Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης σχεδίου ψηφίσματος της Μάλτας, το οποίο καλεί σε ανθρωπιστική παύση των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και στη πραγματοποίηση περισσότερων ενεργειών προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή.
Δώδεκα έθνη ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, με τρεις αποχές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχουν δικαίωμα βέτο. Το ψήφισμα δεν έλαβε καμία αρνητική ψήφο.
Πάντως, το τελικό σχέδιο ήταν «αποδυναμώθηκε» σε σχέση με το αρχικό, καθώς η λέξη «απαίτηση» για ανθρωπιστικές παύσεις μετατράπηκε σε «έκκληση». Επίσης δεν υιοθετήθηκε η απαίτηση για «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ομάδες».
Το ψήφισμα δεν κάνει καμία αναφορά σε κατάπαυση του πυρός. Δεν αναφέρεται επίσης στην αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ούτε στα ισραηλινά «αντίποινα» με τις αεροπορικές επιδρομές και τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθυμίζεται ότι από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 11.000 Παλαιστίνιοι, τα δύο τρίτα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.
Η Ρωσία πρότεινε μια τροπολογία στο ψήφισμα πριν από την ψηφοφορία που θα ζητούσε διαρκείς ανθρωπιστικές παύσεις που θα οδηγούσαν σε κατάπαυση του πυρός. Αλλά απορρίφθηκε με ψήφους 5-1 και εννέα αποχές, επειδή δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις ελάχιστες εννέα "ναι" ψήφους.
Σε κάθε περίπτωση, το ψήφισμα οδήγησε 15 μέλη του ισχυρότερου οργάνου του ΟΗΕ σε μια πρώτη κοινή τοποθέτηση για τον συνεχιζόμενο πόλεμο που έχει καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες στη Γάζα. Σημειώνεται ότι το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ξεπέρασε το αδιέξοδο που είχε προηγηθεί, με τέσσερις ανεπιτυχείς ψηφοφορίες το προηγούμενο διάστημα.
→ Το ψήφισμα αυτό υιοθετήθηκε τη στιγμή που τις τελευταίες ώρες καταγράφονται μερικές από τις πιο δραματικές στιγμές της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Οι περιγραφές είναι εφιαλτικές, καθώς ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, το οποίο βρίσκεται εδώ και ημέρες υπό αποκλεισμό και πολιορκία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας