Ολοι οι μεγάλοι οίκοι μόδας και τα μεγάλα ατελιέ κάθε χρόνο επενδύουν στις ανθρώπινες προσδοκίες της καλαισθησίας.
Νέα χρώματα, υφάνσεις, συνδυασμοί, αξεσουάρ δημιουργούν στις πασαρέλες τάσεις που περνάνε μετά στη μαζική παραγωγή.
Ομως τι κάνει ένα φόρεμα πραγματικά συναρπαστικό και όμορφο;
Κλασικά, το να αναδεικνύει συναρπαστικά τη γυναικεία σιλουέτα που δεν θα περάσει απαρατήρητη σε οποιονδήποτε χώρο...
Τα περισσότερα ενδύματα που κατασκευάζονται με τον μέχρι τώρα παραδοσιακό τρόπο δημιουργούνται από επίπεδα υφάσματα που κόβονται σε κομμάτια και ράβονται σε κλασικές διαστάσεις και σε μαζική παραγωγή, χωρίς οι σχεδιαστές να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τη μοναδικότητα του κάθε σώματος.
Τα υφάσματα, πολλές φορές άκαμπτα, προσπαθούν να περιορίσουν το σώμα μέσα τους και δυστροπούν στην ελεύθερη κίνηση και την άνεση, στο να χαίρεσαι να τα φοράς.
Πραγματικά αμέτρητες οι φορές που ασφυκτιούμε στιλιζαρισμένοι μέσα σε κομμάτια που τα διαλέξαμε καταναλώνοντας πολλές ώρες από τον πολύτιμο χρόνο μας μπροστά σε βιτρίνες και δοκιμαστήρια.
Είναι αυτό που πάντα μας συμβουλεύουν οι μεγαλύτερες όταν θέλουν να μας περάσουν την εμπειρική γνώση τους στην κομψότητα, ...«ένα φόρεμα είναι όμορφο όταν το φοράς, όχι όταν εκείνο σε φοράει»...
Αρα προσπαθείς να προσαρμόζεις το ρούχο «γάντι» πάνω σου, δεν προσπαθείς να προσαρμόσεις το σώμα σου πάνω σ’ αυτό.
Τώρα όμως, στην εποχή που η τεχνολογία συναντά τη λειτουργικότητα, η λύση δόθηκε.
Το πιο απλό είναι με τα μέσα που διαθέτει η επιστήμη σήμερα να δημιουργήσουμε ρούχα ακριβώς πάνω στο σώμα μας, με σχεδιασμό -γιατί όχι- δικό μας, με υλικά που θα καθορίσουμε εμείς και κατασκευασμένα από τον... εκτυπωτή μας.
Το «Kinematics dress» δημιουργήθηκε από την εταιρεία Nervous System και σχεδιάστηκε από το «στούντιο Kinematics».
Είναι ένα υπέροχο φόρεμα με ρευστότητα στην κίνηση, προσαρμοσμένο ακριβώς στο σώμα του χρήστη.
Αυτό το μοναδικό ρούχο μαζί με την εφαρμογή που το δημιουργεί έχει ενταχθεί στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ).
Ας δούμε όμως από την αρχή πώς κατασκευάζεται αυτό το εξαιρετικό τεχνολογικό επίτευγμα.
Η εφαρμογή, το πρόγραμμα δηλαδή που τρέχει σε υπολογιστή, επιτρέπει σε οποιονδήποτε να σχεδιάσει ακριβώς το ρούχο που θέλει.
Βάζουμε το ταλέντο και τη φαντασία μας ή προσαρμόζουμε ήδη υπάρχοντα μοντέλα.
Στη συνέχεια φορτώνουμε στο πρόγραμμα μια τρισδιάστατη απεικόνιση του σώματός μας (scan) και ακολούθως επιλέγουμε το ακριβές μέγεθος σχεδόν κάνοντας γλυπτική στην ακριβή ψηφιακή απεικόνισή μας.
Επιλέγουμε το σχήμα κατασκευής των υλικών που θα παράξουμε και ουσιαστικά αρχίζει σε πραγματικό χρόνο το ρούχο να «ζωγραφίζεται» και να σχηματίζεται προσαρμοσμένο μοναδικά στο σώμα.
Μπορούμε πολύ απλά στη συνέχεια να δώσουμε εντολή και να το παραγγείλουμε με όποιο υλικό και απόχρωση θέλουμε στη Nervous System και, τέλος, να εκτυπωθεί στους ειδικούς 4D εκτυπωτές (που τυπώνουν σε μη σταθερά υλικά) της Shapeways, αλλά όλο μαζί, ένα ενιαίο κομμάτι, χωρίς καθόλου ραφές και χωρίς καμιά επιπλέον προσθήκη είναι έτοιμο να φορεθεί.
Το εκτυπωμένο τρισδιάστατα σύνολο λοιπόν είναι προσαρμόσιμο στο στιλ του εκάστοτε χρήστη, υπάρχει τεράστια ευελιξία στον σχεδιασμό και ουσιαστικά δίνει μιαν άλλη διάσταση στην έννοια της ένδυσης και του υλικού που κάθε φορά χρησιμοποιείται.
Το συγκεκριμένο φόρεμα που κοσμεί το μουσείο δημιουργήθηκε από 2.279 σκληρά τρίγωνα σε σύμπλεξη, που συνδέονται μεταξύ τους με 3.316 αρθρώσεις, τυπωμένα όλα μαζί σε ένα ενιαίο κομμάτι.
Αυτές οι αρθρώσεις επιτρέπουν στο φόρεμα να προσαρμόζεται και να ακολουθεί τέλεια το σώμα, ενώ ταλαντεύεται και κινείται σε κάθε μετακίνηση του μοντέλου.
Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στην έκθεση του μουσείου «This Is for Everyone: Design Experiments for the Common Good» και αμέσως μπήκε στη μόνιμη συλλογή του.
Το κοινό μπορεί να αγοράσει μάλιστα στο κατάστημα του μουσείου κόσμημα από τη συλλογή της Kinematics.
Πρόσφατα ακόμα ένα μεγάλο μουσείο, το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης (MFA), ανέθεσε στη Nervous System να σχεδιάσει και να δημιουργήσει ένα νέο φόρεμα για την έκθεση #techstyle.
Εμπνευσμένο από τη φύση, τα πέταλα των λουλουδιών, τα φτερά και τα λέπια των ζώων, η έννοια ύφασμα αποκτά μιαν άλλη διάσταση όπου τα μικρά στοιχεία που μοιάζουν με κοχύλια διασυνδέονται αρθρωτά μεταξύ τους.
Αποτελείται από 1.600 μοναδικά κομμάτια συνδεδεμένα με 2.600 αρθρώσεις προσαρμοσμένο στο σώμα του χρήστη και τυπωμένο από τρισδιάστατο εκτυπωτή κι αυτό σε ένα ενιαίο κομμάτι.
Πέταλα προεξέχουν, ψηφιδωτά τριγωνικά και επικαλυπτόμενα λοφία. Είναι τυπωμένο σε ανθεκτικό πλαστικό νάιλον.
Διπλώνοντας τα υλικά πριν από την εκτύπωσή τους, μπορούμε να επιτύχουμε πολύπλοκες δομές μέσα από τον προγραμματισμό του σχεδιασμού στον υπολογιστή, έτσι ώστε όταν ξεδιπλωθεί το ρούχο να έχει το επιδιωκόμενο σχήμα και υφή.
Το συγκεκριμένο ρούχο συμπεριφέρεται σαν το πιο λεπτό, αραχνοΰφαντο ύφασμα.
Πολλά είναι βέβαια και τα κοσμήματα, τα αξεσουάρ, ακόμα και παπούτσια (η Nervous System έφτιαξε με τη New Balance αθλητικά παπούτσια) που δημιουργούνται πλέον με εκτυπώσεις και σιγά σιγά παίρνουν τη θέση τους στις βιτρίνες και στην καθημερινότητά μας.
Το μέλλον στην ένδυση είναι η τεχνολογία. Οσο περνά ο καιρός, φτηνότερα τρισδιάστατα εκτυπώσιμα υλικά σε οποιαδήποτε απόχρωση κάνουν την εμφάνισή τους μέσα από τα ερευνητικά εργαστήρια, που μας δίνουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε και να τυπώνουμε τα άνετα ρούχα της μελλοντικής μας ζωής, δημιουργημένα και προσαρμοσμένα μοναδικά στο σώμα του καθένα από εμάς, παίρνοντας θέση στην ντουλάπα μας μαζί με οδηγίες χρήσης και καθαρισμού.
Info:
◼ MoMA
◼ Παρακολουθήστε μία από τις πρώτες εκτυπώσεις εδώ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας