«Γνωρίζουμε ότι η κουζίνα της Σουτσόου έγινε η αγαπημένη του αυτοκράτορα Τσιανλόγκ, αλλά απολάμβανε και μεζέδες Μαντσού, όπως ψωμάκια “μπομπό” με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση και με μηνύματα μακροζωίας ή ευτυχίας. Αγαπούσε την πάπια και συχνά έπινε τσάι με γάλα, μια συνήθεια των Μαντσού, η οποία αργότερα επηρέασε και την Αγγλία. Η αφοσίωσή του στον βουδισμό προφανώς δεν τον εμπόδιζε να απολαμβάνει τις ζωικές τροφές, αλλά στις θρησκευτικές τελετές και άλλες ειδικές περιπτώσεις έτρωγε μόνο χορτοφαγικά πιάτα. Η επίδραση του βουδισμού σε συνδυασμό με την απόλυτη φτώχεια δημιούργησαν στην κινέζικη κουζίνα μια ισχυρή παράδοση χορτοφαγίας. Στο αυτοκρατορικό τραπέζι, πολλά από τα πιάτα που σερβιρίζονταν στον αυτοκράτορα ήταν πιθανότατα απομιμήσεις κρεατικών και άλλων μη χορτοφαγικών εδεσμάτων.
Οι αυτοκρατορικές κουζίνες κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες να προμηθεύονται τα καλύτερα προϊόντα από τα αυτοκρατορικά αγροκτήματα κα ι τους οπωρώνες και να προσλαμβάνουν μάγειρες για τα ειδικά πιάτα. Η φρεσκάδα των προϊόντων εξασφαλιζόταν με τη χρήση πάγου, τον οποίο διατηρούσαν σε ειδικά κατασκευασμένες σπηλιές, που κρατούσαν δροσερή την ατμόσφαιρα το καλοκαίρι, μια πρακτική που δεν περιοριζόταν αποκλειστικά στην αυτοκρατορική αυλή.
Η ποσότητα φαγητού που απαιτούσε το παλάτι ήταν εντυπωσιακή, όχι μόνο επειδή παρείχε τροφή σε χιλιάδες ανθρώπους, αλλά κυρίως επειδή συνηθιζόταν να ετοιμάζουν για τον αυτοκράτορα πολύ περισσότερο φαγητό απ’ όσο μπορούσε να καταναλώσει, όπως μας δείχνει η καταχώριση στα αρχεία ενός πρωινού γεύματος, το φθινόπωρο του 1779:
Σούπα με φωλιά πουλιών και πάπια. Κοτόπουλο σοτέ με μαλακό πήγμα φασολιών. Αρνί, ραγού πάπιας, κρέας σκυλίσιο και χοιρινό. Βλαστάρια από μπαμπού… φωλιά πουλιών με κοτόπουλο. Λεπτότατες φέτες από διάφορα κρέατα. Πάπια τηγανιτή με κρέας. Χοιρινό ψητό στο τηγάνι. Αυγά κότας τηγανιτά. Πόδια κοτόπουλου σοτέ. Χοιρομέρι. Λουκουμάδες, κοτόσουπα με ντάμπλινγκ… αρνί με χυλό στον ατμό και κομπόστα φρούτων (τα δύο τελευταία έμειναν άθικτα). Σε άλλο τραπεζάκι υπήρχαν δεκατέσσερα πιάτα με ψωμάκια “μπομπό” των “οκτώ θησαυρών”, τέσσερα πιάτα κίτρινων λαχανικών και τρία πιάτα με γάλα. Σε ένα τρίτο τραπεζάκι υπήρχαν ψητά και σε ένα τέταρτο οκτώ πιάτα κρεατικών.
Ο αυτοκράτορας ήταν λιγόφαγος και απλώς δοκίμαζε λίγα πράγματα. Τα περισσεύματα μοιράζονταν κατά τη συνήθεια σε παλλακίδες, μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, κρατικούς αξιωματούχους και ενίοτε ξένους επισκέπτες, τους οποίους ο αυτοκράτορας ήθελε να τιμήσει. Το μενού αυτό δεν δείχνει ιδιαίτερη μέριμνα για τη θρεπτική αξία των φαγητών, που άλλωστε δεν ήταν ο βασικός του στόχος. Η πληθώρα πιάτων μπροστά στον αυτοκράτορα δεν ήταν παρά ένας από τους πολλούς τρόπους να επιδείξει τα αμύθητα πλούτη του […]
Τόσο στα εορταστικά τραπέζια της αυλής όσο και στα καθημερινά γεύματα, η κατανομή τροφής ήταν προσεκτικά υπολογισμένη, σύμφωνα με ένα αυστηρό σύστημα αναλογιών. Ειδικά στα επίσημα τραπέζια σέρβιραν συχνά Μαντσού και κινέζικα πιάτα. Μαντσού ως αντιπροσωπευτικά της αυτοκρατορίας και κινέζικα από σεβασμό προς την κουζίνα που πίστευαν ότι προτιμούν οι Κινέζοι συνδαιτυμόνες. Εντούτοις, η αίγλη της αυτοκρατορικής κουζίνας ήταν τέτοια, που κάποιες γαστριμαργικές προτιμήσεις των Μαντσού, όπως το ψητό κρέας, κατόρθωσαν να εισχωρήσουν στις κουζίνες της κινέζικης άρχουσας τάξης.
Σύντομα, Μαντσού και Κινέζοι έτρωγαν παρέα, στα σπίτια των Μαντσού σέρβιραν κινέζικα φαγητά και το αντίθετο. Είναι λοιπόν φανερό ότι στις κοινωνικές σχέσεις της ανώτερης τάξης μετρούσε περισσότερο η κοινωνική θέση και το αμοιβαίο συμφέρον και λιγότερο οι εθνοτικές διαφορές».
Μια και τελειώνουν οι γιορτές κι ασχοληθήκαμε αρκετά με το φαγητό, μεταφέρω ένα επιλεγμένο απόσπασμα από το βιβλίο «Ιστορία της γεύσης», επιμέλεια Πολ Φρίντμαν, μετάφραση Βίκη Ποταμιάνου, εκδόσεις POLARIS 2009, για να μας θυμίσει ότι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, όλες τις χρονικές περιόδους η τροφή σχετίζεται με την επίδειξη, τον πλούτο ή τη φτώχεια, με την κοινωνική θέση, με τη σπατάλη και όχι πάντα με τη θρέψη.
Καλή επιστροφή στη ρουτίνα!
Mαύρο κύμινο
Το μαύρο κύμινο (Nigella sativa) ευδοκιμεί στη νοτιοδυτική Ασία. Είναι γνωστό και ως μαύρος σπόρος (μαυρόσπορος). Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε τη σύνδεση ανάμεσα στα οφέλη του μαύρου κύμινου σε σχέση με τα ανθεκτικά βακτήρια, που δύσκολα αντιμετωπίζονται μέσω φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Το έλαιο της Nigella sativa περιέχει μοναδικές χημικές ουσίες που δρουν ξεχωριστά ή και συνεργατικά. Τα ενεργά συστατικά είναι τα φυτοχημικά που περιλαμβάνουν: θυμοκινόνη (TQ), θυμοϋδροκινόνη, θυμόλη.
Παρενέργειες του μαύρου κύμινου: υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους καθώς επίσης και ποικίλες στομαχικές διαταραχές, όπως δυσκοιλιότητα ή εμετό. Ακόμη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων.
● Πληροφορίες από την ιστοσελίδα: «Εναλλακτική Δράση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας