Με τούτο το έργο μυθοπλασίας ερχόμαστε σε επαφή με τον ιαπωνικό πολιτισμό, τις βιβλιοθήκες και τα βιβλία. Πρόκειται για συλλογή πέντε διηγημάτων με περίεργο και πρωτότυπο θέμα, αλλά τόσο οικείο ταυτόχρονα. Την ανάγνωση, τις βιβλιοθήκες, την αναζήτηση και ανεύρεση της ευτυχίας. Της θέσης κάποιου στον κόσμο!
Οι ιστοριούλες είναι συνηθισμένες και γοητευτικές, με σκέψεις και συναισθήματα κάθε είδους. Αποτελούν είσοδο στους εσωτερικούς κόσμους και στις προσωπικές σκέψεις και απόψεις των Ιαπώνων. Στο φαγητό, στα έθιμα, στην υπόκλιση, στις συμπεριφορές, στην καθημερινότητα. Η Γιαπωνέζα συγγραφέας Μίτσικο Αογιάμα περιγράφει όλα αυτά με έναν συναρπαστικό και ρεαλιστικό, συνάμα, τρόπο.
Στη «Βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων» τα πάντα παρουσιάζονται τόσο διαφορετικά και πιστευτά! Κάποιοι χαρακτήρες ίσως εντυπωσιάζουν λιγότερο, όπως ο άνεργος Χιρόγια. Η πέμπτη ιστορία κρίνεται περισσότερο ικανοποιητική και λειτουργεί ως κλείσιμο του βιβλίου. Συναντάμε πολυποίκιλο καστ δευτερευόντων χαρακτήρων, τους οποίους αργότερα ξανασυναντάμε στην επόμενη ή τη μεθεπόμενη ιστορία. Και κάθε φορά κάποιος μας δίνει απάντηση σε ένα από τα ερωτήματα που είχε εγείρει η παρουσία τους εκεί που τους πρωτογνωρίσαμε. Γιατί η επίδρασή τους, ο αντίκτυπος, το ιστορικό τους ή ακόμα και το μέλλον τους αναδεικνύουν ερωτήματα για τα οποία τελικά παίρνουμε τις απαντήσεις αλλού, αλλά με διαφορετικούς χαρακτήρες. Τα βασικά, όμως, ερωτήματα απαντώνται στην τελευταία ιστορία, κι αυτό φέρνει ολόκληρο το βιβλίο σε ένα καλό, μάλλον ικανοποιητικό κλείσιμο. Το νόημα που αναζητά ο τελευταίος χαρακτήρας, οδηγεί το πέρας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αφού ο πρώτος χαρακτήρας ήταν ένας νεαρός ενήλικας και ο τελευταίος, ο Μασάο, ένας συνταξιούχος εξήντα πέντε ετών.
Το βιβλίο παρουσιάζεται δομημένο ως μια συνολική ιστορία, αντί για ξεχωριστές μικρές ιστορίες. Με πολλούς τρόπους, όλες διαπλέκονται μεταξύ τους και επηρεάζουν η μία την άλλη, όπως στην πραγματική ζωή. Μια συνολική ιστορία και δευτερεύοντες χαρακτήρες που συναντάς και ξανασυναντάς μέσα από τα μάτια ενός διαφορετικού χαρακτήρα σε όλες τις διασυνδεδεμένες ιστορίες.
Η υπόθεση είναι εκείνη διαφόρων Ιαπώνων πολιτών, από νεαρούς ενηλίκους έως συνταξιούχους, άνδρες και γυναίκες, εργαζόμενους και αγχωμένους, μέχρι άνεργους και καταθλιπτικούς, που καταλήγουν όλοι σε ένα συγκεκριμένο κοινοτικό κέντρο που στεγάζει μια εμβληματική βιβλιοθήκη. Εκεί, συναντούν την, εκ πρώτης όψεως, απόμακρη Σαγιούρι Κοματσί, τη βιβλιοθηκονόμο που αποδεικνύεται τελικά όμορφη και εντυπωσιακή προσωπικότητα. Φαίνεται πως έχει την ικανότητα να βλέπει στα βάθη της ψυχής τους και τα βιβλία που τους προτείνει πάντα αποδεικνύονται ακριβώς τα κατάλληλα για να αλλάξουν επί τα βελτίω τη ζωή τους. Ομοίως, το επιπλέον δώρο που τους κάνει, ως αποτέλεσμα του διαρκούς χόμπι της, δηλαδή να «νιώθει», φαίνεται πάντα να είναι μαγικά προφητικό.
Ποια είναι λοιπόν αυτή η παράξενη γυναίκα και από πού πηγάζουν οι μαγευτικές της ικανότητες; Καθώς προχωρούν οι ιστορίες, μαθαίνουμε περισσότερα για τη βιβλιοθηκονόμο, αλλά εκείνη παραμένει πάντα αινιγματική. Παράλληλα οι κύριοι χαρακτήρες βρίσκουν τον δικό τους δρόμο προς την ευτυχία μόλις τους δοθεί η κατάλληλη ώθηση. Να δουν τα πράγματα διαφορετικά. Κι εδώ τα βιβλία αποδεικνύονται εξαιρετικά ισχυρά.
Ταυτόχρονα, τονίζεται η ανάγκη οι άνθρωποι να είναι καλοσυνάτοι μεταξύ τους, να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον και να εκπλήσσουν με τον τρόπο που μεγαλώνουν και εξελίσσονται, κάτι απαραίτητο σε ετούτους τους ζοφερούς καιρούς, παρά τη διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία τους. Η οικοδόμηση θετικών, υποστηρικτικών σχέσεων μέσω της επικοινωνίας, της εμπιστοσύνης και ορισμένων μικρών, έστω, πράξεων καλοσύνης, κάτι ιδιαίτερα αναζωογονητικό, καθώς πλέουμε μέσα στον αχαλίνωτο ατομικισμό που διαπερνά όλες τις πτυχές της κοινωνίας.
Η ανάγνωση του βιβλίου σε κάποια σημεία αποδεικνύεται σχεδόν διαλογιστική. «Τι ψάχνεις;» ρωτά στιγμιαία η αινιγματική βιβλιοθηκάριος του Τόκιο. Προφανώς έχει διαβάσει κάθε βιβλίο στα ράφια, αλλά έχει και τη μοναδική ικανότητα να διαβάζει τις ψυχές οποιουδήποτε εμφανίζεται μπροστά της. Αισθανόμενη ακριβώς εκείνο που αναζητούν στη ζωή, συστήνει απλώς το βιβλίο που ποτέ δεν ήξεραν ότι χρειάζονταν για ανάλογη βοήθεια. Το βιβλίο- έκπληξη που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Καθώς καθένας από τους πρωταγωνιστές παλεύει με διαφορετική πρόκληση, μέσα από τη μεταμορφωτική δύναμη των βιβλίων ανευρίσκουν νέα και διαφορετική οπτική για τη ζωή, ανακαλύπτοντας ξανά τη χαρά και το νόημα.
Οι ιστορίες όλων είναι ελαφρώς αλληλένδετες, αλλά μπορούν να διαβαστούν και χωριστά, καθώς το Κοινοτικό Σπίτι και η βιβλιοθήκη είναι τα μόνα πραγματικά κοινά σημεία. Η μόνη που έμεινε ελαφρώς ανεξερεύνητη, με έναν ελαφρό αέρα μυστηρίου, εκτός από μερικές πινελιές στον χαρακτήρα της μέσα από τις σύντομες αλληλεπιδράσεις της με τους χρήστες της βιβλιοθήκης, είναι σίγουρα η βιβλιοθηκάριος, και αυτό έγινε πιθανότατα για να διατηρηθεί συνεχές το μυστήριο στο κείμενο.
*Δ/ντής Χειρουργικής - συγγραφέας
—
Τη σελίδα αυτήν δεν τη φτιάχνουν επαγγελματίες κριτικοί βιβλίου. Γράφεται από αναγνώστες που απευθύνονται σε αναγνώστες για να τους μιλήσουν για κάποιο βιβλίο που τους συνεπήρε. Αν θέλετε να μοιραστείτε όσα νιώσατε διαβάζοντας ένα βιβλίο, στείλτε το κείμενό σας (το πολύ 700 λέξεις) στο [email protected]
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας