Πανευρωπαϊκό κύμα ανησυχίας για μια νέα «πανδημία» πυροδότησε η προχτεσινή ανακοίνωση του θανάτου ενός 65χρονου άνδρα σε νοσοκομείο της Γερμανίας από «επιπλοκές που προήλθαν από το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS)».
Ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του ξαφνικά ύστερα από μήνες νοσηλείας στην πόλη Οστερκάπελν της βορειοδυτικής Γερμανίας και ενώ είχε βγει από την απομόνωση: σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φέρεται να κόλλησε τον θανατηφόρο κορονοϊό τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν επισκέφθηκε υπαίθρια αγορά ζώων κατά τη διάρκεια ταξιδιού αναψυχής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Υγείας του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας.
Ο επικίνδυνος κορονοϊός, που εμφανίστηκε το 2012 στη Σαουδική Αραβία, προξενεί βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια και είναι πιο επικίνδυνος από την άτυπη πνευμονία (SARS), αλλά μεταδίδεται πολύ πιο δύσκολα.
Οι Αρχές επιβεβαίωσαν ότι εξέτασαν κάπου 200 άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή ο 65χρονος μετά την επιστροφή του από την Αραβική Χερσόνησο, αλλά τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά – γεγονός που επιβεβαιώνει τη γενική εντύπωση ότι ο ιός μεταδίδεται πολύ δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ηταν η θρυαλλίδα για να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες υγείας σε όλη την Ευρώπη: χτες το πρωί σήμανε συναγερμός στην Πράγα, όταν το Νοσοκομείο Μπουλόβκα της τσεχικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε την εισαγωγή ενός 25χρονου ασθενούς με «ύποπτα συμπτώματα» παρόμοια με αυτά του MERS.
Η παραφιλολογία θέριεψε από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ασθενής ταξίδεψε στην Τσεχία από τη Νότια Κορέα, το «επίκεντρο» ώς τώρα της επιδημίας, αφού στη χώρα αυτή έχουν καταγραφεί 162 κρούσματα και 20 νεκροί από τον περασμένο Μάιο. Τελικά, λίγες ώρες αργότερα παρενέβη με δηλώσεις ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας, Σβάτοπλουκ Νέμετσεκ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο νεαρός έδειξαν ότι δεν έχει προσβληθεί από τον ιό.
Ταξιδιώτες έχουν μεταφέρει τον ιό από τη Σαουδική Αραβία στη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστρία και την Τουρκία. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη Νότια Κορέα είχαν ήδη εξασθενημένο οργανισμό. Περίπου 5.600 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας