Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Κορυφαίοι baristas από 14 χώρες θα κληθούν να αποδείξουν με πόση δεξιοτεχνία χειρίζονται το μπρίκι αλλά και πόσο δημιουργικοί μπορούν να γίνουν με την παρασκευή του ελληνικού καφέ

Ο Ελληνας παγκόσμιος πρωταθλητής

Παγκόσμιος πρωταθλητής στον διαγωνισμό δεξιοτεχνίας παρασκευής ελληνικού καφέ σε μπρίκι, που έγινε πέρυσι στο Ρίμινι, αναδείχτηκε ο barista Σταύρος Λαμπρινίδης. Στη συνέχεια, βρήκε συμπαραστάτες το SCAE Ελλάδος και τους διοργανωτές της έκθεσης Horeca, άσκησαν πιέσεις και κατάφεραν η φετινή διοργάνωση να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Ετσι λοιπόν, κορυφαίοι baristas από 14 χώρες θα κληθούν να αποδείξουν με πόση δεξιοτεχνία χειρίζονται το μπρίκι αλλά και πόσο δημιουργικοί μπορούν να γίνουν με την παρασκευή του ελληνικού καφέ.

Τι είναι το Ibrik;

«Πρόκειται για έναν διαγωνισμό όπου οι συμμετέχοντες, πέρα από τη δεξιοτεχνία με την οποία χειρίζονται το μπρίκι, θα πρέπει να αποδείξουν και πόσο δημιουργικά μπορούν να αξιοποιήσουν τον ελληνικό καφέ, εμπλουτίζοντας τη γεύση του με αιθέρια έλαια, μπαχαρικά ή αποστάγματα», θα σημειώσει ο αντιπρόεδρος της Forum, διοργανώτριας της Horeca, Θανάσης Γιαλούρης.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η διεθνής κοινότητα του καφέ έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε ποικιλίες ανώτερης ποιότητας που καλλιεργούνται σε μικρές φάρμες στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία κάτω από τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές που θέτει το κίνημα των speciality coffees. Καφέδες της συγκεκριμένης ποιοτικής κατηγορίας προσφέρονται πλέον σε ολοένα περισσότερα καφέ ανά την Ελλάδα. Μία τόσο εκλεκτή πρώτη ύλη απαιτεί, βέβαια, ειδικό χειρισμό από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες, οι οποίοι αναλαμβάνουν την παρασκευή των ροφημάτων. Οι baristas, οι επαγγελματίες που φτιάχνουν τον καφέ, διαθέτουν πλέον τόσο υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης που δικαιολογεί τη διοργάνωση -σε ετήσια βάση- εθνικών αλλά και παγκόσμιων πρωταθλημάτων παρασκευής espresso και άλλων ροφημάτων με βάση τον καφέ.

Ενας από τους διαγωνισμούς αυτούς είναι αφιερωμένος στο μπρίκι και στους δεξιοτέχνες του. Μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην περσινή διοργάνωση στο Ρίμινι, η Ελλάδα ανέλαβε να διοργανώσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015 στην Αθήνα. Και κάπως έτσι, ο πρόεδρος του SCAE, ο Ιταλός Cosimo Libardo, παραδέχτηκε ότι η φιλοξενία του διαγωνισμού σε μια χώρα συνυφασμένη με την κουλτούρα του ελληνικού καφέ δεν μπορεί παρά να αναβαθμίσει τον θεσμό και να τονώσει το ενδιαφέρον των baristas ανά την υφήλιο.

Αυξημένη συμμετοχή

«Φέτος, οι συμμετοχές στον διαγωνισμό δεν θα είναι απλώς διπλάσιες από τις περσινές αλλά περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά! Εξίσου αυξημένο αναμένεται το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του καφέ που θα επισκεφθούν τη 10η Horeca και θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ιδιαίτερο τελετουργικό παρασκευής και σερβιρίσματος του καφέ και κυρίως να βιώσουν τη μοναδική ατμόσφαιρα ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος», σημειώνει στις «Νησίδες» και την «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Θ. Γιαλούρης. «Επιπλέον, θα μπορέσουν από τις 6 ώς και τις 9 Φεβρουαρίου να συναντήσουν συγκεντρωμένες σε έναν χώρο τις μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας καφέ στην Ελλάδα, αλλά και πεντακόσιες άλλες προμηθεύτριες επιχειρήσεις κάθε είδους».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Ελληνας παγκόσμιος πρωταθλητής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας