Από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού μάς δίνει τους καρπούς της, που αν και είναι λίγο δύσκολοι στο καθάρισμα, το γευστικό αποτέλεσμα αξίζει κάθε κόπο.
Το πιο γνωστό φαγητό με αγκινάρες είναι οι «α λα πολίτα». Μεγάλωσα με αυτό.
Ο παππούς μου (έχω αναφερθεί ξανά στις μαγειρικές του ικανότητες) έφτιαχνε τις καλύτερες.
Γέννημα θρέμμα Κωνσταντινουπολίτης, μας έμαθε από μικρά, εμένα και τα αδέλφια μου, να αγαπάμε όλα τα λαδερά φαγητά και ιδιαίτερα τις αγκινάρες.
Μπαίνοντας στην κουζίνα και καθώς περνούσαν τα χρόνια, άρχισα να τις προσθέτω σε διάφορα φαγητά.
Είναι τέλειες με το κρέας, ιδίως με αρνί ή κατσίκι, αλλά και γεμιστές και με μακαρόνια και με πάρα πολλά ακόμη υλικά.
Μου αρέσουν βραστές, με λάδι και ξίδι αλλά και... ωμές!
Οσο υπάρχουν φρέσκες και λαχταριστές, ας οπλιστούμε με υπομονή να τις καθαρίσουμε και ας τις μαγειρέψουμε με διάφορους τρόπους.
Αγκινάρες γεμιστές
● 10 αγκινάρες
● 3 αυγά
● 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
● 1 φλιτζάνι γάλα
● 2 ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
● 150 γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα
● χυμός ενός λεμονιού
● 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
● 1 φλιτζάνι λάδι
● μαϊντανό ψιλοκομμένο
● αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό και τον χυμό του λεμονιού. Τις αφήνουμε για 1 ώρα και μετά τις στραγγίζουμε. Τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Σε ρηχή κατσαρόλα (που να μπορεί να μπει στον φούρνο) βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε τις αγκινάρες και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και σιγοβράζουμε περίπου μισή ώρα. Εν τω μεταξύ βάζουμε σε μπολ το γάλα και μουλιάζουμε το ψωμί. Το τρίβουμε να θρυμματιστεί και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, την παρμεζάνα, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και πρέπει να έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα. Αν είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο γάλα· αν είναι αραιό, καλύτερα να προσθέσουμε τριμμένη παρμεζάνα. Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, γυρίζουμε όλες τις αγκινάρες με το άνοιγμα προς τα πάνω και τις γεμίζουμε. Αν δεν έχει αρκετή σάλτσα το φαγητό, προσθέτουμε λίγο νερό. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η γέμιση.
Αγκινάρες με αρνί
● 1 κιλό αρνί, κομμένο σε μερίδες
● 6 αγκινάρες
● 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
● 1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
● 2 αυγά
● χυμός ενός μεγάλου λεμονιού + 3 κουταλιές
● 1/2 φλιτζάνι λάδι, αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε φέτες και τις ρίχνουμε σε μπολ με κρύο νερό και 3 κουταλιές χυμό λεμονιού. Τις αφήνουμε 20 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε με πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το σκόρδο και το κρέας. Σοτάρουμε περίπου 10 λεπτά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μετά από 15 λεπτά ξαναβάζουμε το φαγητό στη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα περίπου 40-50 λεπτά ή ώσπου μαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο ζεστό νερό. Φτιάχνουμε αυγολέμονο και το ρίχνουμε στο φαγητό. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την κουνάμε κυκλικά για λίγο, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Ταλιατέλες με αγκινάρες
● 500 γραμμ. ταλιατέλες
● 8 αγκινάρες
● 1 λεμόνι
● 100 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη + φλούδες για το σερβίρισμα
● 1 κλαδάκι μαντζουράνας
● 3 κουταλιές βούτυρο
● αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε φέτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό με 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, περίπου 15-20 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σε τηγάνι όπου έχουμε ζεστάνει το βούτυρο. Τις σοτάρουμε 4-5 λεπτά. Τις διατηρούμε ζεστές. Βράζουμε τις ταλιατέλες και κρατάμε 1/3 φλιτζανιού από το νερό όπου έβρασαν. Τις βάζουμε σε πυρέξ, προσθέτουμε τις αγκινάρες, την τριμμένη παρμεζάνα, τρίβουμε τη μαντζουράνα και ρίχνουμε το ζεστό νερό με τον χυμό του λεμονιού. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως με φλούδες παρμεζάνας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τάρτα με αγκινάρες και πατάτες
● 1 φύλλο σφολιάτας
● 4 αγκινάρες
● 2 πατάτες και 1 κρεμμύδι
● 1 ντομάτα
● 250 γραμμ. τυρί τριμμένο (ρεγκάτο και έμενταλ, μισό μισό)
● 2 αυγά
● 3 κουταλιές βούτυρο ή λάδι + λίγο για το πυρέξ
● λεμόνι, αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε σε φέτες και τις βράζουμε κι αυτές σε αλατισμένο νερό με 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, περίπου 15 λεπτά. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και ξεφλουδίζουμε την ντομάτα. Την κόβουμε σε μεγάλα καρέ και αφαιρούμε τους σπόρους. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις αγκινάρες και μαγειρεύουμε 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και απλώνουμε τη σφολιάτα, να εξέχει γύρω γύρω. Βάζουμε τις αγκινάρες με το κρεμμύδι και τις πατάτες. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε πάνω από τα λαχανικά. Βάζουμε σε διάφορα σημεία τις ντομάτες και γυρίζουμε προς το κέντρο τη ζύμη που εξέχει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας