Την ώρα που οι δύο εμπόλεμες πλευρές συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος παραβίασε πρώτος την 30ωρη πασχαλινή εκεχειρία στα μέτωπα της Ουκρανίας, όλα δείχνουν ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι κρίσιμης σημασίας για τη συνέχιση ή τον τερματισμό της σύρραξης: κι αυτό γιατί σήμερα συναντιούνται στο Λονδίνο οι τρεις βασικοί εναπομείναντες «σπόνσορες» της πολεμικής προσπάθειας του Κιέβου, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η οικοδέσποινα Βρετανία, ενώ αμέσως μετά έχει προγραμματιστεί ο τρίτος και πιθανότατα καθοριστικότερος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έριξε χθες λάδι στη φωτιά των φημών, τονίζοντας ότι αναμένει «ουσιαστική πρόοδο μέσα στην εβδομάδα» στην κατεύθυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και -το κυριότερο- αποφεύγοντας να απαντήσει σε ευθεία ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η Ουκρανία θα αναγνωρίσει επιτέλους την Κριμαία ως ρωσική κτήση: «Θα σας πω σε 3 μέρες, θα δούμε πώς θα πάει» ήταν η σιβυλλική απάντηση του Αμερικανού προέδρου μόνο λίγες ώρες μετά το «καμπανάκι» του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις εάν δεν υπάρξει άμεση πρόοδος στις «βαλτωμένες» συνομιλίες.
Κι όλα αυτά ενώ εντείνονται οι διαρροές στον αμερικανικό Τύπο πως ο Τραμπ έχει βαρεθεί να παίζει παιχνίδια με τον Ζελένσκι τόσο στο κρίσιμο ζήτημα της αναγνώρισης των χαμένων ουκρανικών επαρχιών όσο και σε ό,τι αφορά τη «λεόντειο σύμβαση» για την αρπαγή από τις ΗΠΑ του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας και γι’ αυτό σκοπεύει να αυξήσει κατακόρυφα την πίεση για μεγάλες υποχωρήσεις από πλευράς του Κιέβου. Τι αναμένεται λοιπόν να γίνει στο Λονδίνο; Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της New York Post, του αγαπημένου ταμπλόιντ των απανταχού τραμπικών, ο Ζελένσκι είναι πλέον έτοιμος (;) να αποδεχτεί την απώλεια της Κριμαίας και των τεσσάρων επαρχιών της «Νοβαροσίγια» -πάνω από το 20% των προπολεμικών εδαφών του- αρκεί η αναγνώριση αυτή να γίνει de facto και όχι de jure, δηλαδή να μην αποκτήσει επίσημη νομιμοποίηση (και) στα χαρτιά.
Η... κίτρινη Post, που ως γνωστόν ανήκει στον ιδιοκτήτη του Fox News, Ρούπερτ Μέρντοχ, δεν μένει εκεί: τονίζει, επικαλούμενη ανώνυμο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι οι εκπρόσωποι του Κιέβου είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για τον πολιτικό αντίκτυπο που θα έχει μια τέτοια δραματική «παραχώρηση» των «εδαφών», όπως αποκαλούν συλλήβδην τις τέσσερις εξ ολοκλήρου (Λουγκάνσκ) ή εν μέρει (Ντονέτσκ, Ζαπορόζιε και Χερσώνα) κατακτημένες (και κατά μεγάλη πλειοψηφία ρωσόφωνες) περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, που εντάχθηκαν και επίσημα στη ρωσική επικράτεια μετά από δημοψηφίσματα.
Το «αντάλλαγμα»
Προσθέτει μάλιστα ότι το «σχέδιο Τραμπ», όπως το αποκαλεί, μπορεί τελικά να περιλαμβάνει ως «χρύσωμα του χαπιού» και την πιθανότητα ανάπτυξης ευρωπαϊκών (αλλά όχι αμερικανικών) δυνάμεων στην Ουκρανία για την τήρηση της μελλοντικής εκεχειρίας: ωστόσο συμπληρώνει με νόημα πως η Μόσχα δεν έχει δεχτεί ώς τώρα κάτι τέτοιο (για την ακρίβεια, όπως καλά γνωρίζουμε, το απορρίπτει ασυζητητί) και ότι συζητείται επίσης το σενάριο για ανάπτυξη στην πρώτη γραμμή του μετώπου μιας χωριστής ειρηνευτικής δύναμης με τη συμμετοχή Ρωσίας, Ουκρανίας και μιας τρίτης χώρας, που δεν θα είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, προκειμένου να παρακολουθεί την τήρηση της εκεχειρίας.
Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν με χωριστά (και κάπως πιο «μαζεμένα») δημοσιεύματα και οι πιο αξιόπιστες αμερικανικές εφημερίδες όπως η Wall Street Journal και η Washington Post, που κάνουν λόγο για «ντε γιούρε» αναγνώριση της Κριμαίας και «ντε φάκτο» των τεσσάρων άλλων «ομπλάστ», ενώ η Post προσθέτει ότι το Κίεβο πιέζεται να δεσμευτεί πως δεν θα επιδιώξει πλέον να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Και οι τρεις εφημερίδες πάντως συμφωνούν πως οι ΗΠΑ έχουν απαιτήσει από τον Ζελένσκι να απαντήσει στο άτυπο «τελεσίγραφο» στη μίνι σύνοδο του Λονδίνου και ότι αν η Ουκρανία αποδεχτεί το σχέδιο, τότε οι προτάσεις θα παρουσιαστούν στη Μόσχα από τον απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ. Να πούμε εδώ ότι η Wall Street Journal (και μόνο αυτή) αναφέρει ότι μέσα στο «σχέδιο Τραμπ» είναι και η ιδέα να κηρυχθεί ως «ουδέτερη ζώνη» ο υπό ρωσικό έλεγχο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορόζιε, με προοπτική να περάσει υπό αμερικανικό έλεγχο (!), και ότι το σχέδιο ναι μεν δεν περιέχει καμία αναφορά σε «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία, όπως ζητάει το Κίεβο, αλλά ταυτόχρονα δεν προβλέπει κανέναν περιορισμό στη σύνθεση και τα όπλα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, όπως απαιτούν οι Ρώσοι.
Η στάση Πούτιν
Πάντως ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χθες στην «Ιζβέστια» ότι το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του ειρηνευτικού σχεδίου του Τραμπ για την Ουκρανία, αλλά και ότι «ακόμα κι αν υπήρχε, κανείς δεν θα το δημοσιοποιούσε». Να σημειώσουμε επίσης ότι, σύμφωνα με άλλη «διαρροή» στους Financial Times, ο Πούτιν εμφανίζεται για πρώτη φορά έτοιμος να διατάξει το «πάγωμα» των εχθροπραξιών στη σημερινή «γραμμή επαφής» και να μην επιδιώξει την κατάληψη άλλων εδαφών ακόμη και σε πόλεις ή περιοχές όπου διαθέτει ξεκάθαρη στρατηγική πρωτοβουλία, προκειμένου, λέει, να διευκολύνει την ειρηνευτική διαδικασία και τις συνομιλίες με την ουκρανική ηγεσία.
Οπως και να ‘χει όμως, η πραγματικότητα στο μέτωπο είναι πολύ διαφορετική: οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε όλη τη γραμμή του μετώπου, με τον ρωσικό στρατό να εκδιώκει πλέον και τις τελευταίες ουκρανικές δυνάμεις που είχαν ταμπουρωθεί στο ορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην περιοχή Γκορνάλ στην επαρχία του Κουρσκ. Οι μάχες ήταν άγριες και το μοναστήρι υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι εξουδετέρωσαν πολλούς ισπανόφωνους και αγγλόφωνους μισθοφόρους, κάποιοι από τους οποίους φημολογείται πως ήταν Κολομβιανοί. Ταυτόχρονα όμως οι Ρώσοι προωθούνται και στα άλλα μέτωπα και ιδιαίτερα στο Τσάσοβ Γιαρ, το Σβιάτοβο (στο βόρειο Ντονμπάς) και το Τορέτσκ στον Νότο, ενώ πολλοί ανεξάρτητοι στρατιωτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ανάλογα με την πορεία των συνομιλιών ο Πούτιν θα εγκρίνει ή θα «παγώσει» τα σχέδια για μεγαλύτερες επιθέσεις στο ανατολικό μέτωπο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας