Θέση στο διπλωματικό παιχνίδι της Μέσης Ανατολής επιχειρεί να πάρει η Ένωση, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ζοζέπ Μπορέλ να ετοιμάζονται για επαφές με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα για τη Γάζα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας βρίσκονται στη Μέση Ανατολή σε ξεχωριστά ταξίδια και αναζητούν την έναρξη συζητήσεων πάνω σε ένα σχέδιο για μετά το τέλος του πολέμου.
Η Ε.Ε. εξάλλου, όπως έχει καταγραφεί εδώ και εβδομάδες, έχει βρεθεί στις… πίσω θέσεις της διπλωματικής κούρσας μη μπορώντας να αποκτήσει ούτε ενιαία γραμμή ούτε άμεση πρόσβαση στην καρδιά των εξελίξεων, ενώ είναι αντιμέτωπη με δύο πολέμους στην «γειτονιά» της.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ιλάι Κοέν, τον πρόεδρο Χέρτζογκ και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιάιρ Λαπίντ, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ραντεβού με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου. Αύριο θα μεταβεί στη Ραμάλα για να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής.
Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής θα ταξιδέψει το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στην Αίγυπτο και την Ιορδανία. Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα συναντήσει τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Κάιρο και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Σινά, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, με την ευκαιρία της άφιξης της ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής της ΕΕ που θα παραδώσει στην αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο. Αργότερα την ίδια ημέρα, η φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψει στο Αμμάν, όπου θα συναντηθεί με το βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β' μπιν Αλ-Χουσεΐν. Υπενθυμίζεται ότι ο βασιλιάς της Ιορδανίας είχε συναντηθεί με την Πρόεδρο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και είχε συζητηθεί η ανάγκη να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης στην περιοχή όπου η Ιορδανία διαδραματίζει βασικό σταθεροποιητικό ρόλο.
Τα τρία «ναι» και τα τρία «όχι»
Σύμφωνα με το politico η Ε.Ε. θέλει να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα πέσει πάλι στα χέρια της Χαμάς, με το μπλοκ να επιθυμεί, επίσης, να μην παραταθεί πολύ η ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στον παλαιστινιακό θύλακα, κάτι για το οποίο έχουν εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις και οι ΗΠΑ. Η ένωση, ακόμη, επιθυμεί να αποφύγει ακόμη ένα μακροχρόνιο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.
Κατά τον Ζοζέπ Μπορέλ, η ευρωπαϊκή θέση συνοψίζεται σε τρία «ναι» και τρία «όχι». Οι Ευρωπαίοι λένε «όχι» στον αναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού και σε απέλαση Παλαιστινίων σε άλλες χώρες. Αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μείωση του εδάφους της Γάζας ή στην εκ νέου κατάληψή του από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και λένε «όχι» στην επιστροφή της Χαμάς στη Γάζα. Δεν δέχονται την αποσύνδεση της Γάζας από το Παλαιστινιακό ζήτημα, διότι ο στόχος πρέπει να είναι η επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος στο σύνολό του.
Παράλληλα, η ΕΕ υποστηρίζει την εγκατάσταση μιας παλαιστινιακής αρχής στη Γάζα, με εντολή και νομιμότητα που ορίζονται από ομόφωνη και ξεκάθαρη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ υποστηρίζει την ανάγκη για μια μεγαλύτερη εμπλοκή των αραβικών κρατών, όχι μόνο για την ανοικοδόμηση της Γάζας, αλλά και για την οικοδόμηση ενός Παλαιστινιακού κράτους. Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο Μπορέλ, επί του παρόντος τα αραβικά κράτη δεν είναι έτοιμα να συζητήσουν την «επόμενη μέρα», αλλά η δέσμευσή τους είναι αναγκαία για να υπάρξει μια μόνιμη λύση.
Τέλος, η ΕΕ λέει «ναι» στη μεγαλύτερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, ιδιαίτερα στην οικοδόμηση ενός κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, ικανού να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων και να συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ. O Z. Mπορέλ παραδέχτηκε ότι η ΕΕ ήταν πολύ απούσα από τη λύση του προβλήματος που είχε αφήσει στις ΗΠΑ και τώρα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο.
Το γερμανικό σχέδιο και η απόρριψη
Το γερμανικό σχέδιο, πάντως, που αποκαλύφθηκε χθες προβλέπει να τεθεί η Γάζα υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών μια κίνηση που, σύμφωνα με τη διαρροή από το Βερολίνο, θα επέτρεπε μια προσεκτικά οργανωμένη μετάβαση προς μια παλαιστινιακή διοίκηση μέσω εκλογών και σε συνδυασμό με έναν διεθνή συνασπισμό που θα προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια.
Ωστόσο τόσο Παλαιστίνιοι όσο και Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν σοβαρές αμφιβολίες για το συγκεκριμένο σχέδιο, με ανώτερο αξιωματούχο από την Παλαιστίνη να το χαρακτηρίζει απαράδεκτο, ενώ Ευρωπαίος διπλωμάτης το χαρακτήρισε ως «νεκρό εν τη γενέσει του»
Από την πλευρά του ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Μάικλ Χέρτζογκ απέρριψε τη γερμανική πρόταση λέγοντας «δεν είμαι σίγουρος ότι το μοντέλο του ΟΗΕ είναι το καλύτερο γιατί δεν έχουμε πολύ καλή εμπειρία από τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών. Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική δύναμη στο έδαφος που μπορεί να αντιμετωπίσει τρομοκράτες και την υποδομή τους. Είμαστε ανοιχτοί στο να μπουν και άλλες δυνάμεις, τοπικές ή διεθνείς».
Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ διαμηνύει ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμο να μιλήσει για την «επόμενη ημέρα», ενώ και οι αραβικές χώρες εμφανίζονται διστακτικές απέναντι στα ευρωπαϊκά πλάνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας