Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.4° 17.6°
1 BF
59%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.8° 16.5°
1 BF
69%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 16.0°
3 BF
69%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
80%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
15°C
16.9° 14.8°
3 BF
77%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 17.9°
1 BF
44%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
2 BF
37%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
17°C
16.8° 16.8°
0 BF
74%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
1 BF
59%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
5 BF
89%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 17.2°
1 BF
54%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 14.3°
0 BF
72%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.5° 17.5°
1 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
friedrich schlegel
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Φρήντριχ Σλέγκελ. Φιλοσοφικά θραύσματα. Κριτική και αισθητική στον πρώιμο γερμανικό ρομαντισμό. Μετάφραση: Σπύρος Δοντάς. Σελ. 240. Πανεπιστη­μιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2025

Ο κριτικός ως παραγωγός

Για τον Σλέγκελ, η μόνη συνθήκη δυνατότητας της τέχνης και συνάμα της ενασχόλησης μαζί της είναι αυτή η «απόκρυφη» παράδοση – ένα επίθετο με το οποίο ο Μπένγιαμιν χαρακτήριζε όλους σχεδόν τους βασικούς όρους του πρώιμου γερμανικού ρομαντισμού, από τη (μη κρίνουσα) κριτική μέχρι τον ίδιο αυτόν τον ρομαντισμό, ο οποίος, σύμφωνα με το αξέχαστο αίτημα του Νοβάλις, όφειλε να γίνει το μέλλον όλου του κόσμου.

Εχει κάτι μυστηριώδες το πεπρωμένο που επιφύλαξαν οι μεταγενέστεροι στον περίφημο πρώιμο γερμανικό ρομαντισμό, τον «ρομαντισμό της Ιένας» ή Frühromantik γερμανιστί (1798-1804): σαν διάττοντες αστέρες, οι εκπρόσωποί του, οι αδελφοί Φρίντριχ και Αουγκουστ Σλέγκελ, ο Νοβάλις και, δευτερευόντως, ο Φρίντριχ Σλαϊερμάχερ, έγιναν σχεδόν θρύλοι, εκδίδονται και μεταφράζονται ακατάπαυστα εδώ και δύο αιώνες, χωρίς ωστόσο να έχουν ασκήσει ορατή επίδραση, χωρίς να δημιουργήσουν «σχολή» ή να αφήσουν δηλωμένους συνεχιστές – χωρίς δηλαδή να γεννήσουν μια παράδοση. Βέβαια, συνέβαλε καθοριστικά σε αυτό η πρόδηλη μη συστηματικότητα της σκέψης και της γραφής τους: τα «θραύσματά» τους, συμπυκνωμένα ψιχία φιλοσοφίας (της γνώσης, της τέχνης και της ηθικής) και φιλολογίας, προσφέρονται περισσότερο για μια ανάγνωση που σαν να ξεκινά από την αρχή κάθε φορά, σε κάθε εποχή ή υπ’ όψιν κάθε νέου κι ευεπηρέαστου αναγνώστη, παρά για ένταξη σε ένα συνεχές που μεταδίδεται κι εξελίσσεται οργανικά, πληρώντας την καθιερωμένη έννοια της παράδοσης. Ομως, για ακόμα μια φορά, τα πράγματα κατά βάθος ενδέχεται να μην είναι όπως φαίνονται.

Η πλήρης μετάφραση των Fragmente του ηγέτη του κινήματος, Φρίντριχ Σλέγκελ, που εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά (διανθισμένη με λιγοστά θραύσματα των άλλων τριών συντρόφων του), φανερώνει από την πηγή κάτι που διαπίστωσε πρώτος, κατά τη συνήθειά του, ο Βάλτερ Μπένγιαμιν, κάνοντάς το στη συνέχεια, χωρίς τυμπανοκρουσίες, συγγραφική αρχή του: τα πρωτεία του αναστοχασμού ως μεθόδου κατανόησης της τέχνης σε όλες τις μορφές της, από τις εικαστικές τέχνες μέχρι τη λογοτεχνία, άρα και της πραγμάτευσής της από «κριτική» (που για τους πρώιμους ρομαντικούς θα πει υπερβατολογική, αυστηρά καντιανή) σκοπιά. 

Το αυθεντικό έργο τέχνης, για τον Φρ. Σλέγκελ (ο οποίος το κάνει ιδιάζον αντικείμενο μελέτης του, ενόσω ο αδελφός του καταπιάνεται περισσότερο με τη συγκριτική φιλολογία, ο Σλαϊερμάχερ με την ηθική και τη θεολογία και ο Νοβάλις με τη μεταφυσική και την πρωτότυπη ποιητική παραγωγή), στοχάζεται εγγενώς τον εαυτό του, αυτοσχολιάζεται και προσφέρεται εντελές στον «κριτικό», ο οποίος ενεργεί ως το ακριβώς αντίθετο του «κριτή», όντας εκείνος που αποδεικνύεται έτοιμος να συλλάβει το σημείο μηδέν στο οποίο η τέχνη ανακλάται στον εαυτό της, προκειμένου να το προεκτείνει, να υφάνει το νήμα που θα το συνδέσει με τα άλλα ομοειδή του και θα συγκροτήσει έτσι… την οργανική παράδοση της «προοδευτικής καθολικής ποίησης». Η ίδια η φόρμα του θραύσματος όχι μόνο δεν έχει σχέση με τον αφορισμό, αλλά –όπως έχει παρατηρηθεί προσφυώς– «έρχεται εντέλει να διαγράψει το αντικείμενο από το οποίο συγχρόνως εξαρτάται», που θα πει ότι «το καθ’ έκαστο έργο παραμένει έργο (θραύσμα) μόνο υπό το πρίσμα της κριτικής που το καταργεί (ανάγοντάς το στην ολότητα)» (Χ. Γεμελιάρης, «Επίμετρο» στο Β. Μπένγιαμιν, Η έννοια της τεχνοκριτικής στον γερμανικό ρομαντισμό

Για τον Σλέγκελ, η μόνη συνθήκη δυνατότητας της τέχνης και συνάμα της ενασχόλησης μαζί της είναι αυτή η «απόκρυφη» παράδοση – ένα επίθετο με το οποίο ο Μπένγιαμιν χαρακτήριζε όλους σχεδόν τους βασικούς όρους του πρώιμου γερμανικού ρομαντισμού, από τη (μη κρίνουσα) κριτική μέχρι τον ίδιο αυτόν τον ρομαντισμό, ο οποίος, σύμφωνα με το αξέχαστο αίτημα του Νοβάλις, όφειλε να γίνει το μέλλον όλου του κόσμου. Ιδού λοιπόν μια παράδοση-μέθοδος που, σε πείσμα της παθιασμένης διακήρυξής της, δεν μετατράπηκε ποτέ σε παράδοση-ιστορία, δεν βρήκε συντεταγμένους οπαδούς για να την εκπληρώσουν. Γιατί; Μια πιθανή απάντηση ίσως δίνει και πάλι ο Μπένγιαμιν, στο σημαντικότερο δοκίμιό του για μια υλιστική θεωρία της τέχνης, το Ο συγγραφέας ως παραγωγός όπου, αναφερόμενος στον Μπρεχτ, τονίζει ότι «η λογοτεχνικοποίηση των βιοτικών συνθηκών» στη μαζική (επι)κοινωνία αίρει εκ των πραγμάτων κάθε διαχωρισμό καλλιτέχνη-κοινού, ή συγγραφέα-αναγνώστη, καθώς «η λεκτική παρουσίαση της εργασίας αποτελεί ένα μέρος της ικανότητας που απαιτείται για την άσκησή της», με αποτέλεσμα κάθε εργαζόμενος να καλείται να πραγματεύεται ρητά την καθημερινή του ύπαρξη. Αυτό δημιουργεί και για τον συγγραφέα «την απαίτηση να στοχάζεται, να αναλογίζεται τη θέση του στη διαδικασία παραγωγής», προετοιμάζοντας τις συνθήκες για μια αδελφοποίηση των δύο εμπλεκόμενων μερών, προς την κατεύθυνση μιας επαναστατικής άρσης όλων των διαχωρισμών (ή, θα αντέτεινε χαιρέκακα ένας σύγχρονος κυνικός, του πλήρους αποικισμού του επικοινωνιακού πεδίου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Μπορεί να είναι τελικά αυτό η λαθραία, εν υπνώσει ή ανενεργή συνέχεια της παράδοσης των πρώιμων ρομαντικών – ένας υλιστικά ρομαντικοποιημένος κόσμος που μετεωρίζεται ανάμεσα στην εκπνευματισμένη σφαίρα της διαμεσολαβημένης επικοινωνίας, την οποία, ως γνωστόν, διαχειρίζεται ο φασισμός, και μια άδηλη, ενιαία, καθημερινή τέχνη που αγωνίζεται να πολιτικοποιήσει, από τα υπόγεια της ιστορίας, ένας αείποτε σπερματικός κομμουνισμός; Θα ήταν και αυτή, μεταξύ πολλών άλλων, μια μοίρα ακραία διφορούμενη, εξίσου όμως εξαρτημένη, σήμερα όσο πάντα, από έναν συλλογικό χαρακτήρα προς ανεύρεση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο κριτικός ως παραγωγός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας