Μια νέα επαναστατική τεχνολογία στις κολονοσκοπήσεις παρουσιάζει το αμερικανικό περιοδικό Wired. Οπως γράφει ο γαστρεντερολόγος Μάικλ Γουάλας, έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες κολονοσκοπήσεις στα 20 χρόνια της ιατρικής του ζωής.
Νομίζει ότι είναι αρκετά καλός στην αναγνώριση των πολύποδων και άλλων ευρημάτων που μπορεί να εντοπιστούν στο παχύ έντερο και ενδεχομένως να μετατραπούν σε καρκίνους. Αλλά δεν είναι πάντα τέλειος. Μερικές φορές οι πολύποδες είναι επίπεδοι και δυσδιάκριτοι. Αλλες φορές, οι γιατροί απλώς δεν τους εντοπίζουν. «Είμαστε όλοι άνθρωποι και μπορεί να κάνουμε λάθος, να μας ξεφύγει κάτι μετά από πολλές ώρες δουλειάς», λέει ο Γουάλας, ο οποίος εργάζεται στη διάσημη κλινική Mayo των ΗΠΑ.
Οπως επισημαίνει το περιοδικό, «οι κολονοσκοπήσεις, αν και δυσάρεστες, είναι πολύ αποτελεσματικές στην απομάκρυνση των προ-καρκινικών πολύποδων και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αλλά η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ικανότητες του γιατρού που την εκτελεί.
Πρόσφατα η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε ένα νέο εργαλείο που υπόσχεται να βοηθήσει τους γιατρούς να αναγνωρίσουν τα προκαρκινικά ευρήματα στη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης: ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που κατασκεύασε η εταιρεία Medtronic. Οι γιατροί λένε ότι, παράλληλα με άλλες τεχνολογικά καινοτόμες λύσεις, το εργαλείο θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των διαγνώσεων. «Εχουμε πραγματικά την ευκαιρία να εξαλείψουμε εντελώς τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε όποιον υποβληθεί σε έλεγχο», λέει ο Γουάλας
Το σύστημα της Medtronic, που ονομάζεται GI Genius, έχει «δει» το εσωτερικό του εντέρου περισσότερο από κάθε γιατρό. Κι αυτό επειδή η Medtronic και ο συνεργάτης της Cosmo Pharmaceuticals «εκπαίδευσαν» τον αλγόριθμο που χρησιμοποιεί το κολονοσκόπιο στην αναγνώριση πολύποδων, εξετάζοντας περισσότερα από 13 εκατομμύρια βίντεο κολονοσκοπήσεων που διεξήχθησαν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, τα οποία είχε συλλέξει η Cosmo κατά τη διεξαγωγή δοκιμών φαρμάκων.
Για να «διδάξει» την τεχνητή νοημοσύνη για να διακρίνει δυνητικά επικίνδυνα ευρήματα, οι εικόνες χαρακτηρίστηκαν από γαστρεντερολόγους είτε φυσιολογικοί είτε ανθυγιεινοί ιστοί. Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε προοδευτικά σε πιο δύσκολα πεδία, όπως στην αναγνώριση πολυπόδων, ξεκινώντας με κολονοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τέλειες συνθήκες και μπόρεσαν να διακρίνουν πολύποδες πολύ μικρού μεγέθους που ήταν κρυμμένοι σε σκοτεινά σημεία.
Το σύστημα, το οποίο μπορεί να προστεθεί στις συσκευές που ήδη χρησιμοποιούν οι γιατροί για να πραγματοποιήσουν κολονοσκοπήσεις, «βλέπει» μαζί με τον γιατρό το έντερο και επισημαίνει τους πιθανούς πολύποδες μεταφέροντας τις πληροφορίες σε έναν σκληρό δίσκο.
Το GI Genius εγκρίθηκε στην Ευρώπη τον Οκτώβριο του 2019 και είναι το πρώτο AI που εγκρίθηκε και από την FDA για να βοηθήσει στην ανίχνευση των πολύποδων του παχέος εντέρου. «Βρήκε πράγματα που ακόμη κι εμένα μου διέφευγαν», λέει ο Γουάλας, ο οποίος έγραψε την πρώτη μελέτη επικύρωσης του GI Genius. «Ενα εντυπωσιακό σύστημα», όπως λέει.
«Αυτό είναι ένα εργαλείο για να μας βοηθήσει να κάνουμε αυτό που ήδη κάνουμε ακόμη καλύτερα», υποστηρίζει ο διακεκριμένος γαστρεντερολόγος Μαρκ Ποχάπιν. Οπως πάντως διευκρινίζει η έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Τhe Lancet, οι περισσότερες ιατρικές συσκευές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής εκμάθησης που κυκλοφορούν στην αγορά είναι εξαιρετικά αξιόπιστες.
Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι Medtronic παρείχε στην FDA δεδομένα από κλινικές δοκιμές που έκανε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη που δείχνουν ότι το GI Genius είναι ασφαλές και ότι πολύ σπάνια αναγνωρίζει εσφαλμένα έναν επικίνδυνο πολύποδα ως «αθώο».
Ομως, ενώ το GI Genius θα μπορούσε να βοηθήσει στη διασφάλιση ότι οι γιατροί θα είναι εμπεριστατωμένοι από την πρώτη μέχρι την τελευταία κολονοσκόπηση της ημέρας, ο Ποκάχιν υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αλλάξει τα πάντα, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, αντικαθιστώντας την πείρα, τις γνώσεις και την παρατηρητικότητα του γιατρού. «Είναι απλά ένα εργαλείο για να μας βοηθήσει να κάνουμε τη δουλειά μας ακόμη καλύτερα», καταλήγει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας