Μία από την πιο σκληρή νομοθεσία για το άσυλο στην Ευρώπη υπερψήφισε το αυστριακό κοινοβούλιο, λίγες ημέρες μετά την επιτυχία της ακροδεξιάς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα.
Το εν λόγω αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο «πέρασε» από τη Βουλή με 98 ψήφους υπέρ (έναντι 67 κατά) και ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από δυνάμεις της αντιπολίτευσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου επιτρέπει στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη χώρα, στην περίπτωση που αυξηθεί ξαφνικά ο αριθμός των μεταναστών, καθώς και να απορρίψει τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου απευθείας από τα... σύνορα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές ή χώρες, όπως η Συρία.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σόμποτκα, επιχείρησε να δικαιολογήσει το σκληρό νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή για όσο διάστημα «μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδυνατούν να κάνουν το καθήκον τους» προκειμένου να σταματήσει η εισροή προσφύγων:
Εμείς δεν μπορούμε να επωμιστούμε το βάρος όλου του κόσμου.
Υπενθυμίζεται ότι η Αυστρία έλαβε περίπου 90.000 αιτήματα ασύλου το 2015. Σήμερα, μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, οι αφίξεις μεταναστών στην Αυστρία έχουν μειωθεί σε 150 την ημέρα -σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών- ενώ από την αρχή του έτους, έχει δεχθεί περίπου 18.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου.
Ετοιμάζεται για φράχτη στα ιταλικά σύνορα
Την ίδια στιγμή, η Αυστρία -επικαλούμενη τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης της ροής μεταναστών μέσω της ιταλικής επικράτειας- δήλωσε σήμερα ξεκάθαρα, ότι πρόκειται να επιβάλει εκ νέου ελέγχους στα σύνορα με την Ιταλία στα τέλη του Μαΐου. Όπως ανακοινώθηκε, ήδη έχει ξεκινήσει προετοιμασίες για το χτίσιμο ενός φράκτη μήκους 400ων μέτρων στο πέρασμα του Μπρένερ (από τους σημαντικότερους άξονες μετακίνησης από νότο προς βορρά και αντιστρόφως διαμέσου των Άλπεων), στη σύνορά της με την Ιταλία. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το εάν θα ανεγερθεί τελικά ο φράχτης εξαρτάται από τη «συνεργασία» με τις ιταλικές αρχές.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ιταλίας στο ζήτημα: ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Presse που δημοσιεύθηκε σήμερα, κατήγγειλε το αυστριακό σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το παράνομο βάσει του κοινοτικού δικαίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας