Δέος, μαγεία, πρόκληση, ενδοσκόπηση, εξερεύνηση, πίστη, οράματα και ρεαλισμός. Υπάρχουν δημιουργοί στην ιστορία της τέχνης που έχουν στιγματίσει ανεξίτηλα τους χρόνους και τους ανθρώπους του κόσμου μας με το έργο αλλά και με την παρουσία τους. Εμπνευσμένοι καλλιτέχνες, ανθρωπιστές, αγωνιστές, πρωτοπόροι με ό,τι ασχολούνται, δίνουν με τις δημιουργίες τους διαρκή επιρροή στις μελλοντικές γενιές.
Δύο τέτοιοι θρύλοι της τέχνης συναντιούνται με δύο έργα τους στον πέμπτο όροφο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη (ΜοΜΑ).
Το κοινό υποκύπτει στη γοητεία του πολυπράγμονος Ιταλού ουμανιστή της Αναγέννησης Λεονάρντο ντα Βίντσι και του πρωτοπόρου Αφροαμερικανού κοινωνικού αγωνιστή των αρχών του 20ού αιώνα Charles White (1918-1979).
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς του μουσείου Artist's Choice -ξεκίνησε το 1989- όπου ένας σύγχρονος καλλιτέχνης επιλέγεται και οργανώνει μια εγκατάσταση που προέρχεται από τη συλλογή του μουσείου.
Φέτος ήταν η χρονιά του David Hammons. Ανήσυχος Αμερικανός καλλιτέχνης, γεννημένος το 1943 στο Σπρίνγκφιλντ του Ιλινόις, έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τα έργα του στη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες κατά τη διάρκεια του 1970 και του 1980 με θεματολογία, μέχρι και σήμερα, τα πολιτικά δικαιώματα και τα κινήματα των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.
Η επιλογή του ξαφνιάζει και συναρπάζει. Η έκθεση άνοιξε στις 7 Οκτωβρίου, ονομάζεται «Charles White - Leonardo da Vinci. Curated by David Hammons» και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2018 ξεδιπλώνοντας το πάθος των δύο πρωτοπόρων για τη ζωγραφική αλλά και την τεχνοτροπία σε διαφορετικά υλικά που όμως μπορεί να τους ενώνει.
Κρεμασμένα σε δύο αντικριστούς μπλε τοίχους στην εντυπωσιακή εγκατάσταση, συναντάμε αφενός το θρυλικό μνημειώδες έργο του Charles White «Black Pope» φτιαγμένο το 1973 από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου -παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό μετά την απόκτησή του το 2013- και αφετέρου το εντυπωσιακό σχέδιο, του αναγεννησιακού Λεονάρντο ντα Βίντσι «The drapery of a kneeling figure» (Πτυχές σε ύφασμα μιας γονατιστής φιγούρας), δημιουργημένο περίπου ανάμεσα στα 1491-94, -δανεισμένο από την Αυτής Μεγαλειότητα βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ από τη Βρετανική Βασιλική Συλλογή.
Δημιουργημένα με διαφορά πάνω από 450 χρόνια τα δύο έργα μοιράζονται και αποκαλύπτουν εκπληκτικές μεταξύ τους συνδέσεις καθώς και την αφοσίωση των δύο καλλιτεχνών στο εξειδικευμένο σχέδιο και την καλλιτεχνική ευαισθησία και δύναμη στη ζωγραφική τους. Η ομορφιά και η ανθρωπιά περνούν από το έργο τους σαν μοναδική κληρονομιά προς το κοινό και τους ύστερους δημιουργούς.
Ο Charles White δίδαξε σχεδίαση στο Λος Αντζελες από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 μέχρι το τέλος της ζωής του και εκπαίδευσε μια γενιά μαθητών. Μεταξύ αυτών είναι ο David Hammons, που μελετά επισταμένως την καριέρα του δασκάλου του.
Μας αποκαλύπτει, λοιπόν, πως έχουν ακόμη κάτι κοινό οι δύο δημιουργοί. Γεννήθηκαν και οι δύο στις αρχές Απρίλη, βέβαια με μια διαφορά 427 χρόνων.
Με αυτό το σκεπτικό, ο Hammons ανέθεσε στον βεδικό αστρολόγο (είναι η ινδική αστρολογία) Chakrapani Ullal να διαβάσει τους γενέθλιους χάρτες των καλλιτεχνών!
Ετσι, στον τρίτο τοίχο χρωματισμένο με ένα απαλό μπλε του χαρτιού, παρουσιάζονται περίτεχνα και εντυπωσιακά τα αστρολογικά διαγράμματα των δύο καλλιτεχνών που στρέφουν την προσοχή των επισκεπτών του μουσείου στον γαλαξία αλλά και μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους στη μεταφυσική διάσταση της σύγκλισής τους και των κοινών στοιχείων τους.
Αυτή η έκθεση προηγείται μιας μεγάλης έρευνας της καριέρας και της επιρροής του White. Με τίτλο «Charles White: A Retrospective» η αναδρομική του έργου του θα παρουσιαστεί από τις 10 Ιουνίου 2018 πρώτα στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε MoMA και LACMA, συγκεντρώνοντας μια συλλογή από τα σημαντικότερα έργα του που προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
«Charles White - Leonardo da Vinci. Curated by David Hammons», Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜοΜΑ), Νέα Υόρκη. Μέχρι 1 Ιανουαρίου 2018.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας