Ούτε ο κορονοϊός ούτε οι τουρκικές «τσάρκες» στην ανατολική Μεσόγειο και το συνεχιζόμενο μακελειό στον Καύκασο έδειξαν να απασχολούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 27 ηγετών, που ξόδεψε την πρώτη μέρα των εργασιών του στο χρόνιο πρόβλημα του Brexit. Ανγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις έως ότου επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα αποτρέψει ένα άτακτο Brexit – και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ενωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε αργά το βράδυ πως θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις «για όσο χρειαστεί», αψηφώντας το «τελεσίγραφο» του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που απαιτούσε συμφωνία «εδώ και τώρα» πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Να σημειωθεί δε πως, πρώτη φορά στα χρονικά, ζητήθηκε από τους ηγέτες και τους συνεργάτες τους να κλειδώσουν σε ειδικά ερμάρια τα κινητά τηλέφωνα και τις ταμπλέτες τους, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές εκ των έσω ή υποκλοπές από τους Βρετανούς... Τζέιμς Μποντ!
Ολη η υπόλοιπη «καυτή» ατζέντα, περιλαμβανομένης της πανδημίας και της σύρραξης στην Αρμενία φαίνεται πως μετακινήθηκε για σήμερα – και η μόνη «προειλημμένη» απόφαση σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής φαίνεται πως είναι η επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους για την υπόθεση Ναβάλνι, για την οποία λέγεται μάλιστα πως υπάρχει ομοφωνία.
Παρά την ευρωπαϊκή επιμονή και... υπομονή απέναντι στους βρετανικούς λεονταρισμούς, πάντως, τίποτα δεν δείχνει πως βρισκόμαστε πιο κοντά σε μια κοινά αποδεκτή λύση. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, η Γαλλία «είναι έτοιμη για Brexit χωρίς συμφωνία», αν η Βρετανία αρνηθεί να συμφωνήσει ως προς τους όρους μία μελλοντικής συμφωνίας που θα διασφαλίζει (μεταξύ πολλών άλλων «αγκαθιών») τα δικαιώματα των Γάλλων ψαράδων στα βρετανικά ύδατα. Και η Μέρκελ είπε πως ναι μεν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιθυμούν μια «δίκαιη συμφωνία» με το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τις μελλοντικές του σχέσεις με το ευρωπαϊκό μπλοκ, αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα».
Οσο για τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, είπε με νόημα πως «θα ήταν τρελό» και ακατανόητο για τον υπόλοιπο κόσμο, εάν η Ε.Ε. και η Βρετανία δεν καταλήξουν σε συμφωνία, με δεδομένο το τεράστιο ύψος των μεταξύ τους συναλλαγών. Και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν δήλωσε ότι «με τον Covid-19 να έχει τόσο καταστροφικό αντίκτυπο στην κοινωνία και τις οικονομίες του Ηνωμένου Βασιλείου και σε όλη την Ευρώπη, προφανώς οι ηγέτες δεν θέλουν να προκαλέσουν σοκ στους πολίτες, αναφορικά με το τι θα σήμαινε η μη επίτευξη συμφωνίας», είπε ο Ιρλανδός ηγέτης, η χώρα του οποίου έχει ίσως τα περισσότερα να χάσει από ένα... βίαιο διαζύγιο με τη γείτονά της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας