Η λογοτεχνία του φανταστικού αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία μέσα στο ευρύ λογοτεχνικό φάσμα. Το εκμαγείο της κρύβει έναν ολόκληρο μαγικό κόσμο, που ο αναγνώστης καλείται να αποκωδικοποιήσει. Αν η/ο συγγραφέας διαθέτει ταλέντο και αφηγηματική μαεστρία, δημιουργεί μια ιστορία δελεαστική που δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες αναγνώστες. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται το βιβλίο της Δέσποινας Μάντζαρη με τον τίτλο «Η Τούλιπ και η Καρδιά του Δάσους».
Η Δέσποινα Μάντζαρη έχει δώσει ήδη εξαιρετικά δείγματα γραφής. Αναφέρω ενδεικτικά: «Μία, το αόρατο κορίτσι», «Αδέσποτη Πόλη», «Η Μι, ο Μο και το ούφο»... Και με το βιβλίο της «Η Τούλιπ και η Καρδιά του Δάσους» επισφραγίζει την παρουσία της στη φανταστική λογοτεχνία.
Η ιστορία του βιβλίου έχει ως εξής: Η εντεκάχρονη Τούλιπ, νεράιδα Νέβας, μαζί με τις φίλες της εκπαιδεύονται για να αναλάβουν ρόλους στο βασίλειο της βασίλισσας Ελεμπορ. Η ίδια η Τούλιπ ονειρεύεται αλλά και προσπαθεί να καταταγεί στην τάξη των ανθιστριών, που θεωρείται η πιο κοντινή τάξη στη βασίλισσα. Η κατάταξη ωστόσο στην κατηγορία εξαρτάται από την ποσότητα των ιριδισμών στα φτερά. Η πρόσθεση ιριδισμών για την επιτυχία του σκοπού απαιτεί την υποταγή σε ένα σύστημα αξιών, που η αθώα Τούλιπ ούτε μπορεί να διανοηθεί. Μαθαίνει όμως, διότι ως ευφυής μπορεί να διεισδύσει μεγαλώνοντας στα μυστικά και τα ψέματα.
Ητοι:
Στους κατασκευασμένους φόβους για χειραγώγηση από την κυρίαρχη ιδεολογία, με την εφεύρεση ενός τέρατος αόρατου και ενός τοξικού δάσους ανύπαρκτου. Ανακαλύπτει μέσα από τη γνώση τις ανισότητες, αλλά και τον προσανατολισμό της εκπαίδευσής τους προς μια κοινωνία αρίστων που προορίζονται να κυριαρχήσουν.
Η συγγραφέας, μαθηματικός ως προς τις σπουδές, κάνει λόγο για την εντροπία και ξέρει με μαθηματική σκέψη να τοποθετεί στο κάθε τι έναν συμβολισμό. Η έντονη φαντασία δεν στοχεύει στον εντυπωσιασμό αλλά στη διείσδυση πίσω από το προσωπείο του κόσμου. Τούλιπ, Γκουένζι, Λίατρις, Τσίκορι, νεράιδες Νέβας και οι Νούβις…
Μια ανασύσταση του νεραϊδόκοσμου με την περίτεχνη χλωρίδα και τις κατατομές του δάσους για να αποτυπώσει ένα σύστημα ψεύδους, φόβου και υποταγής καλυμμένο με χρυσόσκονη. Οι φρουροί αυτού του συστήματος, σε διατεταγμένη υπηρεσία. Οταν οι Νέβας δεν συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις, τις περιμένει πρόστιμο. Με έξυπνο επίσης τρόπο η συγγραφέας αναπτύσσει τον μηχανισμό χειραγώγησης αλλά και τον ψευδή τρόπο που γράφεται η ιστορία.
Η Τούλιπ έχει ευκαιρίες για να φτάσει στον στόχο της αλλά και προτάσεις αντίπαλες προς την κυρίαρχη ιδεολογία. Θα μπορέσει να δραπετεύσει και να δείξει αυτό που πραγματικά είναι και όχι αυτό που θέλουν να την κάνουν; Ποιος θα νικήσει στο τέλος;
Τόπος φανταστικός, χρόνος άχρονος, κυκλική ροή. Ενα βιβλίο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, προβληματίζει και κυρίως στοχεύει στο πλάσιμο του νέου πολίτη και όχι υπηκόου.
*Συγγραφέας
—
Τη σελίδα αυτήν δεν τη φτιάχνουν επαγγελματίες κριτικοί βιβλίου. Γράφεται από αναγνώστες που απευθύνονται σε αναγνώστες για να τους μιλήσουν για κάποιο βιβλίο που τους συνεπήρε. Αν θέλετε να μοιραστείτε όσα νιώσατε διαβάζοντας ένα βιβλίο, στείλτε το κείμενό σας (το πολύ 700 λέξεις) στο [email protected]
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας