Εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων και πολιτικής αναταραχής, η Βενεζουέλα βαδίζει προς τη σύγκληση μιας νέας συντακτικής συνέλευσης η οποία θα καταρτίσει νέο Σύνταγμα για τη χώρα. Λίγο νωρίτερα, παράλληλα, είχε ανακοινωθεί και η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέων δημάρχων και κυβερνητών. Θα γίνουν στις 10 Δεκεμβρίου του 2017, δηλαδή έναν χρόνο αργότερα από τότε που ήταν κανονικά προγραμματισμένες να γίνουν.
Πριν από τρεις μέρες, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του που φορούσαν κόκκινες μπλούζες και καπέλα, ξεκίνησε επίσημα τη διαδικασία για τη σύγκληση συντακτικής συνέλευσης η οποία θα κληθεί να καταρτίσει το νέο Σύνταγμα που θα αντικαταστήσει εκείνο του 1999.
Η κίνηση αυτή έρχεται ύστερα από ενάμιση μήνα βίαιων διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα οι οποίες ξεκίνησαν όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε στις 29 Μαρτίου να αφαιρέσει από τη Βουλή (όπου έχει την πλειοψηφία η αντιπολίτευση) τις αρμοδιότητές της, μια απόφαση που λίγο μετά αναθεώρησε.
Φαίνεται αμφίβολο ωστόσο το αν η αναθεώρηση του Συντάγματος θα ηρεμήσει τα πνεύματα. Η αντιπολίτευση το καταγγέλλει ως «συνέχεια του πραξικοπήματος» του προέδρου κι επιμένει στη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών.
Aλλά, η κυβέρνηση Μαδούρο αρχίζει να δέχεται και εξ οικείων βέλη για τις τελευταίες κινήσεις της, καθώς και για το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί στα βίαια επεισόδια του τελευταίου διαστήματος.
Προχθές, η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Λουίσα Ορτέγα, απέδωσε στην εθνοφρουρά τον θάνατο του 20χρονου διαδηλωτή Χουάν Περναλέτε, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από ρίψη δακρυγόνου τον περασμένο μήνα στο κρατίδιο Αλταμίρα. Η δήλωσή της αντικρούει την επίσημη κυβερνητική εκδοχή σύμφωνα με την οποία ο νεαρός δολοφονήθηκε από άγνωστους κουκουλοφόρους.
Η εισαγγελέας είπε ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 55 και οι τραυματίες σε περίπου 1.000 από τα τέλη Μαρτίου, όταν ξέσπασε το νέο κύμα βίαιων διαδηλώσεων στη χώρα.
Δήλωσε ότι τα σώματα ασφαλείας (αστυνομία και εθνοφρουρά) ευθύνονται για τους περίπου μισούς τραυματισμούς -τους οποίους τα κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν σχεδόν κατά κανόνα στην αντιπολίτευση- και ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών σχετικά με την κράτηση από στρατιωτικά δικαστήρια ατόμων που συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Η Ορτέγα επίσης άσκησε κριτική στο σχέδιο του Μαδούρο για νέα συντακτική συνέλευση λέγοντας ότι παραβιάζει το Σύνταγμα του 1999 που θεσπίστηκε επί Ούγο Τσάβες. Επίσης, τον περασμένο Μάρτιο είχε δηλώσει ανοιχτά ότι η επίμαχη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αποτελούσε ξεκάθαρη παραβίαση του νόμου.
Εντύπωση, αλλά και προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκαλεί η στροφή της γενικής εισαγγελέως η οποία μέχρι πρότινος υποστήριζε την κυβέρνηση. Και αυτή δεν είναι η μόνη που ασκεί κριτική.
Ο δικαστής Ντανίλο Μοχίκα, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο θεωρείται από την αντιπολίτευση το «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης, τάχθηκε επίσης κατά της πρωτοβουλίας για νέα συντακτική συνέλευση λέγοντας ότι δεν είναι αυτή η αρμόζουσα απάντηση ύστερα από ενάμιση μήνα βίαιων διαδηλώσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας