Δεν περιμένουμε τις περιόδους της νηστείας σαν αυτή που διανύουμε -όχι μόνο διατροφικά είναι η αλήθεια-, για να τα θυμηθούμε και να τα φέρουμε στο τραπέζι. Μπορεί το θέρος να διατηρεί το φυσικό πλεονέκτημα της καλοκαιρίας και της αναψυχής παρά θίν’ αλός, τα θαλασσινά όμως είναι παντός καιρού, τρώγονται με την ίδια ευχαρίστηση χειμώνα- καλοκαίρι. Κι όταν κάνουν παρέα με το κατάλληλο απόσταγμα, γίνονται απόλαυση σωστή.
Γαριδομακαρονάδα
•1 κιλό γαρίδες
•1 πακέτο λαζανάκι
•1/2 φλιτζάνι λάδι
•1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•4-5 μεγάλες ντομάτες
•1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
•1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
•λίγη ζάχαρη
•πάπρικα καυτερή
•αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφήνοντας μόνο την ουρά. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες, λίγη ζάχαρη και τον μισό μαϊντανό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά και προσθέτουμε τις γαρίδες, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 4-5 λεπτά.
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει. Προσθέτουμε αλάτι και ρίχνουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες. Βράζουμε για 15 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και στον ζωμό βράζουμε τα ζυμαρικά. Τα σουρώνουμε, τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε με τις γαρίδες. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με μαϊντανό και καυτερή πάπρικα.
Μπακαλιάρος με ρύζι
•500 γραμμ. μπακαλιάρο παστό φιλέτο
•500 γραμμ. ρέβα
•1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•5-6 σκελίδες σκόρδο
•5-6 κλωνάρια σπανάκι
•2 φλιτζάνια ρύζι, τύπου Καρολίνα
•1/2 φλιτζάνι λάδι
•1 κύβο λαχανικών
•χυμό και ξύσμα λεμονιού
Βάζουμε τον μπακαλιάρο από την προηγούμενη μέρα σε νερό να ξαλμυρίσει, αλλάζοντας το νερό συχνά. Την επόμενη μέρα τον στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τον κόβουμε σε κομμάτια. Καθαρίζουμε τη ρέβα και την κόβουμε σε κύβους. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε το σπανάκι, τη ρέβα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να μαραθούν. Προσθέτουμε 5 φλιτζάνια βραστό νερό και τον κύβο. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε με πιρούνι και μαγειρεύουμε περίπου 15 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με πετσέτα για 2-3 λεπτά. Περιχύνουμε το φαγητό με τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το ξύσμα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μύδια σαλάτα
•1 κιλό φρέσκα μύδια
•1 μεγάλη ντομάτα
•1 πράσινη πιπεριά
•1 κόκκινη πιπεριά
•1 μεγάλο κρεμμύδι
•2 λεμόνια
•ξύσμα 1 λεμονιού
•1/2 φλιτζάνι λάδι
•1/4 φλιτζανιού ξίδι από λευκό κρασί
•αλάτι, πιπέρι
Πλένουμε και τρίβουμε εξωτερικά τα μύδια. Τα ρίχνουμε σε βαθύ τηγάνι με 1 δάχτυλο νερό. Σκεπάζουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε, ώσπου να ανοίξουν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Πετάμε όσα δεν άνοιξαν. Οταν κρυώσουν αφαιρούμε το ένα κέλυφος και τα βάζουμε σε πιατέλα. Κόβουμε σε κύβους την ντομάτα, τις πιπεριές και το κρεμμύδι και τα αναμειγνύουμε με τα μύδια. Αλατοπιπερώνουμε. Χτυπάμε το λάδι, το ξίδι και τον χυμό λεμονιού και τα περιχύνουμε. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα και σερβίρουμε.
Σουπιές και σπανάκι σοτέ
•1 κιλό σουπιές
•1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
•5-6 σκελίδες σκόρδο
•1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
•1/2 φλιτζάνι λάδι
•1 κουταλιά βούτυρο
•αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη
•ψιλοκομμένο μαϊντανό
Για το σπανάκι:
•500 γραμμ. σπανάκι
•5 σκελίδες σκόρδο
•4 κουταλιές λάδι
•2 κουταλιές βούτυρο
•αλάτι, πιπέρι
Αλέθουμε σε μπλέντερ το σκόρδο με το λάδι. Το βάζουμε σε τηγάνι μαζί με το βούτυρο και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 10-15 λεπτά να μαραθεί και να μείνει με το λάδι του.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις σουπιές σε κομμάτια. Τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και σκόνη σκόρδου. Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι με καπάκι και ρίχνουμε τις σουπιές. Σκεπάζουμε να τηγανιστούν, τις γυρίζουμε και ρίχνουμε το σκόρδο. Μόλις ροδίσουν, τις βγάζουμε. Στο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τις σουπιές, ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε με το σπανάκι σοτέ.
Εκτός μενού
Η Μαυρομαντηλού
[...] Τώρα ο Γιαννιός δεν είχε πλέον ή μίαν λέμβον, υπόσαθρον και αυτήν και σχεδόν συνηλικιώτιν του επιβάτου της. Εν λοιπόν Σάββατον, περί τα μέσα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, επέβη εις την γεροντικήν άκατόν του και ήρχισε να ελαύνη τας κώπας, κατευθυνόμενος προς τα νερά της Μαυρομαντηλούς.
Ο Γιαννιός είχε, καθώς όλοι οι έμπειροι κωπηλάται, ίδιον τρόπον ειρεσίας, και ήξευρε να δίδη δρόμον εις την λέμβον, χωρίς να φαίνεται ότι αγωνιά και χωρίς να ιδρώνη. Ηλαυνεν ομαλώς και ηρέμα, αλλά συνεχώς, συντόνως και μετά λανθανούσης ρώμης. Σχεδόν δεν εφαίνοντο αι κινήσεις των χειρών, και αδιοράτως προένευε και ανέπιπτεν. [...]
Επί της λέμβου έφερεν αλιευτικά τινα σύνεργα· τον γάντζον, δι’ ου ανείλκυε τα οκταπόδια, το καμάκι, δι’ ου ελόγχιζε τους λάβρακας και τους αστακούς, το σηπιογυάλι, δι’ ου εξεμαύλιζε τας σηπίας, την λαδιά, δι’ ης έπλαττεν εν τη θαλάσση τεχνητήν γαλήνην και καθίστα διαυγήν τον βυθόν. [...]
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας