Η φρέσκια μοτσαρέλα είναι κατάλευκη, μαλακή και διατηρείται σε νερό μέχρι να καταναλωθεί. Η υφή της είναι ιδιαίτερη και μοιάζει με δεκάδες λεπτά, λευκά νήματα που έχουν γίνει μία μάζα. Παρασκευάζεται από γάλα νεροβούβαλων αλλά και από αγελαδινό, χωρίς να υπόκειται σε διαδικασία παστερίωσης. Η ημερομηνία ανάλωσής της κυμαίνεται από 20 έως 40 ημέρες.
Μπορεί να «ελαφρύνει» πιάτα πλούσια σε θερμίδες, χωρίς να χάσουν τη γευστική τους υπεροχή, και αυτό γιατί περιέχει ελάχιστα λιπαρά, κάτω από 15%, και ελάχιστο αλάτι, αλλά παραμένει εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Οι γείτονες Ιταλοί την έχουν εντάξει σε πολλά φαγητά, χαρακτηριστικά δείγματα της ιταλικής κουζίνας. Με φρέσκια μοτσαρέλα θα μαγειρέψουμε σήμερα νόστιμα γεύματα.
Μανιτάρια γεμιστά με μοτσαρέλα
►10 μεγάλα λευκά μανιτάρια
►100 γραμμ. φρέσκια μοτσαρέλα
►3 φέτες μπέικον
►3 κουταλιές τυρί κρέμα
►150 γραμμ. παρμεζάνα, τριμμένη
►2 φέτες ψωμί, σε θρύμματα
►1 φρέσκο κρεμμύδι
►1 μικρό ξερό κρεμμύδι
►2 σκελίδες σκόρδο
►2 κουταλιές λάδι
►2 κουταλιές μαϊντανό
►αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Τα ψιλοκόβουμε καθώς επίσης το μπέικον και τα κρεμμύδια, βάζουμε σε τηγάνι 2 κουταλιές λάδι να ζεσταθεί και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και το τριμμένο ψωμί. Ρίχνουμε πιπέρι και λίγο αλάτι, τα γυρίζουμε 2-3 λεπτά με ξύλινη κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε ένα μπολ. Στο τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και βάζουμε τα άδεια μανιτάρια να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Μόλις τα κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε στο άνοιγμα από λίγη παρμεζάνα. Προσθέτουμε στο μπολ με τα κρεμμύδια το τυρί κρέμα, τη μοτσαρέλα κομμένη σε μικρούς κύβους, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και την παρμεζάνα (κρατάμε λίγο κι από τα δύο για πασπάλισμα). Γεμίζουμε τα μανιτάρια και τα τοποθετούμε σε πυρέξ που το έχουμε λαδώσει ελαφρά. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και τον μαϊντανό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 15-20 λεπτά.
Πίτσα με ντομάτα και βασιλικό
►200 γραμμ. φρέσκια μοτσαρέλα
►1 κούπα φύλλα φρέσκου βασιλικού + λίγα για το σερβίρισμα
►6 σκελίδες σκόρδου
►4 κουταλιές λάδι
►2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
►αλάτι, πιπέρι
για τη ζύμη:
►350 γραμμ. αλεύρι (μισό μισό, σκληρό και για όλες τις χρήσεις)
►1/2 φακελάκι ξερή μαγιά
►1 κουταλιά λάδι
►λίγο αλάτι και ζάχαρη
►νερό όσο πάρει
Φτιάχνουμε τη ζύμη, βάζοντας όλα τα υλικά σε μπολ και ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε ελαστικό ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε 1 ώρα, τουλάχιστον να φουσκώσει. Το ξαναζυμώνουμε και το απλώνουμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και το τρυπάμε με πιρούνι. Βάζουμε στο μούλτι τα φύλλα βασιλικού, 2 κουταλιές λάδι και το σκόρδο.
Τα πολτοποιούμε και το απλώνουμε πάνω στη ζύμη. Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε φέτες και τις προσθέτουμε από πάνω. Καλύπτουμε την επιφάνεια με την ντομάτα και ρίχνουμε πιπέρι. Ψήνουμε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα η ζύμη από κάτω. Τη ραντίζουμε με τις 2 κουταλιές λάδι, ρίχνουμε αλάτι και λίγα φύλλα βασιλικό και τη σερβίρουμε.
Λαζάνια με γαλοπούλα
για τη σάλτσα:
►8-9 μεγάλες, ώριμες ντομάτες
►2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
►2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
►1/2 φλιτζάνι λάδι
►ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
για τα λαζάνια:
►500 γραμμ. λαζάνια (που δεν θέλουν βράσιμο)
►500 γραμμ. φιλέτο γαλοπούλας
►500 γραμμ. φρέσκια μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
►150 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη
►1/4 φλιτζανιού λάδι
►αλάτι, πιπέρι
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε 1 λεπτό και ρίχνουμε τις ντομάτες. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε ρίγανη και αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά. Κόβουμε τη γαλοπούλα σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και σοτάρουμε τα φιλέτα, 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Ρίχνουμε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Διαλέγουμε ένα παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο ταψί που να χωράει 4 στρώσεις λαζάνια και ξεκινάμε.
Ρίχνουμε στο ταψί λίγη σάλτσα και λίγη παρμεζάνα και βάζουμε μία στρώση λαζάνια. Τα καλύπτουμε με το 1/4 της σάλτσας και απλώνουμε τις μισές φέτες γαλοπούλας. Συνεχίζουμε με μία στρώση λαζάνια, το 1/4 σάλτσας και τις μισές φέτες μοτσαρέλας. Επαναλαμβάνουμε με μία στρώση λαζάνια και γαλοπούλα και τελειώνουμε με τη στρώση λαζάνια, σάλτσα, παρμεζάνα και καλύπτοντας όλη την επιφάνεια με τη μοτσαρέλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, 30-40 λεπτά.
Ζυμαρικά με μελιτζάνα
►4 μελιτζάνες φλάσκες
►1/3 φλιτζανιού λάδι
►φρέσκο θυμάρι (ή ξερό)
►3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
►1 γλυκιά κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
►1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
►4-5 μεγάλες ώριμες ντομάτες
►φύλλα φρέσκου βασιλικού
►3 κουταλιές κρέμα γάλακτος
►500 γραμμ. ριγέ πένες
►150 γραμμ. φρέσκια μοτσαρέλα
►αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη
►παρμεζάνα τριμμένη, για το σερβίρισμα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε τις μελιτζάνες κάθετα στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε ταψί και τις περιχύνουμε με το μισό λάδι. Τις πασπαλίζουμε με το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Τις ψήνουμε περίπου μισή ώρα, ανακατεύοντας μία-δύο φορές. Για τη σάλτσα τρίβουμε τις ντομάτες, βάζουμε σε κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το σκόρδο 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε την πιπεριά και σε 1 λεπτό σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι η σάλτσα να δέσει. Ρίχνουμε τον βασιλικό, την κρέμα, ανακατεύουμε και την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βράζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Βάζουμε στη σάλτσα τις ψημένες μελιτζάνες, προσθέτουμε τα ζυμαρικά, ρίχνουμε τη μοτσαρέλα κομμένη σε κύβους, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με παρμεζάνα και πιπέρι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας