Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Το αρχαίο σκόροδον, κοινώς σκόρδο, «φυτόν βολβώδες ιδιαζούσης δριμείας γεύσεως και οσμής».

Αρωμα... σκόρδου

Δεν θέλω ν’ ακούω για βασκανίες, ξεματιάσματα και... σκόρδα. Το αρχαίο σκόροδον, κοινώς σκόρδο, «φυτόν βολβώδες ιδιαζούσης δριμείας γεύσεως και οσμής», χρησιμεύει μόνο για την παρασκευή μιας ωραίας σκορδαλιάς, για ένα.. δυνατό τζατζίκι και φυσικά νοστιμίζει πολλά μαγειρευτά και ψητά, κρέατα, ψάρια και κάθε είδους εδέσματα. Μην καθυστερούμε λοιπόν, ας μπούμε στο ψητό... να «κρύψουμε» εκεί μερικές σκελίδες.

Αυγά σκορδοστούμπι

  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 6 αυγά
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3-4 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
  • 3 μεγάλες πατάτες
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγη ζάχαρη

Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζουμε λίγο το σκόρδο. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη. Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε τις πατάτες, κομμένες για τηγάνισμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο καυτό νερό για να μην κολλήσουν. Οταν γίνουν, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και σπάμε τ’ αυγά στη σάλτσα. Αφήνουμε να πήξουν και τα ρίχνουμε μαζί με τη σάλτσα πάνω από τις πατάτες. Σερβίρουμε με τυρί φέτα.

  • 400 γραμμ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 200 γραμμ. αλεύρι σίκαλης
  • 300 γραμμ. αλεύρι άσπρο
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι μέλι
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • 1/2 κουταλάκι πιπέρι μαύρο
  • 3 κουταλιές πράσινο και κόκκινο πιπέρι σε κόκκους
  • 2 1/2 κουταλιές σκόρδο λιωμένο
  • 6-7 κουταλιές λάδι
  • 2 κουταλιές σουσάμι λευκό και μαύρο

Κοσκινίζουμε τα αλεύρια σε μεγάλη λεκάνη, προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το σκόρδο, το λάδι και το μέλι. Ρίχνουμε χλιαρό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Σ’ αυτή τη φάση προσθέτουμε το μέλι, το λάδι και το σκόρδο. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε ελαστική, λεία ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Την ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε καρβελάκια ή φραντζόλες. Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, σκεπασμένα, άλλη μισή ώρα. Τα αλείφουμε με λίγο νερό, τα ραντίζουμε με τα σουσάμια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 1 ώρα.

Μπριζόλες μαρινάτες

  • 4 μπριζόλες χοιρινές
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι
  • 2 καυτερές κόκκινες πιπεριές
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κουταλάκι θυμάρι
  • 1/4 κουταλάκι κίμινο
  • αλάτι

Κόβουμε τις σκελίδες σκόρδου στη μέση και αφαιρούμε το φύτρο. Βάζουμε σε μπλέντερ το ξίδι, προσθέτουμε το σκόρδο και τα υπόλοιπα μυρωδικά και τα πολτοποιούμε. Αλείφουμε τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές με το μείγμα και τις βάζουμε σε πυρέξ, σκεπασμένες στο ψυγείο 2-3 ώρες. Ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Γίγαντες στον φούρνο με ελιές και σκόρδο

  • 3 φλιτζάνια γίγαντες
  • 1 φλιτζάνι ελιές, γεμισμένες με κόκκινη πιπεριά
  • 8 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1/3 κουταλάκι καυτερό πιπέρι
  • αλάτι

Βράζουμε τους γίγαντες (που έχουμε μουλιάσει από την προηγούμενη μέρα). Προσοχή, μη διαλυθούν. Τους σουρώνουμε και τους βάζουμε σε ταψί. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο, ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε τις ελιές, που έχουμε κόψει στη μέση και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό (από αυτό που έβρασαν οι γίγαντες), βράζουμε 2-3 λεπτά και περιχύνουμε τα φασόλια. Αλατίζουμε, ρίχνουμε τον μισό άνηθο, το πιπέρι και τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Σβήνουμε τον φούρνο και τους αφήνουμε 15 λεπτά μέσα. Σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με τον υπόλοιπο άνηθο.

Αλιάδα ζακυνθινή

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • χυμό από 2-3 λεμόνια
  • 200 γραμμ. λάδι
  • αλάτι
  • ζωμό από βρασμένο παστό μπακαλιάρο ή άλλο ψάρι

Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις πολτοποιούμε με αλάτι. Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες, χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε. Οταν κρυώσουν λίγο τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Τις χτυπάμε με ξύλινο γουδοχέρι να λιώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και αρχίζουμε να ρίχνουμε εναλλάξ ζωμό, λάδι και χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσουν τα υλικά και να «στέκει» στο πιρούνι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αρωμα... σκόρδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας