Αναβαθμισμένος σε «στρατηγικό εταίρο» της Ε.Ε., αρμόδιο να προστατεύσει τα «εξωτερικά σύνορα» της Ενωσης από την ανεξέλεγκτη προσφυγική ροή, αλλά και σε «μεγάλο μεταρρυθμιστή», επιστρέφει στην πατρίδα του ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη διήμερη επίσκεψή του στο Βέλγιο.
Οι παραπάνω χαρακτηρισμοί ανήκουν στην «κοινοτική τριανδρία» (Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς) με την οποία συναντήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος για να συζητήσει -τι άλλο;- τους όρους της ευρω-τουρκικής «συνεργασίας» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικης κρίσης και, βέβαια, τα πολλαπλά οικονομικά και γεωστρατηγικά ανταλλάγματα που ζητάει από την Ευρώπη -ανταλλάγματα που θέτουν σε αμφισβήτηση την εθνική κυριαρχία της χώρας μας.
Οπως φάνηκε καθαρά, το τελευταίο 48ωρο, η ηγεσία της Ε.Ε. εκτιμά ότι πρέπει πλέον να οικοδομήσει «σαφή στρατηγική σχέση» με την Τουρκία.
Και για να το πετύχει, αφενός αφήνει κατά μέρος όλες τις καταγγελίες για την άγρια καταστολή, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου που εφαρμόζει όλα αυτά τα χρόνια ο Ερντογάν, και αφετέρου συζητά σοβαρά μια σειρά από «παραχωρήσεις».
Στο draft του κοινού (προ-)Σχεδίου Δράσης που παρουσιάστηκε χθες, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται διατεθειμένες να επιταχύνουν την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που εισέρχονται στην Ενωση αλλά και να προσφέρουν 1 δισ. ευρώ στην Τουρκία προκειμένου να κατασκευάσει στο έδαφός της έξι κέντρα υποδοχής και για να «διευκολύνει την ένταξη» των προσφύγων στην τουρκική κοινωνία μέσω της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας που θα τους «κρατήσουν», υποτίθεται, στην Τουρκία.
Με βάση το Σχέδιο, η Τουρκία καλείται επίσης να ενισχύσει τη διασυνοριακή συνεργασία με Ελλάδα και Βουλγαρία στα χερσαία σύνορα, να συνεργαστεί με τη Frontex σε «κοινές επιχειρήσεις επαναπροώθησης» μεταναστών, ενώ ζητείται «η αναβάθμιση των δυνατοτήτων επιτήρησης των συνόρων», καθώς και η «συνεργασία για την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης ανθρώπων».
Προς το παρόν, δεν υπάρχει στο κείμενο κάποια σαφής αναφορά σε «κοινές περιπολίες» (joint patrols) του ελληνικού Λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο - ένα «καυτό» θέμα για την Αθήνα.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η Τουρκία θα πρέπει «να ενισχύσει τη δυνατότητα “αναχαίτισης” (interception) της τουρκικής ακτοφυλακής, καθώς και έρευνας και διάσωσης και την ενδυνάμωση της συνεργασίας με την ελληνική ακτοφυλακή».
Τα εξωτερικά σύνορα
Και έπεται συνέχεια, καθώς ήδη σε κοινοτικό επίπεδο συζητείται εντονότατα το θέμα της ενίσχυσης της Frontex και η δημιουργία ουσιαστικά μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.
Ειδικά ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «όλη η προσοχή της Κομισιόν στρέφεται στην Ελλάδα» και ότι η Επιτροπή θα διαθέσει ώς και 600 επιπλέον υπαλλήλους για να στηρίξει την Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών της συνόρων.
Αναφερόμενος δε στις συνομιλίες με τον Ερντογάν είπε πως «είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε την Τουρκία, για τα εξωτερικά μας σύνορα [...] Η Επιτροπή θα πράξει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της Τουρκικής Δημοκρατίας»!
Φυσικά, ο Ερντογάν δεν πήρε όλα όσα ζήτησε: το πάγιο αίτημά του για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στο συριακό έδαφος δεν εισακούστηκε, ενώ και η προσπάθειά του να ταυτίσει τις κουρδικές πολιτοφυλακές (YPD) που πολεμούν τους ισλαμιστές στη βόρεια Συρία με τους «τρομοκράτες» του PKK φάνηκε να πέφτει στο κενό.
Οπως έγραψε η Μπάρμπαρα Βέζελ στην «Deutsche Welle»:
Η συνάντηση στις Βρυξέλλες ήταν ένα θλιβερό θέατρο. Επεσαν στα πόδια του. Ιδίως ο Γιούνκερ ορκιζόταν στη φιλία του με τον Ερντογάν και τον επαινούσε λέγοντας πόσο μεγάλος μεταρρυθμιστής είναι στην Τουρκία.
Πώς γίνεται όμως μέσα σε ένα βράδυ ο Ερντογάν, τον οποίο κατέκριναν για την αντιδημοκρατική του πολιτική και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να μετατράπηκε στον σπουδαιότερο εταίρο των Ευρωπαίων; [...] Είναι αδιανόητο να δίνουμε υποσχέσεις στον Ερντογάν, τις οποίες δεν μπορούμε να τηρήσουμε. Δεν είναι στο πνεύμα της Ευρώπης να τον στηρίζει καθ’ οδόν προς μια δικτατορία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας