«Επινόησα τον όρο Γεωθαύματα για να περιγράψω τους πιο εντυπωσιακούς γεώτοπους. Υπάρχουν πλευρές που περιλαμβάνουν ενδιαφέροντα γεωλογικά δεδομένα, απολιθώματα, γεωμορφολογικά features, πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς. Για όλα αυτά τα στοιχεία, τα γεωθαύματα είναι πανέμορφα. Το Γεωθαύμα είναι ένα μέρος, ένα σημείο της Γης με μοναδικό τοπίο. Βουνά, κοιλάδες, φαράγγια και λόφοι μοναδικοί, ζωντανοί πίνακες, αποτέλεσμα γεωλογικών και κλιματικών διεργασιών δισεκατομμυρίων ετών…», επισημαίνει η γεωλόγος Αννα Ewing Ράσσιου.
Τα ενεργά ρήγματα της Ελλάδας, η θαλάσσια γεωλογία και η καταγραφή των ενεργών ρηγμάτων στον βυθό του Αιγαίου, η μεταφορά της σκόνης από τη Σαχάρα μέχρι τον Ατλαντικό ωκεανό, τα απολιθώματα των θηλαστικών που έζησαν στην κοιλάδα του Αξιού ποταμού μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν, η Γεωαρχαιολογία που μελετά το ευρύτερο περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου, η καταγραφή των ενεργών ρηγμάτων στους αρχαιολογικούς χώρους, οι σύγχρονες απόψεις για τη γεωδεσία, αλλά και το παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων στο οποίο συγκαταλέγεται το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, το Γεωπάρκο της Τηθύος, μοναδικό σημείο στο οποίο αποτυπώνεται στον φλοιό της Γης η σύγκρουση της Ευρώπης και της Αφρικής…
Το 14ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη, δίνει αφορμές για ταξίδια που αποτυπώνονται ακόμη και σε ταινίες, όπως η πιο πρόσφατη της σκηνοθέτιδος-δημοσιογράφου Αθηνάς Κρικέλη «Η δημιουργία του Ολύμπου» (Mt Olympos. The creation).Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων
Την ώρα που πολλοί ετοιμάζουν τσάντες με αντηλιακά, μαγιό και βατραχοπέδιλα, κάποιοι άλλοι αναζητούν διαφορετικές περιπέτειες και ταξίδια στη μαγευτική επιφάνεια της Γης.
Στα δύο βουνά της Δυτικής Μακεδονίας Βουνάσα και Βούρινο έχουν εντοπιστεί τα παλαιότερα πετρώματα στην Ελλάδα, ηλικίας ενός δισεκατομμυρίου ετών.
Σ' αυτό εδώ το σημείο έχει αποτυπωθεί μέρος της περιπετειώδους δημιουργίας του πλανήτη μας.
Γιατί εδώ, στην Α' ζώνη του Γεωπάρκου της Τηθύος, υποψήφιου για ένταξη στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, βρίσκεται το μοναδικό σημείο της Ελλάδας και της Ευρώπης στο οποίο έχει αποκαλυφθεί ο μανδύας της Γης!
Η Β' ζώνη του Γεωπάρκου, μεταξύ Σιάτιστας και Δεσκάτης, ονομάζεται «ζώνη γένεσης της Ευρώπης».
Είναι το σημείο από το οποίο ξεκινά η αρχαία ήπειρος της Παγγαίας, που διαχωρίστηκε και δημιούργησε την Ευρώπη και την Αφρική.
Σε ένα υψόμετρο που φτάνει περίπου τα 800 μέτρα έχουν εντοπιστεί από τους επιστήμονες απολιθώματα δοντιών καρχαρία και άλλων θαλάσσιων οργανισμών που ζούσαν κάποτε στη θάλασσα της Τηθύος.
Το Γεωπάρκο των Γρεβενών περιλαμβάνει ακόμη την τρίτη ζώνη, «ζώνη του ελέφαντα», στην περιοχή του Ορλιακα, εκεί όπου βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου.
Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί απολιθώματα από μαστόδοντα τα οποία έχουν καταγραφεί στα ρεκόρ Γκίνες.
Η πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το Γεωπάρκο της Τηθύος περιλαμβάνει δύο ακόμη ζώνες με το Πάρκο της Πέτρας, όπου θα μπορεί κανείς να δει όλη τη γεωλογική ιστορία της Ελλάδας, και την πέμπτη ζώνη στη Σιάτιστα, στο σημείο όπου καταγράφηκε η σύγκρουση των τεκτονικών πλακών, της Αφρικής και της Ευρώπης, και το φαράγγι της περιοχής.
«Το Γεωθαύμα λοιπόν δεν είναι απλώς ένας γεώτοπος, είναι ένα γεωτοπίο στο οποίο μπορεί κανείς να περάσει μια μέρα ή ακόμη και μέρες απολαμβάνοντας την ομορφιά, κάνοντας πικνίκ, ανάβαση, ανακαλύπτοντας γεωλογικές και ιστορικές όψεις της περιοχής. Συνδυάζει δηλαδή την τουριστική, αισθητική, επιστημονική, ιστορική και εκπαιδευτική έννοια», λέει η Αννα Ράσσιου που επινόησε... το Γεωθαύμα.
Η δημιουργία του Ολύμπου
Στις 24 Ιουνίου, έκανε την πρεμιέρα του το ντοκιμαντέρ «Mt Olympos. The creation», της σκηνοθέτιδας Αθηνάς Κρικέλη.
Ηδη το πρώτο μιας σειράς 12 ντοκιμαντέρ που έχουν γίνει από την ομάδα της κ. Κρικέλη για τον Ολυμπο και έχει προβληθεί στις ΗΠΑ έχει αποσπάσει δύο πρώτα διεθνή βραβεία (Best Shorts Competition & Indie International Film Festival).
«Κάθε βήμα που μ' έφερνε πιο κοντά στα σπλάχνα του Ολύμπου ήταν κι ένα ευχαριστώ -σαν προσευχή- που κατάφερα να φτάσω πιο κοντά. Στο Πάνθεον, ένιωσα αλλιώς. Δεν νομίζω πως μπορώ να περιγράψω ποτέ την αίσθηση που σου χαρίζει ο Ολυμπος από εκεί. Δεν είναι η θέα, οι απόκρημνοι βράχοι, το στενό κομμάτι της κορυφής. Νιώθεις πως μοιράζεσαι μια μεγαλοπρέπεια, πως συμμετέχεις σε μια ιερή τελετή, που όμως δεν υφίσταται. Σαν το DNA σου να χορεύει αρχαίους χορούς και να επαναλαμβάνει όρκους πίστης στην Ελλάδα, το σώμα σου απλά να λειτουργεί ως όχημα που το αφήνεις στην κορυφή να πάρει κουράγια για την κατάβαση. Δεν νιώθεις θνητός εκεί πάνω, δεν σου το επιτρέπει ο Ολυμπος», έχει πει σε συνέντευξή της η Αθηνά Κρικέλη.
Την ομάδα της παραγωγής αποτελούν οι:
Δημήτρης Ζησόπουλος, Θεόδωρος Τζάρτος, Αννυ Ράσσιος (Αννα Ράσσιου), Αννα Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Χατζής, Γιώργος Ζιώγας, Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά, Ιωάννης Στρατάκης, Μπιλ Κάμακ, Πάνος Σατζόγλου, Πόλυ Βότση, Κώστας Κρικέλης, Λία Ντελκοτζάκη, Νίκος Τατασόπουλος, Κωνσταντίνος Μπλιάτκας, Μαρία Συλιοπούλου, Ανθία Διγενάκη, Γεώργιος Ζούβελος, Φιόνα Γεωργιάδη, Γιώργος Βόρντος, Νίκος Ευαγγελόπουλος, Στέλιος Ιγνατιάδης, Αλεξ Αγησιλάου, Ευάγγελος Αποστόλου, Πέτρος Χατζόπουλος, Ellopia GR. ellopiatv.com
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας