Τώρα που οι γειτονιές έχουν απομείνει θολές φωτογραφίες στον σκοτεινό θάλαμο των αναμνήσεων, δεν υπάρχει «δροσερή αυλόπορτα» για δείγμα να βγεις και να καθαρίσεις φρέσκα φασολάκια. Αυτά βέβαια τα βρίσκεις ακόμα στη Λαϊκή μαζί με τα υπόλοιπα ζαρζαβατικά της εποχής που νοστιμίζουν το θέρος. Λαχανικά σε διάφορους συνδυασμούς, τουρλού τουρλού όπως λένε, στρώνουν αυτή τη φορά το τραπέζι μας.
● Τα λαχανικά του καλοκαιριού είναι η πρώτη ύλη για πεντανόστιμα πιάτα. Και οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε άπειροι για να αξιοποιήσουμε τα πολύτιμα οφέλη τους.
Τουρλού
2 μελιτζάνες φλάσκες
4 κολοκύθια
2 πατάτες
3 ντομάτες
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1/2 μάτσο μαϊντανό
3/4 φλιτζανιού λάδι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κύβους ή μισοφέγγαρα. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε πλατιά αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο, τις πιπεριές, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες. Τα γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα να λαδωθούν για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τι ντομάτες και τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και τη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε 20-25 λεπτά, χωρίς να προσθέσουμε νερό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό. Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει αρκετά πριν το σερβίρουμε.
Ογκρατέν
4-5 μελιτζάνες φλάσκες
1/3 φλιτζανιού λάδι
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
4-5 ντομάτες
5-6 φύλλα βασιλικού
3 αυγά
1 1/2 φλιτζάνι ανθότυρο θρυµµατισµένο
1 1/2 φλιτζάνι φέτα θρυµµατισµένη
250 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
1/2 φλιτζάνι γάλα
αλάτι, πιπέρι
φρυγανιά τριμμένη για το πιρέξ
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις απλώνουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα μέχρι να μαραθούν. Κρατάμε μία ντομάτα και τις υπόλοιπες τις τρίβουμε και τις προσθέτουμε στο τηγάνι. Βράζουμε 7-8 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον βασιλικό ψιλοκομμένο και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα πιρέξ και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Βάζουμε σε δύο στρώσεις μελιτζάνες, τα τυριά ανακατεμένα και το μείγμα αυγών, εναλλάξ. Καλύπτουμε με μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με τυρί και απλώνουμε την ντομάτα που έχουμε κόψει σε φέτες. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.
Φριτάτα
8 αυγά
1 κουταλιά αλεύρι
3-4 κλωναράκια μαϊντανό
2 πορτοκαλί πιπεριές
1 πιπεριά Φλωρίνης
3 κολοκυθάκια
5 κουταλιές λάδι
αλάτι, πιπέρι
100 γραμμ. παρμεζάνα
ή άλλο κίτρινο τυρί τριμμένο
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε φέτες, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 15 λεπτά. Μετά τα πιέζουμε ανάμεσα στις παλάμες μας να βγάλουν τα πολλά υγρά τους και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Κόβουμε τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια. Τα σοτάρουμε 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το αλεύρι, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι με τα λαχανικά και τηγανίζουμε 4-5 λεπτά, μέχρι να πήξει και να ροδίσει από την κάτω πλευρά. Αν το τηγάνι μας είναι κατάλληλο για τον φούρνο, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα κάτω από το γκριλ για 2-3 λεπτά. Διαφορετικά γυρίζουμε την ομελέτα με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου και ρίχνουμε από πάνω το τυρί. Την αφήνουμε 3-4 λεπτά να φουσκώσει και να ροδίσει από κάτω.
Τάρτα
● Για τη ζύμη:
300 γραμμ. αλεύρι
150 γραμμ. βούτυρο παγωμένο
3 κουταλιές παγωμένο νερό
1/2 κουταλάκι αλάτι
● Για τη γέμιση:
2 μελιτζάνες φλάσκες
1 αυγό
2 κουταλιές μουστάρδα
2-3 ντομάτες
400 γραμμ. τριμμένη μοτσαρέλα
50 γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα
3 κουταλιές λάδι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κύβους. Τα τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ζύμη σαν βρεγμένη άμμο. Ζυμώνουμε για λίγο προσθέτοντας το νερό. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε για λίγο ακόμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για λίγη ώρα. Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε και στις στύβουμε καλά με τα χέρια μας. Τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Κόβουμε και τις ντομάτες σε ροδέλες.
Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε κύκλο 38-40 εκατ. Ντύνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκατ. Μεταφέρουμε τη ζύμη φροντίζοντας να «ντύσουμε» και τα τοιχώματα του ταψιού. Χτυπάμε το αυγό και την αλείφουμε. Στη συνέχεια την αλείφουμε με τη μουστάρδα και ρίχνουμε από πάνω τη μοτσαρέλα. Στρώνουμε τις μελιτζάνες με τις ντομάτες εναλλάξ, φροντίζοντας η μια φέτα να ακουμπά στην άλλη. Ραντίζουμε με το λάδι, πασπαλίζουμε με ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Διπλώνουμε τη ζύμη ελαφρά πάνω στα λαχανικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, 35-40 λεπτά. Μόλις βγάλουμε την τάρτα από τον φούρνο την πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα, την αφήνουμε 15 λεπτά και σερβίρουμε.
Εις υγείαν
▶ Κτήμα Βιβλία Χώρα
Οβηλος λευκό 2021
Από τα πιο πολυσυζητημένα οινοποιεία τo Κτήμα Βιβλία Χώρα, των Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακ- τσαρλή, για την εξαίρετη δουλειά που κάνουν. Αυτό το λευκό κρασί είναι συνδυασμός του Ασύρτικου και του Semillon, «ποικιλίες φυτεμένες στο πιο ζεστό και άγονο σημείο του αμπελώνα του Κτήματος, στις πλαγιές του Παγγαίου Ορους» όπως καταθέτουν οι οινοποιοί. Εχει λαμπερό κίτρινο χρώμα µε ελαφρές πράσινες ανταύγειες. Στη μύτη, αρώματα βερίκοκου, μελιού, τροπικών φρούτων και εσπεριδοειδών, ξηρών καρπών και βανίλιας. Επιδέχεται παλαίωση τουλάχιστον 10 ετών. Συνοδεύει μεγάλα ψητά ψάρια, ριζότο θαλασσινών, σούσι, γεμιστή γαλοπούλα και σουφλέ τυριών.
▶ Οινοποιία Μπουτάρη
Ιουλιάτικο 2008
Εσοδείας 2008, ποικιλίας 100% Λιάτικο –ερυθρή γηγενής ποικιλία της Κρήτης– και από επιλεγμένους αμπελώνες του Ηράκλειου Κρήτης αυτός ο επιτραπέζιος γλυκός οίνος από λιαστά σταφύλια. Το χρώμα του λαμπερό βυσσινί με έντονες καφετιές ανταύγειες. Αναδεύοντας το ποτήρι αναδύονται αρώματα αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών, καφέ και κακάο. Επιδέχεται μακρόχρονη παλαίωση. Σερβίρεται ως απεριτίφ και συνοδεύει άξια πιάτα φρούτων, τάρτες, παγωτά, γλυκά αλλά και γλυκά ορεκτικά (μυζηθροπιτάκια με μέλι, κρασάτα παξιμαδάκια, cheesecake με αγριοκέρασο, ανθότυρο με μέλι). Αν θέλετε να το δοκιμάσετε με τυριά, προτιμήστε μπλε τυριά (gorgonzola, danablu κ.ά.).
Β.Π.
▶ Οινοποιείο Κεχρής
Δάκρυ του πεύκου 2020
«Η πρώτη ρετσίνα με εντυπωσιακό δυναμικό παλαίωσης», καταθέτει το οινοποιείο Κεχρή που έχει κερδίσει το στοίχημα της μεταμόρφωσης της ρετσίνας σε κρασί πολυβραβευμένο. Το Δάκρυ του Πεύκου έρχεται από την περιοχή της Γουμένισσας. Η ποικιλία του, Ασύρτικο 100%, έχει αρώματα μαστίχας, πεύκου, δεντρολίβανου, λεμονιού, γκρέιπφρουτ, lime, βανίλιας, καπνού, φουντουκιού.
«Oι λευκές ποικιλίες ευνοήθηκαν από τις συνθήκες απουσίας βροχοπτώσεων και παρατεταμένου καύσωνα που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, γεγονός που οδήγησε στην παραγωγή καρπού υψηλής ποιότητας. Ετσι το Ασύρτικο έδωσε πολύ όμορφα κρασιά, χάρη στην άριστη ισορροπία οξύτητας και σακχάρων των σταφυλιών” καταθέτει το οινοποιείο Κεχρή. Επιδέχεται παλαίωση έως 7 χρόνια.
Συνοδεύει έντονης γεύσης πιάτα ψαριών –καπνιστό σκουμπρί, μπακαλιάρο σκορδαλιά– αλλά και πιάτα με καπνιστό σολομό.
Β.Π.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας