Η πολιτισμική κριτική του Μαρκ Φίσερ (1968-2017) μπορεί να ειπωθεί ότι σημάδεψε μια γενιά νεαρών ριζοσπαστών που στις αρχές του αιώνα, μετά την 11η Σεπτεμβρίου και το τέλος της πρώτης φάσης του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, αναζητούσαν απεγνωσμένα καινούργιους οδοδείκτες.
Ο Φίσερ, στην πραγματικότητα, δεν πρόσφερε κάτι ποιοτικά νέο σε επίπεδο περιεχομένου, ήταν όμως πλήρως συγχρονισμένος με το πνεύμα της εποχής: ως k-punk, δημιουργός του ομώνυμου μπλογκ (k-punk.org), συνόψισε τη radical academia εκείνων των ετών, τις θεωρητικές αναφορές της διανοητικής του συγκρότησης, στη μικρή και αποσπασματική φόρμα του καινοφανούς γρήγορου ίντερνετ – μια παρατήρηση που, παρά τα φαινόμενα, δεν είναι διόλου η πιο κοινότοπη στο έξοχο επίμετρο του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου, μεταφραστή του Το αλλόκοτο και το απόκοσμο, του δεύτερου βιβλίου του Φίσερ που εκδίδεται στα ελληνικά μετά τον εμβληματικό Καπιταλιστικό ρεαλισμό (Futura, 2015).
Αυτά τα δοκίμια για τη λογοτεχνία του φανταστικού, τον κινηματογράφο και τη μουσική αφενός συμπυκνώνουν κατόπιν εορτής την προβληματική του k-punk, που σταμάτησε να ανανεώνεται το 2015, και αφετέρου δίνουν μια ιδέα για τις θεματικές του άγραφου τελευταίου έργου του Φίσερ Acid Communism, από το οποίο, μετά την αυτοκτονία του συγγραφέα, απέμεινε μόνο μια ημιτελής εισαγωγή.
Οι δύο πόλοι που οργανώνουν το σύνολο, το «αλλόκοτο» και το «απόκοσμο», παραπέμπουν για τον Φίσερ, με πολύ ανόμοιους τρόπους, σε μια κοινή, άγνωστη εξωτερικότητα, που γίνεται αισθητή ως «η απελευθέρωση από το καθημερινό, η απόδραση από τα όρια αυτού που παραδοσιακά λογίζεται ως πραγματικότητα» (σελ. 47) – μια πολύ κλασική εξήγηση της έλξης που ανέκαθεν ασκούσε το λεγόμενο «φανταστικό» στα παιδιά και σε όσους νέους (στο σώμα ή στην ψυχή) νιώθουν να πνίγονται από τους βιοτικούς καταναγκασμούς του ενήλικου κόσμου.
Η διαφορά ανάμεσα στο αλλόκοτο (που εδώ εκπροσωπείται από ονόματα όπως ο Λάβκραφτ, ο Χ. Τζ. Ουέλς και ο Φίλιπ Κ. Ντικ, ο Φασμπίντερ και ο Ντέιβιντ Λιντς) και το απόκοσμο (που αναδύεται τελικά ως το αληθινό επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Φίσερ, με εκπροσώπους του, μεταξύ άλλων, τη Δάφνη Ντι Μοριέ, τον Μπράιαν Ινο, τη Μάργκαρετ Ατγουντ, τον Κιούμπρικ, τον Ταρκόφσκι και τον Κρίστοφερ Νόλαν) είναι ότι το πρώτο εμφανίζεται, συχνά με τρόπο πληθωρικό, εκεί όπου δεν ανήκει, ενώ το δεύτερο «αποτυγχάνει» είτε να εμφανιστεί είτε να μην εμφανιστεί – είναι μια παρουσία που δεν παρουσιάζεται, εκπίπτοντας ενεργητικά σε τρομακτική απουσία, ή μια απουσία που δεν απουσιάζει, μετατρεπόμενη, επίσης ενεργητικά και εξίσου τρομακτικά, σε παρουσία.
Η δυσκολία με το απόκοσμο, και ταυτόχρονα η πηγή της έλξης που ασκεί αυτό στη σκέψη του Φίσερ, έγκειται στην ιδιάζουσα επικαιρότητά του, ένεκα της πανταχού παρουσίας του στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο: «Καθώς το απόκοσμο στρέφεται αποφασιστικά στο πρόβλημα της δράσης του υποκειμένου, αφορά τις δυνάμεις που κυβερνούν τη ζωή μας και τον κόσμο.
»Οσοι από εμάς ζουν σε έναν παγκοσμίως τηλεσυνδεδεμένο καπιταλιστικό κόσμο μάλλον βλέπουν καθαρά ότι αυτές οι δυνάμεις δεν είναι πλήρως προσβάσιμες στην αισθητηριακή μας αντίληψη» (σελ. 123). Ενώ το αλλόκοτο παραπέμπει σε ένα γοητευτικό μεν, αλίμονο όμως, ίσως για πάντα χαμένο παρελθόν, όπου η υπέρβαση του πεζού πραγματικού ήταν υποκειμενική και μυθοπλαστική υπόθεση, το απόκοσμο, ως νύξη του έξω, αποικίζεται σήμερα από το ίδιο κεφάλαιο που απορροφά μέσα του κάθε όψη του κόσμου – ένα απόκοσμο, δηλαδή, τόσο τετριμμένο όσο και απόλυτα, απαρηγόρητα μοντέρνο.
Παιδί του παρόντος του, ο Φίσερ εξακολουθεί να έχει στραμμένο το βλέμμα του στο έξω ενώ αποδέχεται ότι είναι βυθισμένος στο μέσα του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Την εξωτερικότητα που λαχταρά τη βρίσκει έτσι στα μέσα του παρελθόντος, στη λογοτεχνική, εικαστική ή μουσική μυθοπλασία που ενώνει στ’ αλήθεια το αλλόκοτο με το απόκοσμο, των οποίων η διαφορά αποδεικνύεται τελικά ότι δεν έχει να κάνει τόσο με τους ορισμούς τους ή με την «αίσθησή» τους, αλλά με τις διαφορετικές χρονικότητές τους (ακόμα και όταν συνυπάρχουν χρονολογικά σε έργα της ίδιας περιόδου, ακόμα και των ίδιων δημιουργών).
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, η ελπίδα να ξεπεραστεί ο τρόμος τού μέσα δεν βρίσκεται εκεί έξω – βρίσκεται τώρα, όπως βρισκόταν πάντα, όσο βαθύτερα μπορούμε να φτάσουμε, στα ενδότερα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας