Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Ολα στη λαδόκολλα

Η λαδόκολλα ή το χαρτί ψησίματος, όπως το λέμε πια, είναι ένα «εργαλείο» στην κουζίνα μας, που εξασφαλίζει σίγουρη επιτυχία στα ψητά μας. Με τη βοήθειά της το κρέας, και όχι μόνο, κρατάει όλους τους χυμούς του και αποκτά ιδιαίτερη γεύση, ανάλογα με το τι έχουμε προσθέσει και σφραγίσει μέσα στο πακέτο. Το φαγητό δεν είναι ανάγκη να σερβιριστεί αμέσως. Μέχρι να ανοίξουμε το χαρτί διατηρείται ζουμερό και μαλακό. Εκτός από το κρέας μπορούμε να μαγειρέψουμε πολλά ακόμη, μέχρι μακαρόνια! Πάμε λοιπόν να διαλέξουμε υλικά, να τα «παντρέψουμε» και να τα σιγοψήσουμε σε λαδόκολλα.

Κοτόπουλο

● 1 κοτόπουλο

● 120 γραμμ. βούτυρο

● 1 κύβο λαχανικών

● 3 σκελίδες σκόρδο

● 3 κουταλιές μουστάρδα

● 1 λεμόνι

● αλάτι, πιπέρι, κύμινο, κάρι

● 1 μεγάλη λαδόκολλα

Πλένουμε και ξύνουμε το λεμόνι. Το ξύσμα το βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη μουστάρδα, το σκόρδο λιωμένο, λίγο αλάτι και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε και με το μείγμα αλείφουμε όλο το κοτόπουλο απ' έξω και μέσα στο άνοιγμά του. Βάζουμε το λεμόνι στην κοιλιά του. Παίρνουμε μία γάστρα, απλώνουμε τη λαδόκολλα και ακουμπάμε το κοτόπουλο. Διαλύουμε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό τον κύβο και τον ρίχνουμε πάνω στο κοτόπουλο. Διπλώνουμε τη λαδόκολλα να κλείσει και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 2 ώρες.

Κοντοσούβλι

● 300 γραμμ. μοσχάρι χτένι

● 300 γραμμ. χοιρινό σπάλα

● 300 γραμμ. αρνί μπούτι

● 15-20 μικρές πατάτες φούρνου

● 5 κουταλιές μουστάρδα

● 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

● 3 σκελίδες σκόρδο

● 1 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό

● 1/3 φλιτζανιού λάδι

● αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη

● 3 λαδόκολλες

Κόβουμε τα κρέατα σε κύβους και τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Σε άλλο δοχείο βάζουμε το κρασί, το λάδι, το κρεμμύδι, τη μουστάρδα, αλάτι και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στο κρέας. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον 3-4 ώρες. Ντύνουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο, φροντίζοντας να εξέχει πολύ γύρω γύρω. Από πάνω βάζουμε τις δύο λαδόκολλες. Ρίχνουμε το κρέας με τη μαρινάδα και βάζουμε ανάμεσά του τις πατάτες. Σκεπάζουμε με την τρίτη λαδόκολλα και στρίβουμε τα χαρτιά να σφραγίσουμε το φαγητό μας. Σκεπάζουμε και κλείνουμε με το αλουμινόχαρτο που εξέχει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μία ώρα. Μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για άλλη μία ώρα.

Ζυμαρικά με λουκάνικα

● 1 πακέτο μακαρόνια, βίδες

● 500 γραμμ. λουκάνικο

● 3 πιπεριές

● 10-12 ντοματίνια

● 4-5 κουταλιές ξίδι βαλσαμικό

● αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

● μαϊντανό ψιλοκομμένο

● ξηρός ανθότυρος τριμμένος

● 2 μεγάλες λαδόκολλες

Βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο κρύο νερό. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα λουκάνικα, που τα έχουμε κόψει ροδέλες. Τα σιγοψήνουμε και τα σβήνουμε με το ξίδι. Κόβουμε σε κύβους τις πιπεριές και τα ντοματίνια στη μέση. Ντύνουμε ένα ταψί με τις λαδόκολλες σταυρωτά. Ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα υπόλοιπα υλικά. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε ρίγανη, πιπέρι και λίγο αλάτι. Τα ραντίζουμε με 2-3 κουταλιές λάδι. Κλείνουμε τις λαδόκολλες και δημιουργούμε ένα πακέτο αρκετά στεγανό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 1 ώρα. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μαϊντανό και τυρί.

Λαχανικά στη λαδόκολλα

● 10 ντοματίνια

● 4 καρότα

● 2 κολοκύθια

● 2-3 κοτσάνια σέλερι

● 3 πιπεριές χρωματιστές (κόκκινη, κίτρινη, πορτοκαλί)

● 1 κρεμμύδι

● 1 μελιτζάνα

● 1/3 φλιτζανιού λάδι + 2 κουταλιές

● 3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

● αλάτι, πιπέρι

● θυμάρι, μαντζουράνα, βασιλικό

● 3 λαδόκολλες

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα λαχανικά σε μπουκιές. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τα ρίχνουμε, εκτός από τις ντομάτες, τον μαϊντανό και τα αρωματικά. Τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τα αρωματικά. Σκεπάζουμε με καπάκι και σιγοψήνουμε, περίπου 10 λεπτά. Στρώνουμε σε βαθύ ταψί 2 λαδόκολλες, να περισσεύουν γύρω γύρω, και αδειάζουμε τα λαχανικά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον μαϊντανό. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και τα ραντίζουμε με 2 κουταλιές λάδι.

Σκεπάζουμε το ταψί με την τρίτη λαδόκολλα και στρίβουμε τα χαρτιά γύρω γύρω να «σφραγίσουμε» το φαγητό μας. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου μισή ώρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ολα στη λαδόκολλα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας