Με τα τυριά, με όλα τα τυριά, έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Μπορώ να πω ότι με μερικά έχουμε... παραγνωριστεί! Οι ειδικοί λένε ότι το τυρί πρέπει να τρώγεται ωμό, συνοδεύοντας το πρωινό, το φαγητό και τις σαλάτες.
Εγώ πάλι, μια απλή μαγείρισσα, δεν δίνω βάρος στα λεγόμενά τους και τα... μαγειρεύω. Πιστεύω ότι όταν ψηθούν είναι εξίσου γευστικά και πολλές φορές «απογειώνουν» το φαγητό που τα προσθέτουμε.
Κίτρινα, λευκά, σκληρά, μαλακά, πικάντικα ή απαλά, νοστιμίζουν τον ουρανίσκο μας! Σας παραθέτω λίγες συνταγές με... πολλές θερμίδες, δυστυχώς! Απόλαυση χωρίς τίμημα δεν υπάρχει.
Χοιρινό ρολό
•2 κιλά σπάλα χοιρινή, σε ένα πλατύ κομμάτι
•8 σκελίδες σκόρδο
•2 ντομάτες
•250 γραμμ. φέτα θρυμματισμένη
•250 γραμμ. κίτρινα τυριά σε φέτες
•3 πιπεριές χρωματιστές σε φέτες
•αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
•1 μεγάλο κομμάτι σπάγκο
Απλώνουμε το κρέας πάνω σε πάγκο. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Στο κέντρο βάζουμε τις ντομάτες, κομμένες σε φέτες, το σκόρδο, τα τυριά και τις πιπεριές.
Τυλίγουμε το κρέας σε ρολό και κλείνουμε τις άκρες όσο καλύτερα μπορούμε, για να μην αδειάσει η γέμιση κατά το ψήσιμο. Δένουμε το ρολό με σπάγκο, το ραντίζουμε με πιπέρι και ρίγανη και το βάζουμε σε γάστρα.
Προσθέτουμε μόνο ένα ποτήρι νερό και το ψήνουμε για μία ώρα στους 200 βαθμούς.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για άλλες δύο ώρες. Μισή ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο βγάζουμε το καπάκι για να πάρει ωραίο χρώμα.
Φλογέρες με κασέρι
•500 γραμμ. φύλλο κρούστας
•500 γραμμ. κασέρι
•1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
•βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
•2 ασπράδια αυγού
•λάδι για το τηγάνισμα
Χωρίζουμε κάθε φύλλο σε 3 λωρίδες. Κόβουμε το κασέρι σε ράβδους. Κάθε λωρίδα φύλλου τη βουτυρώνουμε και τυλίγουμε μία ράβδο, όπως τα ντολμαδάκια, για να μη χυθεί το κασέρι.
Σε μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με 1 κουταλιά νερό. Βουτάμε τις φλογέρες και μετά τις περνάμε από το τριμμένο κεφαλοτύρι να κολλήσει γύρω γύρω. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε λάδι και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Τις σερβίρουμε ζεστές.
Γίγαντες με σπανάκι και φέτα
•250 γραμμ. φέτα
•300 γραμμ. γίγαντες
•500 γραμμ. σπανάκι
•1 ξερό κρεμμύδι
•4 φρέσκα κρεμμυδάκια
•1 μάτσο άνηθο
•1/2 φλιτζάνι λάδι
•1 λεμόνι + το ξύσμα
•αλάτι, πιπέρι
Μουλιάζουμε τους γίγαντες από την προηγούμενη μέρα. Την επομένη τούς βράζουμε να μαλακώσουν. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε το σπανάκι.
Κλείνουμε με καπάκι και τα αφήνουμε 5-10 λεπτά να αχνιστούν. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον άνηθο, τους γίγαντες, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και λίγο νερό από τους γίγαντες.
Ανακατεύουμε απαλά και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Θρυμματίζουμε τη φέτα και την προσθέτουμε. Οταν πάρει 2-3 βράσεις το αποσύρουμε από τη φωτιά.
•1 φύλλο σφολιάτας
•3 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα
•1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
•500 γραμμ. μανιτάρια
•5 κουταλιές βούτυρο
•3 κουταλιές αλεύρι
•1 1/2 φλιτζάνι γάλα
•2 φλιτζάνια τριμμένα τυριά (κασέρι, γραβιέρα, σκληρό ανθότυρο)
•αλάτι, πιπέρι
Σε τηγάνι λιώνουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο και σοτάρουμε τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν, μέχρι να εξατμιστούν τελείως τα υγρά.
Στρώνουμε τη σφολιάτα σε πυρέξ, την τρυπάμε με πιρούνι και ρίχνουμε τα λαχανικά. Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 3 κουταλιές βούτυρο και σοτάρουμε το αλεύρι να σκουρύνει λίγο.
Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά, πιπέρι και λίγο αλάτι.
Περιχύνουμε τα λαχανικά, σκεπάζουμε με λαδόχαρτο την τάρτα και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Την ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10-15 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Εκτός Μενού
Δένουν με όλα
Τα τυριά είναι πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, συμβάλλουν στην καλή υγεία και την ανάπτυξη του οργανισμού.
Ολα αυτά φυσικά ισχύουν όταν τα καταναλώνουμε με μέτρο. Για πολλά χρόνια η διατροφή μας περιελάμβανε γαλακτοκομικά προϊόντα κυρίως από αγελαδινό γάλα.
Τα τελευταία, όμως, παρατηρείται παγκοσμίως μια στροφή προς το γίδινο και το πρόβειο γάλα για την παραγωγή τυριών, που έχει εξίσου γευστική και θρεπτική αξία.
Μεγάλη η λίστα των ελληνικών τυριών, πλούσια σε γεύση και με μεγάλες διακυμάνσεις στον ίδιο τύπο τυριού, ανάλογα με τον τόπο παραγωγής του. Μοναδικά και κάποια εισαγόμενα. Το σωστό να λέγεται!
Φλερτάρουν με τα κρασιά, με αποτελεσματικούς δεσμούς που κρατάνε χρόνια και ταιριάζουν απόλυτα. Χορταίνουν την πείνα μας παρέα με φρέσκο ψωμί, παξιμάδια ή άλλα αρτοσκευάσματα.
Η προσθήκη τους στη μαγειρική μάς δίνει πεντανόστιμα φαγητά. Εχουν «δέσει» και με τη ζάχαρη και τα γλυκά που προκύπτουν είναι μοναδικά. Κι όταν οι θαυμαστές τους για λόγους υγείας τα στερηθούν, παθαίνουν διατροφικό σοκ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας