Εκ πρώτης όψεως, οι πολυαναμενόμενες χτεσινές συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας στη Γενεύη για «θέματα ασφαλείας», με κύριο πιάτο την Ουκρανία, δεν είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα – κι ας κράτησαν περισσότερο από επτάμισι ώρες. Τόσο στις δηλώσεις τους πριν από την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση όσο και στη βιαστική και χωρίς ειδήσεις ενημέρωση που ακολούθησε, οι δυο πλευρές εμφανίστηκαν απόλυτα αδιάλλακτες στις ψυχροπολεμικές θέσεις και την επιθετική ρητορική τους.
Ακόμη και η γλώσσα του σώματος των δύο σοβαρών και αγέλαστων υφυπουργών Εξωτερικών που εκπροσώπησαν τις χώρες τους, του Σεργκέι Ριαμπκόφ και της Γουέντι Σέρμαν, θύμιζε... Αρκτική, αφού απέφυγαν κάθε μορφής επαφή – ακόμη και την περίφημη... «χειραψία της πανδημίας» με τους αγκώνες, που είχαν κάνει σε παλιότερη συνάντηση τους.
Κι όμως: πίσω από τις διπλωματικές κουίντες και τις λεκτικές επιθέσεις, κάτι δείχνει να κινείται, με αξιωματούχους από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αφήνουν να διαρρεύσει τα τελευταία 24ωρα ανωνύμως πως είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν τα προκλητικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα και την συγκέντρωση δυνάμεων σε χώρες-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας που συνορεύουν με τη Ρωσία.
Ας ξεκινήσουμε όμως με τις χτεσινοβραδινές δηλώσεις των δυο πρωταγωνιστών. Ο Ριαμπκόφ, λοιπόν, κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, παρά τις αντιρρήσεις του ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος υφυπουργός είπε ακόμη ότι δεν υπήρξε καμιά πρόοδος στο φλέγον ζήτημα της μη διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία: «Αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα... και θα έλεγα ότι σε μεγάλο βαθμό όλα τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο ζήτημα αυτό», είπε. Και κατέληξε πως υπάρχει βάση για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά ότι η Ουάσινγκτον «δεν πρέπει να υποτιμά τους κινδύνους μιας αντιπαράθεσης»...
Η κυρία Σέρμαν, από τη μεριά της, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να απορρίψουν τις προτάσεις ασφαλείας που δεν έχουν αποτέλεσμα και πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ακυρώσει την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ, η οποία ήταν πάντα κεντρική για τη Συμμαχία» δήλωσε η Σέρμαν, συμπληρώνοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να λάβουν τις όποιες αποφάσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις» με την ηγεσία της χώρας. Και συνέχισε να καλλιεργεί το σενάριο για ενδεχόμενη επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι η μόνη χειροπιαστή απόδειξη ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους σχέδια, θα ήταν να επιστρέψουν στους στρατώνες τους τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία...
Το κακό κλίμα ήταν βέβαια αναμενόμενο, καθώς λίγες ώρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Ριαμπκόφ είχε δώσει συνέντευξη στο TASS, όπου εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά στην ετοιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών για έναν σοβαρό διάλογο, ενώ και ο προϊστάμενος της κυρίας Σέρμαν, ο ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν περιμένει κάποια σοβαρή πρόοδο, και προειδοποίησε τον Πούτιν να μην επιλέξει «τον δρόμο της αντιπαράθεσης», απειλώντας τον και πάλι με πολύ σοβαρές οικονομικές και άλλες κυρώσεις.
Τι ακριβώς ζητάει όμως η Ρωσία; Αναπτύσσοντας τη ρωσική ατζέντα και επεκτείνοντας τα όσα έχει ήδη δηλώσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ριαμπκόφ είπε χαρακτηριστικά στο TASS πως η Δύση πρέπει να εγκαταλείψει την επέκταση του ΝΑΤΟ, και πως η Συμμαχία δεν δεν μπορεί πλέον να «απωθήσει» τη Ρωσία από την ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική και πρέπει να επιστρέψει στα όρια του 1997.
«Ολα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το ΝΑΤΟ πρέπει να τα μαζέψει και να επιστρέψει στα όρια του 1997», είπε ο Ριαμπκόφ, θυμίζοντας ότι έκτοτε έχουν ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία... δεκατέσσερις χώρες: Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Εσθονία, Αλβανία, Κροατία, το Μαυροβούνιο και τελευταία, το 2020, η Βόρεια Μακεδονία.
Ακόμα, είπε ότι οι δυτικοί ισχυρισμοί ότι η Ρωσία μπορεί χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά της Ουκρανίας, «αποτελεί μεγάλη προβοκάτσια και η δήλωση προορίζεται για αδαείς, για ανθρώπους που πιστεύουν τυφλά την αμερικανική προπαγάνδα», ενώ η πρόσφατη κρίση στο Καζακστάν «δεν είναι θέμα συζήτησης»! Και ξεκαθάρισε ότι «η Δύση πρέπει, σε μονομερή βάση, να εγκαταλείψει την επέκταση του ΝΑΤΟ και να εξαλείψει τη στρατιωτική υποδομή, που έχει δημιουργηθεί». «Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο για τους συναδέλφους στις ΗΠΑ με τη βεβαιότητά τους στο παντοτινό δίκαιό τους να αποχωριστούν τις ψευδαισθήσεις. Αυτό είναι πάντοτε ένα ορισμένο πολιτικό και ψυχολογικό τραύμα. Ως εκ τούτου και οι συναισθηματικές εκρήξεις, κάθε είδους υπερβολές, απειλές, τελεσίγραφα, εν γένει αυτή η υστερική συμπεριφορά τους. Θα χρειαστεί όμως να συνηθίσουν στη νέα κατάσταση, να προσαρμοστούν και να βάλουν λίγο την όπισθεν, μεταξύ άλλων και κυριολεκτικά. Διαφορετικά θα πληγεί η δική τους ασφάλεια»!
Φυσικά, η χτεσινή... παγωμένη συνάντηση στη Γενεύη ήταν μόνο η αρχή σε μια σειρά κρίσιμων επαφών. Θα ακολουθήσει το αυριανό Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στις Βρυξέλλες, και την επομένη η συζήτηση στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βιέννη. Θα υπάρξει άραγε κάποια πρόοδος σε αυτά τα ραντεβού; Χλωμό το βλέπουμε – τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες. Το πιθανότερο είναι πως το αδιέξοδο γύρω από την τριχοτομημένη ουσιαστικά Ουκρανία και οι εκατέρωθεν απειλές θα συνεχιστούν.
Οπως προαναφέραμε, όμως, οι Αμερικανοί ήδη συζητάνε καθώς φαίνεται τον περιορισμό των στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα ρωσικά σύνορα, που τόσο έχουν ερεθίσει το Κρεμλίνο. Και η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει διατεθειμένη να ρίξει στο τραπέζι ως «τυράκι» για τους Ρώσους την επανενεργοποίηση της συνθήκης για τον περιορισμό των πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, από την οποία αποχώρησε μονομερώς ο ανεκδιήγητος Τραμπ το 2019.
Και οι Ευρωπαίοι, αν εξαιρέσει κανείς τους φανατικούς αντιρώσους στην Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες, δεν δείχνουν καμία προθυμία για περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, και μάλιστα χειμωνιάτικα, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και σοβαρής ενεργειακής κρίσης, που χωρίς το συγκριτικά φτηνό –ακόμη– φυσικό αέριο του Πούτιν θα ήταν ήδη πολύ σοβαρότερη...
Οποιος πιστεύει ότι οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι υπόλοιποι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μετωπική με τον Πούτιν για την Ουκρανία, καλά θα κάνουν να θυμηθούν τι έκαναν, ή σωστότερα τι... δεν έκαναν όλοι τους, όταν ο «τσάρος» έκοψε μέσα σε λίγους μήνες την «άτακτη» γείτονά του στα τρία, ενώ οι ΝΑΤΟϊκοί περιορίζονταν σε... φλογερές ανακοινώσεις, σαν τις προχτεσινές του τραγικού Μπορέλ για τη σφαγή στο Καζακστάν!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας