Στο Μπάρι της κάτω Ιταλίας έφτασαν το Σάββατο, οι 12 μετανάστες (7 Μπαγκλαντεσιανοί και 5 Αιγύπτιοι), οι οποίοι βρίσκονταν στα ιταλικά κλειστά κέντρα της βόρειας Αλβανίας. Πλέον, οι 12 μετανάστες θα παραμείνουν σε κέντρο για αιτούντες άσυλο και έχουν δύο εβδομάδες, στη διάθεσή τους για να προσφύγουν κατά της απόρριψης της αίτησής τους για παροχή πολιτικού ασύλου από την Ιταλία.
Υπενθυμίζεται ότι μία μέρα νωρίτερα, το δικαστήριο της Ρώμης αποφάσισε ότι μετανάστες που δεν προέρχονται από πλήρως ασφαλείς χώρες, δεν μπορούν να μεταφέρονται στα ιταλικά κλειστά κέντρα της βόρειας Αλβανίας. Πρόκειται για μια απόφαση - «χαστούκι» στα σχέδια της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι για «αποσυμφόρηση» της χώρας της από τους μετανάστες. Παράλληλα, η απόφαση αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση τα όποια παρόμοια σχέδια γίνονται εντός Ε.Ε.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η δικαστική απόφαση προκάλεσε από την πρώτη στιγμή, την οργή της κυβέρνησης Μελόνι. Το Σάββατο, ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Κάλο Νόρντιο δεν δίστασε να εξαπολύσει πυρά κατά των δικαστών που πήραν την εν λόγω απόφαση.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός υπουργός και στενός συνεργάτης της Μελόνι, ανέφερε: «Όταν οι δικαστικοί ξεπερνούν τα όρια των δικαιοδοσιών τους και θεωρούν ότι έχουν αρμοδιότητες που δεν μπορούν να διαθέτουν, όπως το να χαρακτηρίζουν ασφαλή μια χώρα, πρέπει να παρέμβει η πολιτική, η οποία εκφράζει τη λαϊκή βούληση. Εμείς δίνουμε λόγο στον λαό, αν ο λαός δεν συμφωνεί με τα όσα κάνουμε, πάμε σπίτι μας. Οι δικαστικοί -οι οποίοι είναι ανεξάρτητοί και αυτόνομοι- δεν δίνουν λόγο σε κανέναν και για τον λόγο αυτό δεν μπορoύν να έχουν αρμοδιότητες, οι οποίες είναι ουσιαστικά και ξεκάθαρα πολιτικές».
Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι «σε σχέση με την όλη αυτή υπόθεση πρόκειται να ληφθούν πρωτοβουλίες νομοθετικού χαρακτήρα» και ότι «οι συγκεκριμένες αποφάσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν διπλωματικά επεισόδια, διότι το να χαρακτηρίζει, κανείς, μη ασφαλή, μια φίλη χώρα σαν το Μαρόκο, μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας