Για 26η χρονιά πραγματοποιήθηκε η βράβευση των Χρυσών Σκούφων από το «Αθηνόραμα» στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπρή τελετή την οποία θα θυμόμαστε όλοι όσοι είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε, όχι μόνο για τα 28 κορυφαία εστιατόρια του 2019 αλλά και για το πρωτόγνωρο dîner de gala στο οποίο δεν πρωταγωνίστησαν μόνο εξαιρετικές υψηλού επιπέδου γεύσεις του αστεράτου Ιταλού σεφ Davide Scabin, αλλά και σφυριά, νυστέρια, ψαλίδια και πιάτα από το... Διάστημα.
Την απονομή στο κορυφαίο εστιατόριο της Ελλάδας έκανε η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά. Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί, γνωστοί καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι κι εκδότες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από τον χώρο του τουρισμού, καθώς και πολιτικοί.
Για άλλη μια χρονιά το κερκυραϊκό «Etrusco» βραβεύτηκε ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας για το 2019. Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, η «Σπονδή», το «Varoulko Seaside» και το «Botrini’s».
Ο προσκεκλημένος Ιταλός σεφ Davide Scabin, βραβευμένος με αστέρι Michelin, συμπλήρωσε με την παρουσία του την παρέλαση των μεγάλων (τριών και δύο αστέρων) σεφ που έχουν υπογράψει τα δείπνα των Χρυσών Σκούφων όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρείται από τους πλέον ρηξικέλευθους Ευρωπαίους σεφ, ένας καλλιτέχνης με τρομερό χιούμορ και έντονη προσωπικότητα που αντανακλάται στο πραγματικά ιδιαίτερο μαγειρικό του στιλ. Το δείπνο που ετοίμασε ήταν ίσως το πιο ιδιαίτερο και ανατρεπτικό στην ιστορία του θεσμού.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι προσκεκλημένοι αντίκρισαν με έκπληξη ένα νυστέρι και ένα σφυρί να βρίσκονται στη θέση των μαχαιροπίρουνων. Στη συνέχεια πληροφορήθηκαν από τους παρουσιαστές της βραδιάς πως το δείπνο θα ακολουθήσει την Up & Down σειρά -σήμα κατατεθέν της φιλοσοφίας του Scabin, που θέλει τα κυρίως πιάτα να σερβίρονται πρώτα και τα ορεκτικά στο τέλος.
Κατά τη διάρκεια της απονομής απολαύσαμε τα amuse-bouche, τέσσερις ιδιαίτερες γεύσεις που εμπνεύστηκε ο executive chef του «Μεγάλη Βρεταννία» Αστέριος Κουστούδης δουλεύοντας με τα ξεχωριστά ζυμαρικά της Barilla.
Και το δείπνο ξεκίνησε. Δοκιμάσαμε με τη βοήθεια του νυστεριού το εμβληματικό Cyber Eggs (κρόκος αβγού με χαβιάρι και βότκα), απολαύσαμε με το χέρι φιλέτο από την ιδιαίτερη ράτσα Fassona, σπάσαμε με σφυρί το θαλασσινό απολίθωμα για να γευτούμε αστακό και χτένια και απογειωθήκαμε στο Διάστημα με space lasagna (κόψαμε με ψαλίδι την αεροστεγή συσκευασία), ένα πιάτο το οποίο ο Scabin είχε μαγειρέψει σε συμφωνία με τη ΝΑSA για τον Ιταλό αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο κατά την παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το επιδόρπιο, «Καραμελωμένο μήλο με παγωτό ρούμι και σταφίδες» συνοδεύτηκε από το Macallan Double Cask 12 Years Old. Τα κρασιά που συνόδευσαν τα πιάτα ήταν του φημισμένου οίκου Antinori από την Τοσκάνη ενώ τα premium νερά S. Pellegrino και Acqua Panna, όπως πάντα τα τελευταία δέκα χρόνια στα δείπνα των Χρυσών Σκούφων.
Τα βραβεία
● Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δυο σκούφοι
● Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
● Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
● Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
● Fresco, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
● Lycabettus, Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
● Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος
● Premiere, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
● Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
● Treehouse, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
● Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
● Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
● Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
● Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
● CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
● Διόνυσος, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
● GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
● Grandma’s, Ιος, 15/20 και ένας σκούφος
● Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
● Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
● La Veranda, Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος
● Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
● Noble Gourmet Restaurant, Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος
● Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
● Ovac, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
● Patio, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
● Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
● Water Restaurant, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
●Το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στο εστιατόριο «Χαρούπι» της Θεσσαλονίκης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας