Τα φυτοχημικά είναι από βιολογικής πλευράς εξαιρετικά ενεργές και πάρα πολύ ωφέλιμες φυτικές χημικές ουσίες. Βρίσκονται σε μεγάλο αριθμό και ποικιλία. Ορισμένα φυτοχημικά δίνουν στα φυτά το χρώμα τους, όπως το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο στην κολοκύθα, στα καρότα και στις πιπεριές (εκτός από τα πράσινα μέρη για τα οποία αναλαμβάνει η χλωροφύλλη).
Τα φυτοχημικά μάς προστατεύουν μεταξύ άλλων από τον καρκίνο, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της οστεοπόρωσης και εμποδίζουν τον σχηματισμό οξέων από τις ορμόνες. Οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι γνωστές και πολλοί πιστεύουν ότι οφείλονται στο ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, χωρίς αυτό να έχει εξακριβωθεί. Πιστεύω ότι το μυστικό τους είναι πως έχουν τη δυνατότητα να εξαλείφουν τους βλαβερούς μικροοργανισμούς και τις τοξίνες τους.
Τα φυτοχημικά γενικά ενώνονται με τα οξέα (συμβάλλοντας στην εξουδετέρωση ή αποβολή τους).
Μια μεγάλη ομάδα φυτοχημικών συστατικών είναι τα βιοφλαβονοειδή, οι υδατοδιαλυτές ουσίες που συνοδεύουν τη βιταμίνη C, οι οποίες αφθονούν στο φυτικό βασίλειο.
Χόρτα
Οι ευεργετικές ιδιότητες των λαχανικών διπλασιάζονται στην περίπτωση των χόρτων.
[…] Τα χόρτα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, περισσότερο ακόμη και από τα λαχανικά (πώς νομίζετε δηλαδή ότι τα βγάζουν πέρα οι αγελάδες;!). Το σιταρόχορτο και το κριθαρόχορτο, για παράδειγμα, είναι πλούσιες πηγές χλωροφύλλης, η οποία αναζωογονεί τον οργανισμό μας σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο. Θα αναφέρω δύο παραδείγματα:
Το σιταρόχορτο περιέχει πάνω από εκατό διατροφικά στοιχεία, όλα τα γνωστά μέταλλα και ιχνοστοιχεία και όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες πηγές προβιταμίνης Α και περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα βιταμινών C, E και K. Ο χυμός από σιταρόχορτο περιέχει 25% πρωτεΐνη, ποσοστό δηλαδή υψηλότερο από αυτό που περιέχουν το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά ή τα φασόλια. Επιπλέον, περιέχει μεγάλη ποσότητα από μια αντιμυκητιακή και αντιμυκοτοξική ουσία που ονομάζεται αμυγδαλίνη.
Το κριθαρόχορτο έχει τέσσερις φορές περισσότερη θειαμίνη (βιταμίνη Β1) από το αλεύρι σιταριού ολικής αλέσεως και η ποσότητα αυτή αυξάνεται στις τριάντα φορές συγκριτικά με το γάλα. Επίσης, έχει περισσότερη βιταμίνη C (για την ακρίβεια επταπλάσια ποσότητα) από τα πορτοκάλια […]
Φρέσκες οργανικές τροφές
Η κατανάλωση οργανικών τροφών προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες των εντομοκτόνων και των άλλων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα προϊόντα. Τα οργανικά προϊόντα περιέχουν συνήθως περισσότερα θρεπτικά συστατικά επειδή το έδαφος λόγω του ήπιου τρόπου καλλιέργειας δεν είναι τόσο στερημένο από ουσίες όσο ένα έδαφος στο οποίο εφαρμόζονται οι συμβατικές μέθοδοι. Τα οργανικά προϊόντα περιέχουν 300% περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα μη οργανικά.
Η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η καταστροφή των θρεπτικών συστατικών ξεκινά από τη στιγμή της συγκομιδής. Το ιδανικό θα ήταν να ζούσαμε σε έναν κόσμο όπου θα συλλέγαμε την τροφή από τον κήπο μας, θα τη μαγειρεύαμε αμέσως και θα την τρώγαμε μέσα σε μία ώρα. Καταλαβαίνω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για τους περισσότερους από εμάς, αλλά για να μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε το μεγαλύτερο μέρος των συστατικών που περιέχει η τροφή σας, θα πρέπει να πλησιάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την κατάσταση που σας περιέγραψα.
Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να προμηθευτείτε οργανικές τροφές, αναζητήστε φρέσκα λαχανικά. Θα πρέπει να τα πλένετε σχολαστικά με τα ειδικά καθαριστικά προϊόντα για το πλύσιμο των λαχανικών που διατίθενται στα καταστήματα υγιεινής διατροφής ή να τα αφήνετε 10 με 15 λεπτά σε νερό στο οποίο έχετε προσθέσει χλωριούχο νάτριο, διοξείδιο του χλωρίου ή υπεροξείδιο του υδρογόνου (60 σταγόνες ανά 4 λίτρα) και στη συνέχεια να τα πλένετε καλά.
● Πληροφορίες από το βιβλίο «Το θαύμα της αλκαλικής διατροφής» του Robert O. Young, Ph.D., & Shelley Redford Young, σε μετάφραση Μαρίας Νταή, Εκδόσεις Διόπτρα, 2006.
Γάλα από ξηρούς καρπούς ή σπόρους
Γάλα από αμύγδαλα (2 μερίδες)
½ φλιτζάνι αμύγδαλα (μουλιασμένα 12 ώρες)
½ φλιτζάνι κουκουνάρι (μουλιασμένα 6 ώρες)
1 φλιτζάνι νερό φιλτραρισμένο
Μουλιάζετε τα αμύγδαλα και το κουκουνάρι. Τα αλέθετε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Με τη συσκευή σε λειτουργία, προσθέτετε σταδιακά ένα φλιτζάνι νερό. Σουρώνετε το μείγμα (τα υπολείμματα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως απολεπιστικό δέρματος). Το γάλα διατηρείται 3-4 ημέρες. Συνδυάζεται πολύ καλά με ζεστά δημητριακά, όπως κινόα, φαγόπυρο, κεχρί ή αμάραντο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας