Το καλοκαίρι θα έχει πάντα γεύση παγωτού βανίλια με σιρόπι σοκολάτας, πάνω σε τραγανό μπισκότο-χωνάκι. Γλυκιά, δροσερή, παιδική ανάμνηση που θα με συντροφεύει σε όλη μου τη ζωή. «Πόσα παγωτά έφαγες το καλοκαίρι;»
Η δεύτερη πιο δημοφιλής ερώτηση που μας έκαναν οι συμμαθητές μας κάθε Σεπτέμβρη. Η πρώτη, φυσικά, ήταν: «πόσα μπάνια έκανες;» Εντάξει, πολλά μπάνια δεν έκανα, δεν με βοηθούσαν οι οικογενειακές συνθήκες, αλλά στα παγωτά ήμουν από τις πρώτες στην τάξη μου.
Αλήθεια, εξακολουθούν τα παιδιά να συναγωνίζονται μεταξύ τους για τα μπάνια και τα παγωτά του καλοκαιριού; Ας προμηθευτούμε γάλα, ζάχαρη, αυγά για κάποιες συνταγές και ας προσθέσουμε σοκολάτα, φρούτα ή ό,τι άλλο προτιμάμε και σε λίγη ώρα έτοιμο το παγωτό μας. Πάμε να φτιάξουμε λαχταριστά παγωτά κι ας έχουμε πάψει πια να τα μετράμε!
Με γεύση σοκολάτα
►200 γραμμ. μαύρη σοκολάτα 70% κακάο
►4 αυγά
►350 γραμμ. κρέμα γάλακτος
►250 γραμμ. γάλα
►150 γραμμ. ζάχαρη
Βάζουμε το μεταλλικό δοχείο του παγωτού στην κατάψυξη να παγώσει. Σε μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε με μίξερ χειρός, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και πριν βράσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σπάμε τη σοκολάτα σε κομματάκια και τη ρίχνουμε μέσα. Αφήνουμε 2-3 λεπτά και μετά την ανακατεύουμε να λιώσει. Μόλις κρυώσει λίγο τη ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών, χτυπώντας πάντα με το μίξερ χειρός.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την προσθέτουμε κι αυτή στο μείγμα, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις να ενωθούν. Βγάζουμε το δοχείο από την κατάψυξη και ρίχνουμε το μείγμα του παγωτού.
Το παγώνουμε για πέντε-έξι ώρες τουλάχιστον. Την πρώτη ώρα και 2-3 φορές ακόμη ανά μισάωρο βγάζουμε το παγωτό και το χτυπάμε με το μίξερ χειρός στη χαμηλή ταχύτητα, ώστε να μη δημιουργηθούν κρύσταλλοι. Σερβίρουμε με τρούφα και σταγόνες σοκολάτας.
Παρφέ
►1 κουτί φυτική σαντιγί σε κρέμα
►1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
►3 αυγά (πολύ φρέσκα)
►2 βανίλιες
►1 σακουλάκι (100 γραμμ.) σταγόνες σοκολάτας
►100 γραμμ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
Βάζουμε τη φυτική σαντιγί στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε να αφρατέψει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 10 λεπτά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζαχαρούχο γάλα και χτυπάμε 2-3 λεπτά ακόμη (και τα δύο τα έχουμε βάλει στο ψυγείο, τουλάχιστον 12 ώρες).
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Σε μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους, τη βανίλια, χτυπάμε λίγο και τα προσθέτουμε στην κρέμα.
Με σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά τα υλικά να ενωθούν. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεταλλικό δοχείο παγωτού και το βάζουμε στην κατάψυξη. Κάθε μία ώρα το χτυπάμε για τρεις φορές.
Την τρίτη φορά προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να παγώσει τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν το καταναλώσουμε.
Παγωτό φιστίκι
►1 1/2 φλιτζάνι γάλα
►1 φλιτζάνι ζάχαρη
►3 κρόκους αυγών
1 βανίλια σκόνη
►350 γραμμ. κρέμα γάλακτος
►150 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης
►1/3 φλιτζανιού λικέρ βερίκοκο
►λίγες σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Σε αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το αλάτι. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεταλλικό σκεύος για παγωτό και το βάζουμε στην κατάψυξη για 45-50 λεπτά.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί. Βγάζουμε το παγωτό από το ψυγείο και προσθέτουμε τη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά με σύρμα. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες χρώμα, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα ωραίο φιστικί χρώμα.
Προσθέτουμε το λικέρ και τα φιστίκια, που τα έχουμε τρίψει στο μούλτι, και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Μετά από μισή-μία ώρα το βγάζουμε και το χτυπάμε με μίξερ χειρός στη χαμηλή ταχύτητα 1-2 λεπτά. Το παγώνουμε 4-5 ώρες πριν το σερβίρουμε.
Παγωτό ανανάς
►500 γραμμ. ανανά, φρέσκο ή κονσέρβα + λίγα κομμάτια για το σερβίρισμα
►τον χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
►50 γραμμ. ζάχαρη
►100 γραμμ. γάλα φρέσκο
►100 γραμμ. γάλα εβαπορέ
Βάζουμε στο μπλέντερ τον ανανά με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε το φρέσκο και το εβαπορέ γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό μπολ παγωτού και το βάζουμε στην κατάψυξη.
Σε μισή ώρα το βγάζουμε και το χτυπάμε με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα 1-2 λεπτά. Επειτα κάθε μισή ώρα το βγάζουμε και το σπάμε καλά καλά με ένα πιρούνι. Αυτό το κάνουμε 3-4 φορές. Το αφήνουμε να παγώσει 2-3 ώρες και είναι έτοιμο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας