Πιάτα νόστιμα και ζεστά
Μία από τις σημασίες του αρχαίου εκλέγω είναι ξεχωρίζω τα άριστα και διαλέγω, φυσικά, τους αρίστους. Τώρα, πώς γίνεται εμείς, απόγονοι ενδόξων προγόνων, να μένουμε πολλές φορές στο τέλος με τον... κατιμά -στα εκλογομαγειρέματα πάντα-, δεν είναι και τόσο μυστήριο. Μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη χαμένη τιμή του ρήματος ετοιμάζοντας ένα ξεχωριστό μενού, νόστιμο πάνω απ’ όλα και ζεστό, για τις μέρες που έρχονται και την... κρυάδα που ίσως μας επιφυλάσσουν.
- 2 φλιτζάνια νερό
- 3 φλ. τραχανά
- 1 φλ. γάλα
- 3 αυγά
- 1 1/2 φλ. φέτα τριμμένη
- 3 κουταλιές βούτυρο + λίγο για το πυρέξ
- αλάτι, πιπέρι
- φρυγανιά τριμμένη
Βράζουμε το νερό με 1/2 κουταλιά αλάτι και ρίχνουμε τον τραχανά. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε και το γάλα. Ανακατεύουμε και όταν μαλακώσει ο τραχανάς (όχι πολύ, για να μη λασπώσει στο ψήσιμο) τον αποσύρουμε από τη φωτιά. Τον αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το βούτυρο, τη φέτα και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Απλώνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, μέχρι η πίτα μας να πάρει χρώμα πάνω κάτω.
Χειμωνιάτικη μπορς
- 500 γραμμ. παντζάρια
- 4 καρότα
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 πατάτες
- 250 γραμμ. λάχανο
- 1/2 μάτσο σέλινο ψιλοκομμένο
- 1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κουταλιές ξίδι
- 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
- 2 κύβους λαχανικών διαλυμένους σε 1 λίτρο ζεστό νερό
- 4 κουταλιές βούτυρο
- 4-5 κουταλιές ξινή κρέμα ή πλήρες γιαούρτι
- άνηθο για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους όλα τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε το λάχανο. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο λιωμένο, τα καρότα, αλάτι και πιπέρι. Τα γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα να γυαλίσουν και προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, το σέλινο και τον μαϊντανό. Διαλύουμε τον πελτέ στο ξίδι και τον προσθέτουμε. Ανακατεύουμε 3-4 λεπτά και ρίχνουμε τον ζωμό. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Σερβίρουμε βάζοντας σε κάθε πιάτο 1 κουταλιά κρέμα ή γιαούρτι και λίγο άνηθο.
Γίγαντες με λουκάνικο
- 400 γραμμ. γίγαντες
- 1 κιλό πράσα, κομμένα
- 500 γραμμ. λουκάνικο χωριάτικο σε φετάκια
- 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε κύβους
- 1/2 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 1/2 μάτσο σέλινο ψιλοκομμένο
- 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι πάπρικα καυτερή
- αλάτι, πιπέρι
Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ. Τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα πράσα και την πιπεριά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, την πάπρικα και 1 1/2 φλιτζάνι νερό, απ’ αυτό που έβρασαν οι γίγαντες. Μαγειρεύουμε 10 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε ταψί βάζουμε τους γίγαντες με λίγο νερό, απ’ αυτό που έβρασαν, ρίχνουμε τα λαχανικά και το σέλινο και τα ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα και σκορπίζουμε το λουκάνικο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο περίπου μισή ώρα, μέχρι να ψηθεί το λουκάνικο και να μελώσει το φαγητό.
- 1 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
- 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 3 αυγά
- 2 βανίλιες σκόνη
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
- 3 κουταλιές βούτυρο λιωμένο + λίγο για το πυρέξ
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1 αυγό
- ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα μέχρι να πήξει το μείγμα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις βανίλιες, το ξύσμα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τα 3 αυγά και τα αναμειγνύουμε στην κρέμα. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και την αδειάζουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τις 3 κουταλιές βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το αυγό. Περιχύνουμε το μείγμα και ψήνουμε την πίτα στους 220 βαθμούς, περίπου 50 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να σφίξει και τη σερβίρουμε πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Εκτός μενού
[...] Κατά την πρώτην σύνοδον, ο Γεροντιάδης εφρόντισε να διορίση εις μικράς ή μεγάλας θέσεις όλους τους ανεψιούς του, επτά τον αριθμόν, καθώς και δύο εξαδέλφους του και τρεις δευτέρους εξαδέλφους του, ώς και δύο κουμπάρους, και τον υιόν της κουμπάρας του, και τον αδελφόν της υπηρετρίας του, και άλλους [...] Ο,τι απετέλει την δύναμιν του Αλικιάδου ήτο ο πόθος υφ’ ου εφλέγετο, να φανή χρήσιμος εις την εκτέλεσιν των δημοσίων έργων της επαρχίας. Εν πρώτοις, υπήρχεν η εθνική οδός, η προκηρυσσομένη εκάστοτε ως μέλλουσα να κατασκευασθή παρά την πρωτεύουσαν της επαρχίας πόλιν. Εκείθεν, αν εξελέγετο βουλευτής, θα είχε την μερίδα του λέοντος. Από τώρα είχεν αρχίσει να συνεταιρίζεται κρυφά με τους εργολάβους. Κατά την πρώτην βουλευτείαν του ολόκληρον δάσος το είχε κάμει ιδικόν του, δικαιώματι κατακτήσεως. Με τον έφορον, τον οποίον είχε φέρει εις την επαρχίαν του, είχε προεξηγηθή σαφέστατα: «Θα σε διορίσω, αλλά φόρον δεν θα βεβαιώσης από την ξύλευσιν του δάσους» [...]
Info: Οι Χαλασοχώρηδες, Μικρά μελέτη.
του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Εκδόσεις Ποταμός
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας