2 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα

αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

χυμός ενός λεμονιού

μαϊντανός ψιλοκομμένος

Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε το κοτόπουλο. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε λίγο νερό και το φύλλο δάφνης. Βράζουμε 15 λεπτά, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το βάζουμε σε μπολ. Ρίχνουμε στο τηγάνι το λουκάνικο κομμένο σε φετάκια και το ψήνουμε για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, τον αρακά, τα φασολάκια και τα γυρίζουμε με σπάτουλα. Ρίχνουμε το σαφράν και τα υγρά από το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και 3 φλιτζάνια ζεστό νερό. Ανακατεύουμε και βράζουμε για 15 λεπτά. Βάζουμε από πάνω τις γαρίδες, τα μύδια και το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε για 5 λεπτά, προσέχοντας να μη σωθούν τα υγρά, αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό. Πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν, ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας το φαγητό με τον μαϊντανό.


Διατροφική αξία

Dreamstime.com

Η διατροφική μας σχέση με το ρύζι ξεκινά από πολύ νωρίς. Είναι εύπεπτο με μηδαμινή αλλεργιογόνο δράση και γι’ αυτό αποτελεί το πρώτο δημητριακό που καταναλώνει ένα μωρό, όταν ξεκινάει η εισαγωγή τροφής στο διαιτολόγιό του.

Πάνω από το 75% του ρυζιού αποτελείται από υδατάνθρακες, σε μορφή αμύλου. Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο, με επιστημονικές αναφορές να υποδεικνύουν πως πρέπει το 55% των ημερήσιων θερμίδων μας να προέρχεται από αυτή την ομάδα θρεπτικών συστατικών.

Από τη φύση του είναι μια τροφή πολύ χαμηλή σε λιπαρά, που εκτός από υδατάνθρακες περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β, και μεταλλικά στοιχεία. Το ρύζι που διατηρεί σημαντικά ποσοστά από τον φλοιό και το φύτρο του, όπως το καστανό, περιέχει περισσότερες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.

Καταναλώνοντας 100 γραμμάρια καστανού ρυζιού την ημέρα λαμβάνουμε το 7-8% της προτεινόμενης ποσότητας φυτικών ινών που χρειάζεται ημερησίως ο οργανισμός μας. Οταν συνδυάσουμε το ρύζι με όσπρια (π.χ. φακόρυζο) παίρνουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αφού το ένα τρόφιμο «συμπληρώνει» τις ελλείψεις σε αμινοξέα του άλλου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οχι άλλο ρύζι λαπά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας