Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Κέικ για πάντα

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αγαπάει το κέικ, είτε το κλασικό, είτε τις πιο μοντέρνες και εμπλουτισμένες εκδοχές του. Εχουμε μεγαλώσει μαζί του και μ' αυτό θα μεγαλώσουν και τα παιδιά μας. Γνωρίζω πολύ κόσμο που ξεκίνησε τη μαγειρική του... καριέρα φτιάχνοντας κέικ.

Κι εγώ, αφού πειραματίστηκα με μακαρονάδες και ομελέτες σε πολύ μικρή ηλικία, ένιωσα γρήγορα έτοιμη να ασχοληθώ και με τη ζαχαροπλαστική, φτιάχνοντας ένα κέικ σαν της μαμάς, που (μάλλον) από τύχη... πέτυχε.

Θυμάμαι σαν όνειρο τη μητέρα μου να διαβάζει τη συνταγή που υπήρχε πάνω στη σακούλα με το αλεύρι και με έναν αυγογδάρτη (μίξερ; δεν διέθετε το σπίτι) να ανακατεύει και να χτυπάει τα υλικά.

Μετά βουτύρωνε και αλεύρωνε το μεγάλο ταψί του φούρνου και άδειαζε τον χυλό, φροντίζοντας να αφήσει λίγο μέσα στο μεγάλο μπολ για να τον... απολαύσω, μαζεύοντάς τον με τα δάχτυλα.

Και όσο φούσκωνε το κέικ μέσα στον φούρνο και μοσχοβολούσε όλο το σπίτι, η αγωνία μου μεγάλωνε μήπως «πέσει» ή αν θα ψηθεί σωστά πάνω-κάτω, όπως έλεγε η μαμά, αυτή τη μία ώρα, περίπου, που διαρκούσε το ψήσιμο.

Πάντα, όμως, όλα πήγαιναν «κατ' ευχήν» και έβγαζε το ταψί, το άφηνε πάνω στον πάγκο της κουζίνας και με ένα κόσκινο το «χιόνιζε» με ζάχαρη άχνη.

Με μαρμελάδα και κρέμα

● 150 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

● 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

● 6 αυγά

● 140 γραμμ. ζάχαρη

● 1 βανίλια

● 120 γραμμ. λιωμένη μαργαρίνη

● Για τη γέμιση

● 150 γραμμ. κρέμα γάλακτος

● 1 βανίλια

● 300 γραμμ. μαρμελάδα

● 1 κουταλιά ξίδι

● ζάχαρη άχνη για το στόλισμα

Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά για 10 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τη μαργαρίνη, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια, ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να έχουμε λείο αποτέλεσμα. Στρώνουμε με λαδόκολλα δύο ταψάκια διαμέτρου 20 εκατοστών και μοιράζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν. Τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν, σκεπασμένα με πετσέτα. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια σε αφράτη σαντιγί. Σε μπολ ρίχνουμε τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας μαζί με το ξίδι και τα ανακατεύουμε. Σε πιατέλα βάζουμε τον ένα δίσκο κέικ και τον καλύπτουμε με τη μαρμελάδα. Από πάνω απλώνουμε τη σαντιγί και σκεπάζουμε απαλά με τον δεύτερο δίσκο. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Με ξηρούς καρπούς

● 500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

● 250 γραμμ. λιωμένη μαργαρίνη

● 3 αυγά

● 2 φλιτζάνια ζάχαρη

● 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ

● 2 βανίλιες

● 4 κουταλιές καρυδόψιχα

● 4 κουταλιές αμυγδαλόψιχα

● 4 κουταλιές κουβερτούρα τριμμένη

● 4 κουταλιές σταφίδες ξανθές

● 4 κουταλιές ινδική καρύδα

● 250 γραμμ. γιαούρτι

●1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού

● 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού

● 1/2 φλιτζάνι χυμός λεμονιού και πορτοκαλιού

● ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ ρίχνουμε εναλλάξ λίγο αλεύρι, γιαούρτι και χυμό. Μόλις τελειώσουν σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς ανακατεύοντας με σπάτουλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα ή ταψί και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, περίπου 50 λεπτά ή ώσπου να ψηθεί. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και όταν κρυώσει το σερβίρουμε.

Με κάστανα και γλάσο σοκολάτας

● 200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

● 200 γραμμ. μαργαρίνη

● 200 γραμμ. ζάχαρη

● 4 αυγά

● 400 γραμμ. κρέμα κάστανο (έτοιμη από το σουπερμάρκετ)

● 2-3 κουταλιές ρούμι

● για το γλάσο

● 1 σφηνάκι ρούμι

● 200 γραμμ. κουβερτούρα

● 1 κουταλιά μαργαρίνη

● 1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη μαργαρίνη να λιώσει και προσθέτουμε την κρέμα κάστανο. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, προσθέτουμε το μίγμα κάστανου και τα χτυπάμε λίγο ακόμη μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη τη φόρμα και την αλευρώνουμε. Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά και στους 160 για άλλα 20. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το τοποθετούμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο: λιώνουμε όλα τα υλικά σε μπεν μαρί και στο τέλος προσθέτουμε το ρούμι. Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.

Κέικ αμυγδάλου

● 200 γραμμ. λιωμένη μαργαρίνη

● 380 γραμμ. ζάχαρη άχνη

● 6 αυγά

● 1/2 φλιτζάνι γάλα

● 3 κουταλιές της σούπας λικέρ Αμαρέτο

● 2 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο

● 350 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

● 1 βανίλια

● 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ

● 150 γραμμ. φιλέ αμυγδάλου

για το γλάσο

● 100 γραμμ. υποβρύχιο με γεύση μαστίχα

● λίγο νερό

● για επικάλυψη

● 3 κουταλιές της σούπας φιλέ αμυγδάλου ελαφρά καβουρδισμένο

Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τη μαργαρίνη με την άχνη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το γάλα, το λικέρ, την εσάνς πικραμύγδαλου, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια, τα χτυπάμε 2-3 λεπτά και κλείνουμε το μίξερ. Ρίχνουμε το φιλέ αμυγδάλου και το ανακατεύουμε με σπάτουλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε το κέικ στους 180 βαθμούς, περίπου 50 λεπτά. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Εν τω μεταξύ έχουμε ετοιμάσει το γλάσο βάζοντας το υποβρύχιο μαστίχας με 2-3 κουταλιές νερό σε μπολ, πάνω από κατσαρόλα με νερό που βράζει. Ανακατεύουμε μέχρι να ρευστοποιηθεί και μόλις κρυώσει λίγο περιχύνουμε το κέικ. Ρίχνουμε από πάνω το φιλέ αμυγδάλου και μόλις κρυώσει τελείως το σερβίρουμε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κέικ για πάντα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας