Στρώνει τον δρόμο στην άνοιξη
Επιβεβαιώνοντας τη φήμη που τον θέλει αν θυμώσει μές στο χιόνι να μας χώσει, ο Φλεβάρης έκανε αισθητή την παρουσία του, αλλά τώρα μπαίνει πια στην ευθεία του τερματισμού, με την Καθαρά Δευτέρα, πρώτη μέρα της Σαρακοστής, να ζυγώνει. Αυτή η κυρά στρώνει τον δρόμο για τον ερχομό της άνοιξης με το καθαροδευτεριάτικο υπαίθριο φαγοπότι και μας προετοιμάζει για τη μεγάλη στιγμή της εποχής, την Ανάσταση. Θανάτω θάνατον πατήσας...
Φακές σαλάτα με καλαμπόκι
•300 γραμμ. χοντρές φακές
•300 γραμμ. καλαμπόκι βρασμένο
•2 κρεμμύδια
•1 κλωνάρι σέλερι
•3-4 σταγόνες ταμπάσκο
•1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο
•αλάτι, πιπέρι
Για την σάλτσα βινεγκρέτ:
•1 κουταλιά μουστάρδα
•3 κουταλιές χυμό λεμονιού
•2 κουταλιές ξίδι
•3/4 φλιτζανιού λάδι
•αλάτι, πιπέρι
Βράζουμε τις φακές σε άφθονο νερό, περίπου 40 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα και ρίχνουμε το βρασμένο καλαμπόκι. Κόβουμε τα κρεμμύδια και το σέλερι και τα προσθέτουμε. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο 1 ώρα. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ, χτυπώντας τα υλικά σε μπλέντερ. Περιχύνουμε τη σαλάτα, ρίχνουμε τον άνηθο και σερβίρουμε.
Ταραμοκεφτέδες με σπανάκι
•750 γραμμ. σπανάκι
•250 γραμμ. λευκό ταραμά
•300 γραμμ., περίπου, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•2 κρεμμύδια
•4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
•2 πράσα
•4 σκελίδες σκόρδο
•1 μάτσο άνηθο
•1/2 μάτσο μαϊντανό
•1/2 κουταλάκι πάπρικα καυτερή
•λάδι για το τηγάνισμα
Βράζουμε το σπανάκι, το στραγγίζουμε καλά, το ψιλοκόβουμε και το βάζουμε σε μπολ μαζί με όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα. Διαλύουμε τον ταραμά με λίγο ζεστό νερό και τον προσθέτουμε. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε βάζοντας λίγο λίγο αλεύρι, μέχρι να έχουμε ζύμη ομοιόμορφη, όχι πολύ σφιχτή. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λάδι. Πλάθουμε κεφτέδες και τους τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Μαυρομάτικα με χόρτα
•500 γραμμ. φασόλια μαυρομάτικα
•500 γραμμ. σέσκουλα
•2 ντομάτες τριμμένες
•2 κρεμμύδια
•5 σκελίδες σκόρδο
•5 πράσα
•2 μάτσα καυκαλήθρα
•2 μάτσα τσουκνίδα
•1 μάτσο μάραθο
•1 φλιτζάνι λευκό κρασί
•1 φλιτζάνι λάδι
•χυμό από ένα λεμόνι
•αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη
Βράζουμε τα φασόλια για 10 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τα σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο, ψιλοκομμένα. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ένα λίτρο ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε ένα τέταρτο. Σε άλλη κατσαρόλα ζεματάμε σε καυτό νερό την τσουκνίδα. Τη στραγγίζουμε και την ψιλοκόβουμε, καθώς επίσης και τα πράσα, την καυκαλήθρα και τον μάραθο. Τα ρίχνουμε στα φασόλια. Υστερα από 20 λεπτά ρίχνουμε τα σέσκουλα κομμένα και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λεπτά (προσοχή, πρέπει να απορροφηθούν όλα τα υγρά και το φαγητό να μείνει με το λάδι του). Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό.
Ριζότο με γαρίδες
•750 γραμμ. γαρίδες
•500 γραμμ. σπανάκι
•1 κρεμμύδι
•1 σκελίδα σκόρδο
•1 φλιτζάνι λάδι + 2 κουταλιές
•5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
•μισό μάτσο άνηθο
•250 γραμμ. ρύζι για ριζότο
•αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε τις γαρίδες. Βάζουμε τα κεφάλια σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 15 λεπτά, μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις 2 κουταλιές λάδι και 6 φλιτζάνια νερό. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον φυλάμε.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, τα κρεμμυδάκια και τις γαρίδες. Τα γυρίζουμε να ροδίσουν λίγο. Βάζουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά να μαραθεί. Ρίχνουμε μια κουτάλα ζωμό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Αφαιρούμε τις γαρίδες από την κατσαρόλα.
Ρίχνουμε κουτάλα κουτάλα τον ζωμό, κάθε φορά που απορροφάται, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις γαρίδες. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα 10-15 λεπτά και σερβίρουμε.
Εκτός μενού
Χαρταετοί
[...] Την άνοιξη, κοντά στο Πάσχα, υψώνονταν δεκάδες χαρταετοί στον ουρανό της γειτονιάς μας, της λεγόμενης ευρωπαϊκής γειτονιάς. Τα πιο μεγάλα παιδιά κατασκεύαζαν εξαγωνικούς χαρταετούς, μελετούσαν καλά τις διαστάσεις, ζύγιαζαν την ουρά, έβαζαν κρόσσια στις δύο πλευρές, προμηθεύονταν σπάγκο κατάλληλου πάχους και αρκετά μακρύ, και ανέβαιναν στην ταράτσα ή στη στέγη του σπιτιού απ’ όπου τους πετούσαν. Εγώ ήμουν μικρός, αλλά έβγαινα με τον εξάδελφο Ερνέστο και τους θορυβώδεις φίλους του στην ταράτσα απ’ όπου ατένιζα όλη την πόλη και αναγνώριζα τα διάσημα σημεία (τον Κεράτιο Κόλπο, το Σαράι Μπουρνού, τον Πύργο του Γαλατά, στο βάθος τα Πριγκιπόνησα). Αφού έκαναν τις απαραίτητες δοκιμές για να μανουβράρουν το χαρταετό σύμφωνα με τα ρεύματα του αέρα, και δίνοντάς του τα κατάλληλα τραβήγματα με το σπάγκο (πόση δύναμη χρειαζόταν για να κουμαντάρεις το χαρταετό και πόσο βαρύς γινόταν με τον άνεμο), μπορούσαν να εμπλακούν σε μονομαχία.
Ο μυστηριώδης μονομάχος της αντίθετης πλευράς είτε δεχόταν την αναμέτρηση και βολτάριζε προκλητικά το χαρταετό του στον ουρανό, είτε αποτραβιόταν στα γρήγορα. [...]
Info: «Η πόλη όπου γεννήθηκα Ιστανμπούλ 1926-1946», του Mario Vitti - Εκδόσεις Γαβριηλίδης
«Χαρταετός» Γιάννης Μαγκανάρης (1918-2007)
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας