Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
brics-synodos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ραντεβού με την Ιστορία στο Καζάν

Σήμερα ξεκινούν οι εργασίες στη σημαντικότερη έως τώρα σύνοδο κορυφής των BRICS+ που, όπως ξεκαθάρισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν είναι μια αντιδυτική αλλά μια μη δυτική συμμαχία! ● Φήμες για συμμετοχή Μπαχρέιν και Κατάρ, υποψήφιοι Πακιστάν, Τουρκία, Μαλαισία, Αζερμπαϊτζάν.

Στο Καζάν, τη ραγδαία αναπτυσσόμενη ρωσική πόλη που βρίσκεται στη συμβολή του Βόλγα και του Καζάνκα, στη γεωγραφική αλλά και συμβολική «καρδιά» της Ευρασίας, στρέφεται ήδη η παγκόσμια προσοχή, καθώς δεκάδες ξένοι ηγέτες και χιλιάδες ακόμη αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι προσγειώνονται στην πρωτεύουσα του ρωσικού Ταταρστάν για την ιστορική σύνοδο κορυφής των BRICS+, που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει ώς την Πέμπτη 24 του μήνα.

Μια σύνοδος που βέβαια αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς συμπίπτει με την καθυστερημένη συνειδητοποίηση –ή σωστότερα την αποδοχή– της κατά κράτος ήττας της Ουκρανίας από τους σπόνσορές της στη συλλογική Δύση, αλλά και τη συνολικότερη, ταχύτερη του αναμενομένου κατάρρευση του κύρους της αμερικανικής παγκόσμιας ηγεμονίας, ιδίως σε περιοχές-κλειδιά του πλανήτη όπως η Μέση Ανατολή. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώτος κορυφαίος αξιωματούχος που συναντήθηκε χθες στη Ρωσία με τον... «διεθνώς απομονωμένο» οικοδεσπότη Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Αν μάλιστα επαληθευτούν τα σενάρια για πρόσκληση στην BRICS+ (πιθανότατα με τη νέα ιδιότητα του «εταίρου») του Μπαχρέιν και του Κατάρ, και τις πολύ δυνατές υποψηφιότητες του Πακιστάν, της Τουρκίας, της Μαλαισίας και του Αζερμπαϊτζάν, με δεδομένη την πλήρη ένταξη του Ιράν και της Αιγύπτου, θα γίνει φανερό ακόμα και στους πιο δύσπιστους παρατηρητές πως το μεγαλύτερο μέρος του αραβικού και ισλαμικού κόσμου επιλέγει πλέον να συσφίξει τους δεσμούς του με το ρωσο-κινεζικό στρατόπεδο και τον «Παγκόσμιο Νότο» και συνάμα να απομακρυνθεί όσο πιο γρήγορα μπορεί από την «τοξική» αμερικανική και ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική επιρροή. Κακά τα ψέματα, η μισή ανθρωπότητα εκπροσωπείται ήδη στην Ομάδα BRICS,και η... άλλη μισή σχεδόν –άλλα τριάντα κράτη– περιμένει στην πόρτα για να μπει στο νέο σχήμα!

Μακρύς δρόμος

Φυσικά τίποτε απ' όλα αυτά –ούτε η περιβόητη αποδολαριοποίηση μέσα από το νέο υπό κατασκευή νόμισμα αναφοράς ούτε το πολυαναμενόμενο εναλλακτικό διακρατικό/διατραπεζικό σύστημα πληρωμών «BRICS Clear», οι βασικές λεπτομέρειες του οποίου θα παρουσιαστούν στο Καζάν– δεν θα γίνει μέσα στο επόμενο τριήμερο. Ούτε η μαζική διεύρυνση με την... «μπάτε σκύλοι αλέστε πρόσκληση νέων μελών» φαίνεται πως είναι στην ατζέντα των Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, που χωρίς αμφιβολία είναι οι δύο ισχυρότεροι ηγέτες στη συμμαχία.

Αλλωστε είδαμε τις τελευταίες μέρες τον Ρώσο πρόεδρο να ξεκαθαρίζει πως η BRICS+ δεν είναι μια αντιδυτική συμμαχία, αλλά απλά μια... μη δυτική συμμαχία! Μια συμμαχία δηλαδή που δεν στρέφεται σώνει και καλά κατά της Δύσης, αλλά επιθυμεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο δικαίου πολυ-πολικού κόσμου τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο: για παράδειγμα, ο Πούτιν ζήτησε προχθές την είσοδο της Ινδίας, της Βραζιλίας αλλά και κάποιων αδιευκρίνιστων «εκπροσώπων της αφρικανικής ηπείρου» ως μόνιμων μελών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας πως η σημερινή σύνθεση του οργάνου δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ισορροπίες.

Και βέβαια τόνισε πως η μόνη λύση στη μεσανατολική τραγωδία είναι η άμεση ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με πλήρη δικαιώματα, θέση που αναμένεται να υποστηριχτεί από το σύνολο των παρισταμένων στο Καζάν.

Καλά όλα αυτά – αλλά τι γίνεται με τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», δηλαδή τον συνεχιζόμενο πολύνεκρο πόλεμο στην Ουκρανία; Ο Πούτιν ξεκαθάρισε στη μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στους ξένους δημοσιογράφους ότι δεν διαπραγματεύεται κάποια ειρηνευτική συνθήκη με το Κίεβο, ιδίως μετά την εισβολή στο Κουρσκ, ενώ και χθες ο Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τις φιλικές προς τη Ρωσία χώρες να μην υποστηρίξουν το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι, το οποίο χαρακτήρισε «τελεσίγραφο χωρίς καμιά βάση».

Και όλα δείχνουν πως το Ουκρανικό θα συζητηθεί, φυσικά, στη σύνοδο κορυφής, αλλά δεν θα υπάρξει καμιά σημαντική εξέλιξη, καθώς η ρωσική πλευρά θεωρεί ότι δεν έχουν κανένα λόγο να «σώσουν» τον Ζελένσκι και τις καταρρέουσες ένοπλες δυνάμεις του με μια πρόωρη κατάπαυση του πυρός, ιδίως αν αυτή δεν συνοδεύεται με πλήρη αναγνώριση των τετελεσμένων στο έδαφος.

Η ρωσική αδιαλλαξία μοιάζει να ενισχύεται τόσο από τη συνεχή προέλαση των δυνάμεών της στα μέτωπα του Ντονμπάς και της Ζαπορόζιε, αλλά και στον συρρικνούμενο θύλακα του Κουρσκ, όσο και από το «μπαράζ» εξαιρετικά απαισιόδοξων για το Κίεβο δημοσιευμάτων στον δυτικό και ιδιαίτερα τον αμερικανικό Τύπο. Για παράδειγμα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ και φανατικός υποστηρικτής της Ουκρανίας Λόιντ Οστιν επισκέφτηκε χθες εκτάκτως το Κίεβο για να ανεβάσει, υποτίθεται, το πεσμένο ηθικό της κυβέρνησης Ζελένσκι, αλλά η Wall Street Journal τον... κάρφωσε, γράφοντας ότι αφ' ενός δεν θα ανακοινώσει κανένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, όπως ήλπιζαν οι Ουκρανοί, και αφ' ετέρου πως μεταφέρει νέα άρνηση της απερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν για χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας!

Ξεγραμμένη

Ακόμη χειρότερο για τους Ουκρανούς είναι όμως το τελευταίο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, που τονίζει πως η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της δεν βλέπουν πια «καμιά πιθανότητα ουκρανικής επικράτησης» στον πόλεμο και ως εκ τούτου δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν την «τυφλή» υποστήριξη του Κιέβου, αλλά επιθυμούν το συντομότερο δυνατόν ένα «πάγωμα» της σύρραξης, που θα μπορεί να παρουσιαστεί ως επικοινωνιακή «ισοπαλία» ή ακόμη και νίκη! «Ακόμη και αν η Κάμαλα Χάρις γίνει πρόεδρος, είναι πιθανό να επιδιώξει μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς η Ουάσινγκτον δεν βλέπει σενάριο για νίκη της Ουκρανίας, παρά την αμερικανική υποστήριξη 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων», αναφέρει το Bloomberg.

Και τη... χαριστική βολή στο ουκρανικό ηθικό ήρθαν να δώσουν οι New York Times, που κάνουν λόγο για «αυξανόμενο κίνδυνο κατάρρευσης» των Ουκρανών στα μέτωπα λόγω των τεράστιων απωλειών και των ελλείψεων σε εκπαιδευμένους άντρες, αλλά και της μεγάλης αύξησης στον αριθμό των λιποταξιών, που διπλασιάστηκαν, λέει, μέσα σε έναν χρόνο ξεπερνώντας τους 50.000! Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει μάλιστα τις φήμες για ένα μεγάλο κύμα λιποταξίας σε τμήματα του ουκρανικού στρατού που στάλθηκαν στη «ζώνη θανάτου» του Κουρσκ, αλλά και τις πληροφορίες για αντίστοιχη μαζική εγκατάλειψη θέσεων στην οχυρή πόλη Ουγκλεντάρ, που έπεσε πρόσφατα στα χέρια των Ρώσων...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ραντεβού με την Ιστορία στο Καζάν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας