Αφού κανένα φασούλι δεν γεμίζει πλέον το σακούλι, πιάστε μια κατσαρόλα να θυμηθούμε τις εποχές που τα όσπρια κρατούσαν σταθερά τη θέση τους στο οικογενειακό μενού και έστρωναν το τραπέζι μας συνήθως δυο φορές τη βδομάδα. Δεν θα μπούμε στον κόπο για το λιτόν του βίου φυσικά, αυτό το ζούμε καθημερινά θέλοντας και μη. Για τη γεύση μας μόνο…
● Ολα τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φώσφορο.
Φάβα
300 γραμμ. φάβα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 καρότο
1/2 φλιτζάνι λάδι
αλάτι, πιπέρι
● Για το σερβίρισμα:
χυμό λεμονιού
λάδι, πάπρικα
Σε αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το καρότο τριμμένα. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τη φάβα. Ανακατεύουμε 2 λεπτά και προσθέτουμε 1 1/2 λίτρο ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε με ανοιχτή την κατσαρόλα, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Μετά το πρώτο 20λεπτο θα χρειαστεί να προσθέσουμε ζεστό νερό, λίγο λίγο κάθε φορά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να βράσει και να λιώσει η φάβα. Αλατοπιπερώνουμε και την αποσύρουμε από τη φωτιά. Τη χτυπάμε με μίξερ χειρός να γίνει λεία. Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τη σερβίρουμε σε μπολ με χυμό λεμονιού, λάδι και πάπρικα.
Ρεβίθια σαλάτα
100 γραμμ. ρεβίθια
150 γραμμ. σπανάκι
1 φλιτζάνι κινόα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
10-12 ντοματίνια
● Για τη βινεγκρέτ:
1/3 φλιτζανιού λάδι
2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
1 κουταλάκι μουστάρδα
1/2 κουταλάκι μέλι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Εχουμε βάλει την κινόα να φουσκώσει σε μπολ με 2 ποτήρια καυτό αλατισμένο νερό για 2 ώρες. Τη στραγγίζουμε και τη ρίχνουμε στη σαλατιέρα. Κόβουμε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε. Ρίχνουμε και τα ντοματίνια κομμένα στα δύο. Βάζουμε σε σέικερ όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ και τα χτυπάμε. Περιχύνουμε τη σαλάτα μας. Την αφήνουμε 10 λεπτά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Φασόλια με κοτόπουλο
500 γραμμ. κοτόπουλο,
στήθος ή μπούτι φιλέτο
500 γραμμ. φασόλια
4 ντομάτες
2 κουταλιές πελτέ
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 καρότο
3-4 κλαδάκια σέλινο
1 πιπεριά Φλωρίνης
1/3 φλιτζανιού λάδι
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι
2-3 κλαδάκια μαϊντανό
Βάζουμε τα φασόλια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό να τα σκεπάζει, το ένα κρεμμύδι τριμμένο, το καρότο κομμένο σε κυβάκια, το σέλινο ψιλοκομμένο, λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τα βράζουμε να μαλακώσουν και τα σουρώνουμε. Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κοτόπουλο, κομμένο σε κομμάτια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά χοντροκομμένα και το σκόρδο λιωμένο. Τα γυρίζουμε για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες, τον πελτέ, ανακατεύουμε και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τα φασόλια, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μαϊντανό.
Φακές με σπανάκι
300 γραμμ. φακές
400 γραμμ. σπανάκι
2 κρεμμύδια
1 πράσο
2 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 ντομάτα
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουταλάκι ρίγανη
1/3 φλιτζανιού λάδι
1 κουταλιά πελτέ
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Πλένουμε τις φακές και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τις σκεπάζει. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, το σκόρδο λιωμένο και τη δάφνη. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να μείνουν με λίγα υγρά. Συγχρόνως σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το πράσο και την πιπεριά ψιλοκομμένα. Τα σοτάρουμε 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε το σπανάκι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τις φακές και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας