Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Η εποχή της φράουλας

Μαγνητίζει με το χρώμα και το σχήμα της μικρούς και μεγάλους. Η φράουλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, νόστιμη, μυρωδάτη, αλλά και πολύ... ευαίσθητη!

Η συγκομιδή της (μια πονεμένη ιστορία) πρέπει να γίνει μόλις κοκκινίσει ο καρπός και να διοχετευτεί άμεσα στην αγορά. Γρήγορη πρέπει να είναι και η κατανάλωσή της.

Πρωταγωνίστρια της ζαχαροπλαστικής σε τάρτες, τούρτες και παγωτά.

Σαν μαρμελάδα έχει γράψει ιστορία, καθώς συνοδεύει το πρωινό εκατομμυρίων ανθρώπων.

Γίνεται λικέρ, κομπόστα, γρανίτα και πολλά άλλα. Σήμερα της αφιερώνω τη σελίδα μου, να τη γεμίσει χρώμα και να μας γλυκάνει.

Λουκουμάδες με σάλτσα φράουλας

● 3 φλιτζάνια αλεύρι

● 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό

● 30 γραμμ. μαγιά νωπή

● καλαμποκέλαιο, για το τηγάνισμα

● 1 κουταλάκι αλάτι

για τη σάλτσα φράουλας:

● 500 γραμμ. φράουλες

● 1 φλιτζάνι νερό

● 1 φλιτζάνι ζάχαρη

● 2 κουταλιές κορν φλάουρ

● 2 κουταλιές χυμό λεμόνι

● 2 κουταλιές κονιάκ

Σε μπολ διαλύουμε τη μαγιά με 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 3 κουταλιές αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε περίπου 20 λεπτά να φουσκώσει. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό, το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι μέχρι να κάψει.

Με κουτάλι ρίχνουμε χυλό και φτιάχνουμε λουκουμάδες. Μόλις πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, τους βγάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Τους σερβίρουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και τη σάλτσα φράουλας, που έχουμε φτιάξει ως εξής: Κόβουμε τις φράουλες στη μέση και τις βράζουμε στο νερό 10 λεπτά.

Τις σουρώνουμε και παίρνουμε το ζουμί τους που πρέπει να είναι ενάμισι φλιτζάνι. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το λεμόνι και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τις φράουλες. Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το κονιάκ.

Σοκολατένια κεϊκ με φράουλες

● 230 γραμμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

● 230 γραμμ. ζάχαρη άχνη

● 200 γραμμ. αλεύρι μαλακό

● 50 γραμμ. κακάο σκόνη

● 4 αυγά

● 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ

● λίγο αλάτι

● 50 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη

● 6-7 φράουλες, κομμένες φέτες

● 16-20 χάρτινες φόρμες + λίγο βούτυρο

σοκολατένια κρέμα:

● 100 γραμμ. γάλα

● 30 γραμμ. ζάχαρη

● 25 γραμμ. κακάο

● 5 γραμμ. κορν φλάουρ

● 100 γραμμ. κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια

Βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι στο μίξερ, χτυπάμε με το «φτερό» να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και στη συνέχεια το αλεύρι και το κακάο με το μπέικιν. Βουτυρώνουμε τις χάρτινες φόρμες και ρίχνουμε λίγο μείγμα σε καθεμία. Βάζουμε 2-3 φέτες φράουλας και τις σκεπάζουμε με λίγο μείγμα.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, περίπου 15-18 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Φτιάχνουμε τη σοκολατένια κρέμα: Βάζουμε το γάλα με το κακάο σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ με 1 φλιτζανάκι του καφέ κρύο νερό και προτού πάρει βράση το γάλα το ρίχνουμε.

Ανακατεύουμε με σύρμα και μόλις δέσει λίγο η κρέμα την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα. Γρήγορο ανακάτεμα με σύρμα και μόλις λιώσει, βάζουμε την κατσαρόλα μέσα σε δοχείο με παγάκια. Ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει και μετά με κορνέ διακοσμούμε τα κεκάκια.

Τάρτα με φράουλες

● 30-35 φράουλες

για την τάρτα:

● 150 γραμμ. άχνη

● 300 γραμμ. βούτυρο κρύο, σε κύβους

● 2 αυγά

● 400 γραμμ. αλεύρι

για την κρέμα:

● 625 γραμμ. γάλα

● 100 γραμμ. ζάχαρη

● 1 μπαστούνι βανίλια

● 5 κρόκους αυγών

● 50 γραμμ. κορν φλάουρ

● 1 πρέζα αλάτι

Ρίχνουμε όλα τα υλικά της βάσης στο μίξερ. Ζυμώνουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» μισή ώρα στο ψυγείο. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κάθετα στη μέση, σε χαμηλή φωτιά.

Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τους κρόκους. Πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το μισό στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την σκεπάζουμε με μεμβράνη. Οταν κρυώσει, αφαιρούμε τη βανίλια και με σύρμα την ανακατεύουμε για να έχει λεία υφή. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2 εκατ. και τη βάζουμε σε φόρμα για τάρτες διαμέτρου 24 εκατ.

Την καλύπτουμε με μεβράνη και τη γεμίζουμε με όσπρια. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, 15 λεπτά. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και τα όσπρια και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί xρώμα.

Την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Την ξεφορμάρουμε, τη γεμίζουμε με την κρέμα και την καλύπτουμε με τις φράουλες.

Τούρτα παγωτό

● 400 γραμμ. μπισκότα digestive

● 150 γραμμ. λιωμένο βούτυρο

● 200 γραμμ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου

● 400 γραμμ. κρέμα γάλακτος

● 400 γραμμ. ζαχαρούχο γάλα

● 1 βανίλια

● 1 λάιμ (ξύσμα και χυμό)

● Φράουλες για τη διακόσμηση

Τρίβουμε τα μπισκότα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο. Τα στρώνουμε στον πάγο μιας αποσπώμενης φόρμας 30 εκατ. και την βάζουμε στην κατάψυξη.

Σε μπολ βάζουμε το ζαχαρούχο, το τυρί κρέμα, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ.

Τα χτυπάμε με σύρμα να ομοιογενοποιηθούν. Χτυπάμε σε άλλο μπολ την κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός σε σαντιγί.

Προσθέτουμε το μείγμα του ζαχαρούχου και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.

Ρίχνουμε την κρέμα στη βάση του μπισκότου και την ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Μετά από λίγες ώρες, καλύτερα ένα βράδυ, τη στολίζουμε με φράουλες και σερβίρουμε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η εποχή της φράουλας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας