Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 16.9°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.9°
4 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
49%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
0 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.5° 21.5°
2 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
20.8° 18.8°
5 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 17.2°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
5 BF
46%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.0° 18.9°
3 BF
61%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
84%
Χαλκίδα
Θύελλα
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
37%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
0 BF
57%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μανιταρόσουπα

Αμανίτες με...

...Ταιριάζουν με τα πάντα (κατ' εμέ). Εχουν παντού μόνο φίλους ή... εχθρούς. Ενδιάμεση κατάσταση δεν υπάρχει. Δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει: δεν μου πολυαρέσουν.

Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, τότε σίγουρα θα χαρείτε να μάθετε ότι θα ήταν ωφέλιμο να τα συμπεριλαμβάνετε σε κάθε γεύμα σας (από την πρωινή ομελέτα μέχρι τη σαλάτα που θα φάτε για δείπνο).

Αν πάλι τα «μισείτε», είναι δύσκολο να σας μεταπείσω, αν και καλό θα ήταν να διαβάσετε τα οφέλη τους. Μπορούμε να τα γευτούμε με δεκάδες τρόπους. Πάμε να μαγειρέψουμε μανιτάρια και σ' όποιον αρέσουνε, για τους άλλους...

Μανιταρόσουπα

•500 γραμμ. μανιτάρια διάφορα

•1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

•1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

•1 λίτρο ζωμό κότας

•150 γραμμ. κρέμα γάλακτος ελαφριά

•1 κρόκο αυγού

•1 κουταλιά κορν φλάουρ

•αλάτι, πιπέρι

•λίγο λάδι ή βούτυρο

•1 λεμόνι

•1-2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι ή βούτυρο και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα. Μόλις μαραθούν λίγο, τα σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε, περίπου 20 λεπτά.

Σε αυτή τη φάση, αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε κρέμα τη σούπα μας σε μπλέντερ και να τη μεταφέρουμε πάλι στην κατσαρόλα.

Στη συνέχεια χτυπάμε τον κρόκο αυγού με την κρέμα γάλακτος και το κορν φλάουρ και τα ρίχνουμε στη σούπα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Μανιταρόπιτα

•1 πακέτο φύλλο σφολιάτας

•800 γραμμ. διάφορα μανιτάρια

•2 καρότα

•2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο

•3 κουταλιές αλεύρι

•1 ½ φλιτζάνι γάλα

•2 αυγά

•3 φλιτζάνια κασέρι χοντροτριμμένο

•1 πρέζα μοσχοκάρυδο

•αλάτι, πιπέρι

•λίγο λάδι για το ταψί

Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια. Τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη τα καρότα και τα στύβουμε να φύγουν τα πολλά υγρά τους. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι μαζί με τα μανιτάρια. Ρίχνουμε ελάχιστο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και τα γυρίζουμε με σύρμα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί απαλή κρέμα.

Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, να μισοκρυώσει. Χτυπάμε σε πιάτο τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα μαζί με το μοσχοκάρυδο και το κασέρι. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, αρκετό πιπέρι και τα μανιτάρια με τα καρότα.

Αλείφουμε με λάδι ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Ρίχνουμε τη γέμιση. Την ισιώνουμε με πιρούνι και βάζουμε πάνω της το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Ενώνουμε τις άκρες, γύρω γύρω, τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, ραντίζουμε με λίγο λάδι και νερό και ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Μανιτάρια με πιπεριές

•1 κιλό λευκά μανιτάρια

•3 πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί)

•3 κρεμμύδια

•1/2 φλιτζάνι λάδι

•αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

•1 λεμόνι, τον χυμό και το ξύσμα

•2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

•γιαούρτι για το σερβίρισμα

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, σε μέτρια φωτιά. Χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε τις πιπεριές, κομμένες μπαστουνάκια, και τα μανιτάρια, κι αυτά κομμένα σε φέτες. Τα ανακατεύουμε 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε με το γιαούρτι.

Μανιτάρια γεμιστά

•20 λευκά μανιτάρια, πολύ μεγάλα

•1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

•4 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες

•200 γραμμ. κρέμα γάλακτος

•λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

•200 γραμμ. κίτρινα τυριά, τριμμένα

•αλάτι, πιπέρι

•3-4 κουταλιές λάδι

Καθαρίζουμε με βρεγμένη πετσέτα τα μανιτάρια και αφαιρούμε το «ποδαράκι», ώστε να μπορούμε να τα γεμίσουμε. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το μπέικον. Στο μεταξύ τοποθετούμε τα μανιτάρια σε ένα ταψί και τα αλατοπιπερώνουμε.

Ρίχνουμε στο τηγάνι την κρέμα γάλακτος και τον μαϊντανό. Μόλις πάρουν βράση, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Οταν το μείγμα κρυώσει λίγο, προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά. Ανακατεύουμε και γεμίζουμε με κουτάλι τα μανιτάρια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Εκτός μενού

Ωφέλιμοι μύκητες

Η λέξη μανιτάρι είναι μεταγενέστερη της ελληνικής αμανίτης. Τα μανιτάρια τα βρίσκεις παντού, όλο τον χρόνο. Είναι προσιτά στην τιμή και δίνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο τραπέζι, καθημερινό ή γιορτινό. Σοταρισμένα με βούτυρο και σκόρδο, σε σούπα βελούδινη, μανιτάρια σάλτσα για ζυμαρικά, μανιτάρια γεμιστά με αρωματικά και τυρί, μεγάλα μανιτάρια ψητά...

Οταν τα αγοράζουμε πρέπει να προσέχουμε να έχουν άψογη όψη, λεία επιφάνεια, να είναι κρουστά και σκληρά. Τα μαραμένα μανιτάρια, ακόμη κι αν δεν έχει λήξει η ημερομηνία τους, βγάζουν αλλοιωμένη γεύση.

Μην ξεχνάμε ότι είναι μύκητες που στερούνται χλωροφύλλης και τρέφονται από νεκρή οργανική ύλη. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες (περίπου 3.000 στην Ελλάδα) που καθιστούν δύσκολη την ανάλυση της θρεπτικής τους αξίας.

Ομως, γνωρίζουμε ότι: Περιέχουν πρωτεΐνες, σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, περίπου το 90%, λίγους υδατάνθρακες, ελάχιστη ποσότητα λίπους, νατρίου και καθόλου χοληστερόλη. Επιπλέον περιέχουν λίγες θερμίδες (περίπου 23 θερμίδες στα 100 γραμμάρια).

Είναι καλή πηγή φωσφόρου, καλίου και του 40% περίπου της ημερήσιας πρόσληψης σε χαλκό. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε σελήνιο εκτιμάται ότι έχουν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση. Ιδανική τροφή για διαβητικούς, υπερτασικούς, άτομα με αυξημένη χοληστερόλη, αλλά και άτομα που θέλουν να χάσουν βάρους.

Τι έχουν να πουν για όλα αυτά οι ορκισμένοι εχθροί τους;

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αμανίτες με...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας