Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Τυρινές συνταγές

Η Τυρινή είναι η τρίτη και τελευταία εβδομάδα του Τριωδίου. Κατά τη διάρκειά της, η παράδοση θέλει να απέχουμε από το κρέας και να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το τέλος της θα σημάνει το ξεκίνημα της νηστείας της Σαρακοστής του Πάσχα. Ολα αυτά τα ωραία και παραδοσιακά μου αρέσει να τα διαβάζω και όσο μπορώ να τα ακολουθώ.

Είναι πάντως αποδεδειγμένο ότι αν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε ό,τι προστάζουν η θρησκεία και η παράδοση γύρω από τη διατροφή, θα είχαμε πολύ καλύτερη υγεία. 

Οσο για την Τυρινή Εβδομάδα, εγώ την εφαρμόζω σχεδόν... όλες τις εβδομάδες του χρόνου.

Τα αγαπημένα μου τυριά πάλι στο προσκήνιο. Γρήγορα στην κουζίνα μας να δημιουργήσουμε απολαυστικές, τυρινές συνταγές. 

Πατατόσουπα 

  • 4-5 πατάτες 
  • 2 κρεμμύδια 
  • 1 σκελίδα σκόρδο 
  • 4 κουταλιές βούτυρο 
  • 2 1/2 φλιτζάνια γάλα 
  • 2 φλιτζάνια τριμμένη παρμεζάνα + 2-3 κουταλιές για το σερβίρισμα 
  • 10 φέτες μπέικον 
  • 1 κύβο κοτόπουλο 
  • αλάτι, πιπέρι 
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 
  • 5-6 μπουκετάκια μπρόκολο 
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε φετάκια 

Κόβουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια σε πολύ μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το βούτυρο. Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά 4-5 λεπτά και μετά προσθέτουμε τον κύβο, διαλυμένο σε μισό ποτήρι ζεστό νερό. Προσθέτουμε το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε να δημιουργηθεί παχύρρευστος χυλός. Ρίχνουμε το τυρί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει τελείως το τυρί. Βάζουμε το μπέικον σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το ψήνουμε στο γκριλ 5-6 λεπτά να γίνει τραγανό και το κόβουμε σε κομματάκια. Ζεματάμε σε νερό που βράζει το μπρόκολο για 3-4 λεπτά. Σερβίρουμε τη σούπα σε ζεστά πιάτα και βάζουμε από πάνω λίγο μπέικον, λίγο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, 1-2 μπουκετάκια μπρόκολο, 4-5 φέτες πιπεριά Φλωρίνης και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα. 

Μακαρονόπιτα 

  • 3 φύλλα κρούστας 
  • 3 κουταλιές λάδι 
  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο 
  • 250 γραμμ. γιαούρτι 
  • 250 γραμμ. κίτρινα τυριά τριμμένα + 50 γραμμ. για επικάλυψη 
  • 150 γραμμ. φέτα τριμμένη 
  • 4-5 φέτες ζαμπόν 
  • 4-5 φέτες μπέικον 
  • 4 αυγά 
  • πιπέρι 

Βράζουμε τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε. Σε μπολ βάζουμε τα τυριά, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε το ζαμπόν και το μπέικον. Λαδώνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε τα φύλλα, όλα λαδωμένα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 5-10 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο και ρίχνουμε το 1/3 των μακαρονιών. Πασπαλίζουμε με το μισό μείγμα τυριών και αλλαντικών. Ρίχνουμε άλλη μία στρώση, βάζουμε τα υπόλοιπα τυριά και αλλαντικά και τα σκεπάζουμε με τα μακαρόνια. Χτυπάμε σε μπολ το γιαούρτι με τα αυγά με αυγογδάρτη και περιχύνουμε τα μακαρόνια. Κουνάμε λίγο το πυρέξ να πάει παντού. Αφήνουμε 5-10 λεπτά, πασπαλίζουμε με τα 50 γραμμ. τυρί και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά στον αέρα ή μέχρι να πάρει το φαγητό μας ωραίο χρώμα. 

Τάρτα ζαμπόν-τυρί 

για τη ζύμη: 

  • 250 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
  • 100 γραμμ. γιαούρτι 
  • 100 γραμμ. βούτυρο 
  • 1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο 
  • λίγο αλάτι 

για τη γέμιση: 

  • 200 γραμμ. φέτα 
  • 200 γραμμ. ανθότυρο 
  • 200 γραμμ. γκούντα 
  • 3 αυγά 
  • 150 γραμμ. ζαμπόν 
  • 200 γραμμ. κρέμα γάλακτος 
  • πιπέρι 

Σε μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το σπορέλαιο, το αλάτι και το βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου. Ζυμώνουμε και αναλόγως προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή λίγο σπορέλαιο μέχρι να έχουμε αφράτη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε το ζαμπόν και το βάζουμε σε μπολ. Τρίβουμε τα τυριά και τα προσθέτουμε. Χτυπάμε τα αυγά με λίγο πιπέρι και την κρέμα γάλακτος και τα ρίχνουμε στο μείγμα των τυριών. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα 30 εκ. και απλώνουμε τη ζύμη μέχρι πάνω στα τοιχώματα. Ρίχνουμε τη γέμιση, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Μετά αφαιρούμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 

Μανιτάρια γεμιστά 

  • 15-20 μεγάλα μανιτάρια 
  • 250 γραμμ. λουκάνικο 
  • 250 γραμμ. τυριά (έμενταλ και γκούντα) + 200 γραμμ. γκούντα, τριμμένο για επικάλυψη 
  • 4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά 
  • 1 κρεμμύδι 
  • 1 σκελίδα σκόρδο 
  • 2 αυγά 
  • λίγο λάδι 
  • αλάτι, πιπέρι 

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Τα λαδώνουμε και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί. Ψιλοκόβουμε τα λουκάνικα και τα βάζουμε σε τηγάνι. Τα σοτάρουμε 2-3 λεπτά και μετά ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα κοτσάνια των μανιταριών ψιλοκομμένα. Τα γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα να ροδίσουν και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε τα τυριά τριμμένα, τα αυγά χτυπημένα και τη φρυγανιά. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα μανιτάρια. Τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο γκούντα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, περίπου 15-20 λεπτά. 

Μπαλάκια τυριού 

  • 250 γραμμ. μπλε τυρί 
  • 200 γραμμ. τυρί κρέμα 
  • 4-5 κουταλιές γιαούρτι 
  • 150 γραμμ. καρύδια 
  • 100 γραμμ. κράνμπερι 
  • 1/2 μάτσο μαϊντανό 

Ψιλοκόβουμε τα καρύδια, τα κράνμπερι και τον μαϊντανό και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε σε μπολ το τυρί κρέμα και προσθέτουμε το μπλε τυρί, αφού το έχουμε λιώσει με πιρούνι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το γιαούρτι, μέχρι να έχουμε ένα αρκετά παχύ μείγμα. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο 1-2 ώρες να δέσουν οι γεύσεις. Παίρνουμε με κουτάλι μείγμα και πλάθουμε μπαλάκια. Τα κυλάμε μέσα στο μείγμα του καρυδιού και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα πριν τα σερβίρουμε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τυρινές συνταγές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας