Ολοι μας γνωρίζουμε ότι το σημαντικότερο γεύμα είναι το πρωινό. Είναι το «καύσιμο» για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ενέργεια και μας βοηθάει «να μην πέφτουμε με τα μούτρα», όταν έρχεται η ώρα του φαγητού.
Το ξέρουμε, αλλά στο παρά πέντε που ξυπνάμε για τη δουλειά μας (όσοι δουλεύουμε), πού να βρεθεί χρόνος.
Τέρμα οι δικαιολογίες. Ακόμη και πέντε λεπτά φτάνουν για να βάλουμε κάτι στο στόμα μας, πριν μπούμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα.
Ανάλογα με την εποχή, τη διάθεση, την ώρα που διαθέτουμε, γλυκό ή αλμυρό, μπορούμε να βρούμε τι ταιριάζει στη γεύση μας και να το εντάξουμε στα γεύματά μας.
Και σαν ξημερώνει Σαββατοκύριακο, αξίζει να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με το θέμα και να το μετατρέψουμε σε πρωινό... τσιμπούσι!
1. Κρέπες με γιαούρτι και μέλι
•φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•1/2 φλιτζ. γάλα
•2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
•1 κουταλιά ζάχαρη
•λίγο αλάτι
•βούτυρο για το τηγάνισμα
•για τη γέμιση: (γιαούρτι, μέλι, σταφίδες, καρύδια)
Βάζουμε τα υλικά σε μπολ και με το σύρμα χτυπάμε μέχρι να έχουμε λείο μείγμα. Το αφήνουμε 1/2 ώρα να «ξεκουραστεί». Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε 1/3 κουταλάκι βούτυρο να λιώσει. Με µια κουτάλα ρίχνουµε µικρή ποσότητα χυλού, περιστρέφοντάς το να απλωθεί παντού.
Σε μισό λεπτό ή μόλις εµφανιστούν τρύπες στην επιφάνεια της κρέπας την αναποδογυρίζουµε για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Οταν βγάζουμε τις κρέπες, τις τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Μόλις κρυώσουν λίγο τις αλείφουμε με γιαούρτι, τους ρίχνουμε λίγο μέλι, σταφίδες, καρύδια και τις τυλίγουμε σε ρολό.
2. Ομελέτα με πατάτες στον φούρνο
•8 αυγά
•250 γραμμ. μπέικον
•3 πατάτες και 1 κρεμμύδι
•1 κόκκινη πιπεριά
•250 γραμμ. μανιτάρια
•2 κουταλιές μουστάρδα
•1 φλιτζάνι γάλα
•400 γραμμ. τριμμένο τυρί
•αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι
Ξεκινάμε από το βράδυ ως εξής: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα μανιτάρια. Τα βάζουμε σε τηγάνι με λίγο λάδι και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτά μπαστούνια. Χτυπάμε σε μπολ το γάλα με τα αυγά. Λαδώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ και απλώνουμε τις μισές πατάτες.
Ρίχνουμε το μείγμα του κρεμμυδιού και το μισό τυρί. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες πατάτες και περιχύνουμε με το μείγμα του αυγού. Βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο. Το πρωί το βγάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, περίπου μία ώρα. Οσο ψήνεται, ψιλοκόβουμε το μπέικον και το σοτάρουμε σε τηγάνι. Το ρίχνουμε από πάνω μαζί με το υπόλοιπο τυρί 5-10 λεπτά πριν κλείσουμε τον φούρνο.
3. Κρέμα λεμονιού
•3 αυγά
•3 μεγάλα λεμόνια, ζουμερά
•1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
•150 γραμμ. βούτυρο
•1 κουταλάκι κορν φλάουρ
Πλένουμε τα λεμόνια. Τα ξύνουμε στο ψιλό του τρίφτη. Κρατάμε το ξύσμα και μετά τα στύβουμε. Σε κατσαρόλα βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε με το σύρμα και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 10 λεπτά περίπου, έως ότου η κρέμα αρχίσει να πήζει. Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και ανακατεύοντας συνέχεια σιγοβράζουμε για 2 λεπτά ακόμη. Την αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε σε γυάλινο βάζο. Διατηρείται στο ψυγείο έναν μήνα. Συνοδεύει ψωμί, κρουασάν, κέικ, τρώγεται και σκέτη με το κουτάλι...
4. Κέικ λεμονιού
•2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•1 1/3 φλιτζ. άχνη
•150 γραμμ. φρέσκο βούτυρο
•3 αυγά
•1/2 φλιτζ. γάλα
•2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
•3 κουταλιές χυμό λεμονιού
για το γλάσο:
•1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
•1 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Ρίχνουμε το βούτυρο, το γάλα, τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και με τον αυγογδάρτη χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα του κέικ με τρύπα και ρίχνουμε τον χυλό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Μόλις κρυώσει το κέικ το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας με σύρμα τα υλικά και περιχύνουμε το κέικ.
Εκτός μενού
Χτυπητό αυγό
Τον χειμώνα, διαβάζοντας στην εφημερίδα για τα παιδιά που λιποθυμούσαν πάνω στα θρανία, «αρρώστησα». Ο λόγος; Ενα αγκάθι που μου τρύπησε την καρδιά!
Ξεκίναγαν τη μέρα τους χωρίς να έχουν φάει πρωινό. Χωρίς να έχουν να φάνε πρωινό. Δεν μπορούσα να μην το αναφέρω σήμερα που γράφω για γευστικά, θρεπτικά, απολαυστικά πρωινά γεύματα.
Πρέπει να προνοήσει η Πολιτεία, με τη διακριτική συμβολή των σχολείων, ώστε το φαινόμενο αυτό να εξαφανιστεί.
Πηγαίνοντας πολλά χρόνια πίσω, ξέθαψα μια γευστική ανάμνησή μου. Κάθε μέρα, χειμώνα-καλοκαίρι, για αρκετά χρόνια, μετά το γάλα μου, απολάμβανα μια χρυσαφένια λιχουδιά: χτυπητό αυγό.
Ο κρόκος έπεφτε μέσα σε φλιτζάνι μαζί με 3 γεμάτες κουταλιές... ζάχαρη και... το κουτάλι έπαιρνε φωτιά στο χέρι της θείας Γεωργίας!
Η μικρή αδελφή της μητέρας μου, που έμενε μαζί μας μέχρι που έγινα 8 χρόνων, μετέτρεπε «χτυπώντας» αυτά τα δύο υλικά, σε ένα υπέροχο γλύκισμα.
Πέρασαν τα χρόνια. Ο ωμός κρόκος και η ζάχαρη «έφαγαν» κόκκινη κάρτα. Ωμό αυγό δεν τολμάμε να φάμε, εκτός αν γνωρίζουμε την... κότα. Και η λευκή ζάχαρη καταναλώνεται πια σε μικρές ποσότητες από τον περισσότερο κόσμο. Ασε που στα παιδιά τη δίνουν με το... δελτίο!
Το χτυπητό αυγό είναι άγνωστο στους νεότερούς μου. Ισως να τους προκαλεί και ψιλο... αηδία. Για μένα, όμως, θα είναι πάντα η γευστική πρωινή απόλαυση των παιδικών μου χρόνων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας