Δημοτικά τραγούδια παινεύουν την ομορφιά της («κοντούλα λεμονιά με τα πολλά λεμόνια…») και την ξεχωριστή ευωδιά των ανθών της. Μα πάνω απ’ όλα τον χρυσό καρπό που «εξευγενίζει» φαγητά και γλυκά με το άρωμά του. Δεν πάει πολύς καιρός που ανακάλυψα κάποια εγγλέζικα μπισκότα βουτύρου με λευκή σοκολάτα και ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού Σικελίας. Απλώς δεν υπάρχουν!
● Ξύστε ελαφρά ένα λεμόνι και μυρίστε το, όταν νιώθετε της θάλασσας ή του ποτού τη ζάλη.
Μαρμελάδα λεμόνι
5 μεγάλα λεμόνια
+ 1 πορτοκάλι, ακέρωτα
ζάχαρη
Πλένουμε τα λεμόνια και το πορτοκάλι και τα βράζουμε σε αρκετό νερό, περίπου 1 ώρα. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και αφαιρούμε μόνο τα κουκούτσια και τις χοντρές ίνες. Ζυγίζουμε το μείγμα και το βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε για κάθε 500 γραμμ. φρούτου 400 γραμμ. ζάχαρη. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να δέσει. Φυλάμε τη μαρμελάδα σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.
Παγωτό λεμόνι
1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
500 γραμμ. κρέμα γάλακτος
1 μεγάλο λεμόνι, ξύσμα + χυμό
Βάζουμε το ζαχαρούχο στο ψυγείο, τουλάχιστον για 6 ώρες. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ, μέχρι να έχουμε παχιά σαντιγί. Προσθέτουμε σιγά σιγά το παγωμένο ζαχαρούχο και χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα, για να μη χάσει τον όγκο της η σαντιγί. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεταλλικό δοχείο για παγωτό με καπάκι και το βάζουμε στην κατάψυξη. Μετά από μία ώρα, το βγάζουμε και το αφρατεύουμε με μίξερ χειρός. Το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές. Το αφήνουμε να παγώσει τουλάχιστον άλλες 6 ώρες πριν το καταναλώνουμε.
Κρέμα λεμονιού
3 1/2 φλιτζάνια γάλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού κορν φλάουρ
4 κρόκοι αυγών
ξύσμα από 2 λεμόνια
1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
5 κουταλιές βούτυρο
λίγο αλάτι
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε το γάλα, τους κρόκους, το αλάτι και το ξύσμα. Χτυπάμε καλά με σύρμα και ανάβουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να πήξει. Την αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού. Χτυπάμε πάλι με το σύρμα, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Την περνάμε από σουρωτήρι και τη μοιράζουμε σε μπολ. Αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί, 2-3 ώρες, πριν την καταναλώσουμε. Στο ψυγείο διατηρείται φρέσκια 3 μέρες.
Σιροπιασμένο κέικ
3 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι γιαούρτι
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
χυμό + ξύσμα ενός λεμονιού
2 φλιτζάνια αλεύρι
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ|
1 βανίλια
● Για το σιρόπι:
3 φλιτζάνια νερό
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη.
φλούδα ενός λεμονιού
● Για το σερβίρισμα:
ινδοκάρυδο
Βάζουμε στο μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τη βανίλια, το λεμόνι και το ξύσμα και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε κοσκινίζοντας το αλεύρι με το μπέικιν. Ανακατεύουμε με σπάτουλα και μεταφέρουμε το μίγμα σε πυρέξ που έχουμε λαδώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του για 6 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό και σιροπιάζουμε το κέικ μας. Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Τσιζ κέικ λεμονιού
● Για τη βάση:
300 γραμμ. μπισκότα τύπου digestives
200 γραμμ. βούτυρο
70 γραμμ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
● Για την κρέμα:
400 γραμμ. τυρί Φιλαδέλφεια
100 γραμμ. χυμό λεμονιού
100 γραμμ. γάλα
180 γραμμ. ζάχαρη
2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
10 γραμμ. σκόνη ζελατίνη
● Για το σερβίρισμα:
100 γραμμ. κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά ζάχαρη άχνη
φέτες λεμονιού
ξύσμα λεμονιού
Στο μπλέντερ θρυμματίζουμε τα μπισκότα να γίνουν σκόνη και τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ. Θρυμματίζουμε και τα αμύγδαλα και τα προσθέτουμε στο μπισκότο. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στο μπολ μαζί με το ξύσμα λεμονιού. Τα ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα με σούστα. Ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός κουταλιού και τη βάζουμε στο ψυγείο. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα υλικά για την κρέμα, εκτός από τη ζελατίνη. Χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Διαλύουμε τη ζελατίνη σε ποτήρι με 6 κουταλιές χλιαρό νερό. Την αφήνουμε 5 λεπτά να φουσκώσει. Κατόπιν τη ζεσταίνουμε για λίγο σε ένα μπρίκι να γίνει διάφανη. Την προσθέτουμε στο μίγμα της κρέμας και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε την κρέμα λεμονιού στη φόρμα, πάνω από την μπισκοτένια βάση. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο, τουλάχιστον για 4 ώρες ή καλύτερα από την προηγούμενη μέρα. Πριν σερβίρουμε το γλυκό, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη σε σαντιγί. Διακοσμούμε το γλυκό με ροζέτες σαντιγί, φέτες και ξύσμα λεμονιού.
Μπισκότα με γλάσο λεμονιού
320 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλιά κορν φλάουρ
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
170 γραμμ. βούτυρο
120 γραμμ. ζάχαρη
1 αυγό + 1 ασπράδι αυγού
1 βανίλια
1/4 κουταλάκι αλάτι
● Για το γλάσο λεμονιού:
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
Βάζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το µπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε µπολ και τα ανακατεύουμε. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για 3-4 λεπτά να αφρατέψει. Προσθέτουμε το αυγό, το ασπράδι και τη βανίλια και ξαναχτυπάμε για λίγο. Ρίχνουμε τα στέρεα υλικά και χτυπάμε για λίγο να ομογενοποιηθούν. Βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ, την τυλίγουμε με διάφανη µεµβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Τη βγάζουμε από το ψυγείο, την αφήνουμε 10 λεπτά και μετά πλάθουμε στρογγυλά μπισκότα. Τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε ντύσει με χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν. Φτιάχνουμε το γλάσο βάζοντας σε μπολ τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα και τον χυμό. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε, αν χρειαστεί, λίγη ζάχαρη ή χυμό, μέχρι το γλάσο να γίνει παχύρρευστο. Ρίχνουμε με κουτάλι λίγο γλάσο πάνω σε κάθε μπισκότο και το αλείφουμε. Μόλις πήξει το γλάσο, τα σερβίρουμε. Τα αποθηκεύουμε σε μεταλλικό κουτί.
Λικέρ λεμόνι
7 λεμόνια (ακέρωτα)
3 λάιμ (ακέρωτα)
500 γραμμ. ζάχαρη
1/2 λίτρο νερό
χυμό από 1 λεμόνι και 1 λάιμ
1 λίτρο λευκό ρούμι ή βότκα
Πλένουμε τα λεμόνια και τα λάιμ και τα σκουπίζουμε. Με κοφτερό μαχαίρι και πολύ προσεκτικά αφαιρούμε τη φλούδα τους (χωρίς καθόλου από το εσωτερικό άσπρο). Σε μεγάλο βάζο ή μπουκάλι 2 λίτρων, που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε τις φλούδες και το ποτό. Το κλείνουμε και το αφήνουμε σε δροσερό και σκιερό σημείο του σπιτιού, 8-10 μέρες. Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και λάιμ. Ανακατεύουμε και τα βράζουμε 5 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το ρίχνουμε στο ποτό με τις φλούδες. Ξανασφραγίζουμε το βάζο και το αφήνουμε άλλες 3-4 μέρες σε σκιερό σημείο. Μοιράζουμε το ποτό σε μπουκάλια, με τη βοήθεια χωνιού που έχουμε ντύσει με φίλτρο καφέ. Το διατηρούμε στο ψυγείο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας