Δεν μεταφέρονται με τροχήλατες βαλίτσες και δεν μπαίνουν σε θυρίδες. Είναι ένας φυσικός θησαυρός που προστατεύει τον οργανισμό μας στα ζόρια του χειμώνα, γλυκαίνει τα πρωινά και τα απογεύματά μας μετά τον μεσημεριανό ύπνο και χαρίζει φίνα αρώματα σε φαγητά και γλυκά.
Ιδια της γης το χρυσάφι, τα εσπεριδοειδή πρωταγωνιστούν αυτόν τον καιρό και μας καλούν να απολαύσουμε τον υπέροχο χυμό τους.
● Και όπως έλεγαν παλιά, ο χυμός του πορτοκαλιού είναι χρυσάφι το πρωί, ασήμι το μεσημέρι και σίδερο το βράδυ.
Μαρμελάδα πορτοκάλι
6 πορτοκάλια
χυμός από 3 πορτοκάλια
χυμός από 1 λεμόνι
ξύσμα 1 λεμονιού
ζάχαρη
Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Αλλάζουμε το νερό και τα ξαναβράζουμε, επαναλαμβάνοντας 3 φορές τη διαδικασία. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στεγνώσουν. Τα κόβουμε, πετάμε τα κουκούτσια αν έχουν και τα χοντρά σημεία πάνω-κάτω και τα πολτοποιούμε σε μπλέντερ. Μετράμε το μείγμα με φλιτζάνια και το βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε ίδια ποσότητα ζάχαρη, τον χυμό των πορτοκαλιών, του λεμονιού, το ξύσμα και βράζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Κατεβάζουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά και όταν κρυώσει τη μεταφέρουμε σε βάζα.
Μπισκότα μανταρινιού
200 γραμμάρια βούτυρο
3 αυγά
100 γραμμ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό μανταρινιού
ξύσμα από 2 μανταρίνια
1/2 φλιτζάνι κονιάκ
500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γραμμ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το κονιάκ, τον χυμό μανταρινιού, το ξύσμα και 1/2 φλιτζάνι από το αλεύρι και τα χτυπάμε για 1 λεπτό. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε απαλή ζύμη. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα χοντραλεσμένα και ξαναζυμώνουμε να ενωθούν με τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε μισή ώρα. Πλάθουμε μικρά, στρογγυλά, πλατιά μπισκότα και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόχαρτο. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 8-10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
Πορτοκαλόπιτα
500 γραμμ. φύλλο κρούστας
200 γραμμ. ζάχαρη
200 γραμμ. ηλιέλαιο
3 αυγά
250 γραμμ. πρόβειο γιαούρτι
(αυτό με την πέτσα)
3 πορτοκάλια, ξύσμα και χυμός
1 βανίλια σκόνη
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
λίγο βούτυρο για το πυρέξ
● για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
χυμό μισού λεμονιού
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, εκτός από το φύλλο, σε δοχείο με αυγοδάρτη. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και βάζουμε ένα ένα τα φύλλα σουρώνοντάς τα, το ένα δίπλα στο άλλο σαν βεντάλια. Σε κάθε φύλλο που σουρώνουμε ρίχνουμε 4-5 κουταλιές της σούπας από το υγρό μείγμα. Οταν τελειώσουν τα φύλλα, ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα από πάνω και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η πίτα, περίπου 40 λεπτά. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο σχεδόν κρύο γλυκό.
Λικέρ μανταρίνι
10 μανταρίνια χιώτικα
1 λίτρο κονιάκ
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
Ξεφλουδίζουμε τα μανταρίνια και ψιλοκόβουμε τις φλούδες. Τις ρίχνουμε σε μεγάλο μπουκάλι 2 λίτρων και προσθέτουμε το κονιάκ. Το κλείνουμε και το αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος περίπου 1 μήνα. Μετά σουρώνουμε το μείγμα με τουλπάνι ή τούλι. Φτιάχνουμε σιρόπι, βράζοντας για 5 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και τα βάζουμε μαζί στο μπουκάλι. Το λικέρ είναι έτοιμο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας