Με φουρτούνες ξεκινά η μεταπασχαλινή εβδομάδα για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η κόντρα του με τα Πανεπιστήμια ανεβαίνει επίπεδο. Την αρχή έκανε το Χάρβαρντ, το οποίο τη Δευτέρα κατέθεσε μήνυση κατά του Αμερικανού προέδρου εξαιτίας του παγώματος των κρατικών επιδοτήσεων που ελάμβανε και των απειλών κατά της ανεξαρτησίας του. Στη συνέχεια, χθες, περισσότεροι από 180 πρόεδροι πανεπιστημίων, κολεγίων και άλλων ανώτερων και ανώτατων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων συνυπέγραψαν δημόσια επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία επικρίνουν «την πρωτοφανή κυβερνητική υπέρβαση και την πολιτική παρέμβαση που πλέον θέτουν σε κίνδυνο την αμερικανική ανώτερη εκπαίδευση».
«Είμαστε ανοιχτοί στις εποικοδομητικές μεταρρυθμίσεις και δεν είμαστε αντίθετοι στη νόμιμη κυβερνητική εποπτεία. Ωστόσο πρέπει να αντιταχθούμε στην υπερβολική κυβερνητική παρέμβαση στις ζωές αυτών που μαθαίνουν, ζουν και εργάζονται στις πανεπιστημιουπόλεις μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή την οποία συνυπογράφουν πρόεδροι από μεγάλα δημόσια πολιτειακά πανεπιστήμια, ακαδημίες καλών τεχνών, μέχρι πρυτάνεις της «αφρόκρεμας» της αμερικανικής ανώτατης εκπαίδευσης, όπως του Πρίνστον, του Μπράουν και, φυσικά, του Χάρβαρντ. Επισημαίνουν ότι μιλούν «με μια φωνή» και απευθύνουν έκκληση για μια «εποικοδομητική προσέγγιση» με την κυβέρνηση. Ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Τραμπ ότι το Χάρβαρντ δεν είναι μόνο του και ότι αν κλιμακώσει την επίθεση θα βρει πολλούς άλλους απέναντί του.
Εχει κλείσει πια ένας μήνας από τότε που ο Τραμπ έστειλε επιστολή σε δεκάδες πανεπιστήμια απαιτώντας από αυτά να εντείνουν τις ενέργειές τους για την εξάλειψη του αντισημιτισμού, ειδεμή κινδυνεύουν να χάσουν την κρατική επιχορήγηση. Κάποια πανεπιστήμια «συμμορφώθηκαν».
Πιο χαρακτηριστική περίπτωση το Κολούμπια που πέρυσι αποτέλεσε ένα από τα βασικά επίκεντρα των φοιτητικών διαδηλώσεων κατά της γενοκτονίας στη Γάζα και τώρα άρχισε να υλοποιεί αρκετές από τις κυβερνητικές απαιτήσεις. Αλλα όμως αντιστάθηκαν, πρωτοστατούντος του Χάρβαρντ, η περίπτωση του οποίου ξεχωρίζει λόγω της περιώνυμης θέσης που κατέχει στον πανεπιστημιακό χώρο. Η απάντηση του Τραμπ ήταν να διακόψει την κρατική επιχορήγηση ύψους 2,2 δισ. δολαρίων προς το Χάρβαρντ και να το απειλήσει με κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που το διέπει.
«Καμία κυβέρνηση –ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία– δεν θα πρέπει να υπαγορεύει σε ιδιωτικά πανεπιστήμια τι να διδάξουν, ποιους μπορούν να δεχτούν και να προσλάβουν και ποια πεδία σπουδών και ερευνών μπορούν να ακολουθήσουν», είχε γράψει τότε στην απαντητική επιστολή του ο πρύτανης του Χάρβαρντ, Αλαν Γκάρμπερ. Στη δε μήνυση που υπέβαλε τη Δευτέρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί «να ελέγξει τον τρόπο λήψης αποφάσεων στο Χάρβαρντ».
Κι εδώ ακριβώς, όπως πιστεύουν πολλοί αναλυτές και άνθρωποι από τον ακαδημαϊκό χώρο, βρίσκεται η ουσία της επίθεσης που έχει εξαπολύσει ο Τραμπ: στην πρόθεση ενός συγκεντρωτικού και απολυταρχικού προέδρου να θέσει τα πάντα υπό τον έλεγχό του. Ανάμεσα σε αυτά και τη γνώση και τη σκέψη που παράγουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια, κυρίως τα –κατά τον ίδιο– «αριστερά».
«Πολλά έχουν γραφτεί για αυτή την καταιγιστική στρατηγική που χρησιμοποιείται στις τωρινές επιθέσεις κατά της ανώτατης εκπαίδευσης», λέει στο ρεπορτάζ της Guardian η Λιν Πασκουερέλα, πρόεδρος της Αμερικανικής Ενωσης Κολεγίων και Πανεπιστημίων (AAC&U). «Πρόκειται για μια στρατηγική σχεδιασμένη έτσι ώστε να φορτώσει τις διοικήσεις των πανεπιστημίων με ένα διαρκές μπαράζ από ντιρεκτίβες, εκτελεστικά διατάγματα και πολιτικές εξαγγελίες, πράγμα που καθιστά αδύνατο το να ανταποκριθεί κανείς σε όλα ταυτόχρονα».
Δημοσκοπικό καμπανάκι
Ισως όμως αυτή η καταιγιστική επίθεση να γυρίζει ήδη μπούμερανγκ για τον «οδοστρωτήρα» Τραμπ. Νέα δημοσκόπηση από το Reuters/Ipsos που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δείχνει μικρή κάμψη της δημοτικότητάς του. Το 42% των ερωτηθέντων εγκρίνει τις επιδόσεις του στην κυβέρνηση. Κάτω από το 43% σε ανάλογη έρευνα πριν από τρεις εβδομάδες κι ακόμα πιο κάτω από το 47% τον Ιανουάριο, λίγο μετά την ορκωμοσία του.
Το 83% θεωρεί πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να υπακούει σε αποφάσεις των δικαστηρίων, ακόμη κι αν δεν τον βρίσκουν σύμφωνο. Το 59% –και περίπου το ένα τρίτο εξ όσων δήλωσαν ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών– θεωρεί πως η Αμερική χάνει την αξιοπιστία της σε παγκόσμια κλίμακα. Σε ό,τι μάλιστα αφορά τα πανεπιστήμια, το 57% –και πάλι το ένα τρίτο όσων δηλώνουν Ρεπουμπλικανοί– διαφωνεί με τη θέση πως «είναι εντάξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ να ακυρώνει χρηματοδοτήσεις σε πανεπιστήμια αν διαφωνεί με τον τρόπο διοίκησής τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας