Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
gerapetritis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πώς ο κ. Γεραπετρίτης έγινε... λήμμα

«Θύματα της πολιτικής λογοκρισίας υπήρξαν έργα που κόμιζαν αντιστασιακές ιδέες στην Κατοχή, αριστερές στη μετεμφυλιακή “καχεκτική” δημοκρατία, και αντιδικτατορικές την περίοδο της Χούντας». Αυτό συνόψιζε το 2018, μιλώντας στον Θ. Αντωνόπουλο η Πηνελόπη Πετσίνη που μαζί με τον Δημήτρη Χριστόπουλο επιμελήθηκαν τη συλλογική έκδοση του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ «Λογοκρισία στην Ελλάδα» και αργότερα την ενισχυμένη εκδοχή «Λεξικό Λογοκρισίας στην Ελλάδα» (Καστανιώτης). Κρούσματα λογοκρισίας υπήρξαν ουκ ολίγα μεταπολιτευτικά και μέχρι εδώ, σε επεισόδια υποκινούμενα από φορείς ακροδεξιάς συντήρησης, είτε επρόκειτο για το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, είτε για τη Χρυσή Αυγή, είτε για θρησκευτικές οργανώσεις.

Η μέθοδος ήταν συναφής: καλλιέργεια κλίματος, συγκεντρώσεις και επώνυμες ή ανώνυμες μηνυτήριες αναφορές που κατέληγαν σε αποκαθηλώσεις των έργων ή και σε συλλήψεις υπευθύνων και σε χρόνιες δικαστικές περιπέτειες. Σε μερικές από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις των τελευταίων χρόνων, όπως στην κατάσχεση από την αστυνομία του βίντεο της Εύας Στεφανή και τη σύλληψη του διευθυντή της Art Athina του 2007, στην αποκαθήλωση του έργου «Asperges me» του Βέλγου Τιερί ντε Κορντιέ στο «Outlook» το 2003 ή στα επεισόδια από μέλη θρησκευτικών οργανώσεων και της Χρυσής Αυγής το 2012 έξω από το «Χυτήριο», εν όψει της πρεμιέρας του Corpus Christi του ΜακΝάλι, όμως, οι αρμόδιοι υπουργοί προσπαθούσαν, με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία, να καταδικάσουν τα γεγονότα ή τουλάχιστον να μην αναλάβουν την πλήρη ευθύνη μίας τελικής εντολής.

Ακόμα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος (παραδόξως συνταγματολόγος κι αυτός όπως και ο κ. Γεραπετρίτης) είχε οδηγηθεί σταδιακά στην απόφαση αποκαθήλωσης του έργου του Ντε Κορντιέ και το έκανε τελικά αφού μετέθεσε την ευθύνη στον διοργανωτή της έκθεσης, Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, και με τη σύμφωνη γνώμη του επιμελητή Χ. Ιωακειμίδη- που υπό αφόρητη πίεση είχε μιλήσει κατ’ αρχάς για κίνηση προστασίας του έργου και όχι για λογοκρισία.

Αν και οι αντιδράσεις εναντίον του έργου της Γεωργίας Λαλέ φέρουν παρόμοια χαρακτηριστικά (με τους Διαματάρη και Νατσιό να διαδέχονται επάξια Καρατζαφέρη ή Χρυσή Αυγή στην... πολιτιστική τους «πολιτική») αυτή είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που υπουργός έδωσε τόσο ωμά και κυνικά εντολή αποκαθήλωσης έργου. Δεν ξέρω αν η ελληνική ιστορία θα έχει λόγο να μνημονεύει τον κ. Γεραπετρίτη, πάντως η ελληνική ιστορία κρουσμάτων λογοκρισίας τον έχει ήδη υποδεχτεί με τιμές στη ζοφερή αγκαλιά της.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πώς ο κ. Γεραπετρίτης έγινε... λήμμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας