Ο Τζάκσον Πόλοκ γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 1912 στο Κόντι της Πολιτείας του Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού -καλλιτεχνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε με κέντρο τη μεταπολεμική Νέα Υόρκη στην οποία είχε εγκατασταθεί- είναι ακόμα και σήμερα άμεσα αναγνωρίσιμος και από τους δημοφιλέστερους δημιουργούς σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Εφυγε από τη ζωή στις 11 Αυγούστου του 1956 σε αυτοκινητικό δυστύχημα.
Τα διάσημα έργα του, δημιουργημένα με την τεχνική dripping (στάγδην, με ραντισμό), έφεραν στον καλλιτέχνη καθολική καλλιτεχνική αναγνώριση αλλά και τεράστια εμπορική επιτυχία. Ο Πόλοκ έσταζε με χαοτικό τρόπο την μπογιά στους καμβάδες του τους οποίους τοποθετούσε στο πάτωμα.
Τα έργα με τον ξεχωριστό χαρακτήρα έπαιρναν δομή που παραπέμπει σε ιδιαίτερης μορφής φράκταλ (γεωμετρικά σχήματα που επαναλαμβάνονται) με πολλαπλά διαφορετικά στρώματα χρώματος. Παρότι οι πίνακές του με την ιδιαίτερη τεχνική του δείχνουν φαινομενικά τυχαίοι, ο Πόλοκ επεξεργαζόταν πολύ σχολαστικά τα μοτίβα στα έργα του.
Ενα από τα διασημότερα έργα του είναι το «Number 1, 1949». Σύνθεση μεγάλων διαστάσεων (mural), αποτελεί παράδειγμα της επαναστατικής μεθόδου του με ραντισμό που δείχνει τις ρίζες του στον σουρεαλισμό.
Ο θησαυρός ανήκει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MOCA) του Λος Αντζελες και δωρίστηκε από ιδιώτη το 1989. Εχουν περάσει ήδη 30 χρόνια που το μουσείο έχει την κατοχή του το έργο και τώρα αποφασίστηκε πως έπρεπε να συντηρηθεί και να καθαριστεί. Ομως το πρωτοποριακό μουσείο μάς εκπλήσσει ευχάριστα άλλη μια φορά, καθώς άνοιξε τη διαδικασία αποκατάστασής του στο κοινό.
Ο σχεδόν τριών μέτρων καμβάς, καλυμμένος από διαδοχικές ριπές μπερδεμένων χρωμάτων σε αποχρώσεις του γκρι, του κρεμ, του χρυσού και του μαύρου, αποκαθίσταται σε μια ανοιχτή γκαλερί στην Γκραντ Αβενιου, στην καρδιά και έδρα του μουσείου. Δεν κλείστηκε σε κάποια «αποστειρωμένη», μακριά από αδηφάγα βλέμματα, αίθουσα. Η διαδικασία με το ιδιαίτερο όνομα «Jackson Pollock’s Number 1, 1949: A Conservation Treatment» (Μια θεραπεία συντήρησης) ξεκίνησε στις 4 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.
Ηδη ένας συντηρητής έργων ζωγραφικής, ο Chris Stavroudis, από το φημισμένο Getty Conservation Institute (GCI), εργάζεται επιτόπου καθαρίζοντας σταδιακά την επιφάνεια του πίνακα, αποκαλύπτοντας φωτεινότερα λευκά, πιο λαμπερά μεταλλικά χρώματα και έναν καθαρότερο καμβά, επιτρέποντας τελικά στους θεατές να δουν τη ζωγραφική κατάσταση του έργου πολύ πιο κοντά στο πώς εμφανίστηκε αρχικά όταν δημιουργήθηκε από τον Πόλοκ. Ζωντανεύει χιλιοστό το χιλιοστό, μέρα τη μέρα, μέχρι να λάμψει αποκαλυπτικά.
Σε επιλεγμένες ημερομηνίες, ο συντηρητής εκτελεί τη θεραπεία συντήρησης κατά τη διάρκεια των ανοικτών ωρών του μουσείου, παρουσία του κοινού, απαντώντας μάλιστα στις ερωτήσεις των επισκεπτών σχετικά με τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες συντήρησης των έργων σύγχρονης τέχνης.
Ακόμα τρία έργα του Πόλοκ από τη μόνιμη συλλογή του MOCA, που χρονολογούνται από το 1943 έως το 1951, εκτίθενται στον ίδιο χώρο. Στέκουν δείχνοντας στους επισκέπτες το ταλέντο του δημιουργού στον χειρισμό μιας σειράς διαφορετικών υλικών: από την ακουαρέλα έως το κολάζ.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης φωτογραφίες αλλά και μια βιντεοπροβολή, που εικονίζουν τον καλλιτέχνη κατά την ώρα της εργασίας του. Ουσιαστικά είναι μια εικονική τεκμηρίωση της μεθόδου τού στάγδην για τη βαφή των καμβάδων του Πόλοκ που βρίσκονται στο πάτωμα του στούντιο.
Από κονσέρβες χρώματος και την εκτόξευσή του από τις άκρες των ραβδιών και των πινέλων του, δημιουργούνται όλα αυτά τα αριστουργηματικά και περίπλοκα έργα αυτού του θαυμαστού χαοτικού μαθηματικού μυαλού, που περιμένουν να αποκαλύψουν την πλήρη λάμψη τους προστατευμένα από το πέρασμα του αμείλικτου χρόνου.
Info
«Jackson Pollock’s Number 1, 1949: A Conservation Treatment» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MOCA), Λος Αντζελες.
Μέχρι 3 Σεπτεμβρίου. (https://www.moca.org/exhibition/jackson-pollocks-number-1-1949-a-conservation-treatment)
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας