Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Καρμπονάρα | Dreamstime.com

Bella Italia!

Δεν ξέρω αν είμαστε «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα», ανέκαθεν όμως μας γοήτευε η χώρα των γειτόνων μας. Η Αιώνια Πόλη και η «Ντόλτσε Βίτα» με τον Μαρτσέλο, η Σοφία και η Τζίνα, το Μιλάνο, η μόδα και το στιλ, τα κανάλια της Βενετίας, η Νάπολη με τη… ναπολιτάνα της. Υστερα από αυτή την περιπλάνηση, μια πάστα είναι ό,τι πρέπει. Al dente, φυσικά…

● Και ένα λιμοντσέλο στο τέλος θα μας φέρει φως και άρωμα από τις λεμονιές της Σικελίας


Ναπολιτάτα

Dreamstime.com
1 πακέτο σπαγγέτι

500 γραμμ. τριμμένη ντομάτα

4 κουταλιές λάδι

2 σκελίδες σκόρδο

3 κουταλιές κάππαρη

3 κουταλιές ψιλοκομμένες ελιές

1/2 κουταλάκι ζάχαρη

1 κουταλάκι ρίγανη

1 κουταλάκι ξερό βασιλικό

αλάτι, πιπέρι

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο για λίγα λεπτά, προσέχοντας να μη μαυρίσει. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο.

Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει και να δέσει. Προς το τέλος βάζουμε την κάππαρη και τις ελιές. Συγχρόνως βράζουμε τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

 


Μπολονέζ

Dreamstime.com
1 πακέτο σπαγγέτι

250 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο

150 γραμμ. κιμά χοιρινό

50 γραμμ. βούτυρο

2 κρεμμύδια

1 καρότο

1 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

3 κουταλιές πελτέ

4-5 κλωνάρια σέλινο

1 φλιτζάνι γάλα

αλάτι,

πιπέρι

Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα δύο είδη κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει.

Ρίχνουμε το καρότο τριμμένο, το σέλινο ψιλοκομμένο, τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί.

Τα αφήνουμε να πάρουν βράση, σκεπάζουμε το τηγάνι χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία, προσθέτουμε το γάλα και σε 2-3 λεπτά κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά που έχουμε βράσει και σουρώσει, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.


Καρμπονάρα

1 πακέτο λαζανάκι

200 γραμμ. χοιρινό καπνιστό ή μπέικον

3 κουταλιές λάδι

3 αυγά + 2 κρόκους

200 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Συγχρόνως σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία το λάδι. Ψιλοκόβουμε το μπέικον ή το καπνιστό χοιρινό και το σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα. Προσθέτουμε το τυρί, πιπέρι και 2-3 κουταλιές από το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά, ανακατεύοντας. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε προσεκτικά το μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι η σάλτσα να πάρει κρεμώδη υφή, προσθέτοντας αν χρειάζεται 2-3 κουταλιές από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά. Σερβίρουμε αμέσως.

 


Μαρινάρα

Dreamstime.com
1 πακέτο σπαγγέτι

15 γαρίδες

1 κιλό διάφορα θαλασσινά

(μύδια, χτένια κ.λπ.)

1 φλιτζάνι λευκό κρασί

● για τη σάλτσα:

1/3 φλιτζανιού λάδι

1 κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 καρότο

2 κουταλιές πελτέ

400 γραμμ. ντομάτες τριμμένες

αλάτι, πιπέρι, θυμάρι

μαϊντανό

Ξεπλένουμε τα θαλασσινά και τα αχνίζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το κρασί. Πετάμε όσα δεν άνοιξαν και τα διατηρούμε ζεστά. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Τα σοτάρουμε και προσθέτουμε τον πελτέ. Ανακατεύουμε 1-2 λεπτά με ξύλινη κουτάλα, ρίχνουμε το καρότο τριμμένο, τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και λίγο θυμάρι. Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε τις γαρίδες, τα θαλασσινά με τα υγρά τους και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα ζυμαρικά που έχουμε βράσει και σουρώσει. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μαϊντανό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Bella Italia!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας